2000 DØDE: Det brøt ut kaos under fjorårets hajj i Saudi-Arabia. Den religiøse feiringen endte i tragedie og omkring 2000 døde. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/ NTB scanpix
2000 DØDE: Det brøt ut kaos under fjorårets hajj i Saudi-Arabia. Den religiøse feiringen endte i tragedie og omkring 2000 døde. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/ NTB scanpixVis mer

I fjor døde 2000 i feiringen: Nå nekter Iran pilgrimer å reise til Mekka

Tilspisser forholdet mellom de to landene ytterligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under den årlige pilegrimsferden hajj til Mekka i fjor, døde over 2000 mennesker.

Mennesker ble trampet i hjel under pilegrimsferden, der mer enn to millioner muslimer deltar årlig. Siden feiringen i fjor høst har spenningen mellom to av verdens ledende islamske land, Saudi-Arabia og Iran, også tilspisset seg.

Saudi-Arabia er den sunnimuslimske stormakten i regionen og Iran er den sjiamuslimske. I januar i år trakk Saudi-Arabia sin ambassadør ut av Iran og avsluttet alle sine diplomatiske forbindelser med landet.

Nekter pilegrimsreise Den spente situasjonen oppsto etter at Saudi-Arabia henrettet den sjiamuslimske skriftlærde sjeik Nimr al-Nimr og tre andre sjiamuslimer, samt 43 sunnimuslimer. Henrettelsene førte til massive protester mot Saudi-Arabia i Iran, noe som igjen førte til diplomati-stansen.

Nå tilspisser forholdene de to landene mellom ytterlige. Iransk statlig TV annonserte i går at de vil nekte sine innbyggere å reise på den årlige hajj-festivalen i september, skriver New York Times.

Hundrevis av iranere var blant dem som mistet livet da det brøt ut panikk under fjorårets feiring. Det vil føre til at titusener av iranere ikke kommer seg til den religiøse feiringen i Mekka.

Den offisielle forklaringen er at de to landene ikke klarte å bli enige om en sikkerhetsavtale.

Kontrakt Saudi-Arabia signerer hvert år en kontrakt med en rekke land for å garantere for sikkerheten til pilegrimene, men Iran har i forhandlinger krevd rettigheter som kommer til å føre til kaos under hajj, mener Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir.

Det er andre gangen at de to landene har forsøkt å få i stand en avtale etter tragedien under fjorårets hajj-feiring.

Iranske myndigheter sa søndag at iranere ikke kommer til å delta i pilegrimsreisen i år ettersom Saudi-Arabia ikke vil innfri kravene, skriver NTB. 60 000 iranere deltok i fjor, og det er usikkert om Iran fysisk vil nekte sine innbyggere å reise, eller om kunngjøringen er et forhandlingskort, skriver The Telegraph.

- Sabotasje Saudi-Arabia har avvist at så mange som 2000 døde under pilegrimsferden, selv om uavhengige organisasjoner og myndigheter har bekreftet det høye dødstallet. Dødsfallet er uansett det høyeste siden 1990.

Saudi-Arabia mener Irans pilegrimsnekt er en bevisst sabotasje, og at de tar fra sine borgere retten til å utføre et religiøst ritual. Ifølge Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir krevde iranerne å få lov til å holde demonstrasjoner under feiringen, noe de fryktet ville skape kaos, skriver The Guardian.

Iran har også boikottet hajj-feiringen tidligere. Det gjorde de i tre år etter at 402 pilgrimer - mange av dem iranere - døde under en demonstrasjon mot USA og Israel i Mekka i 1987.

Støtter forskjellige parter Forholdet mellom de to mektige landene er åpenbart vanskelig. I tillegg til de hundrevis av iranerne som døde, støtter de to forskjellige parter i borgerkrigen i Syria.

Iran er en trofast støttespillere til president Bashar al-Assad, mens Saudi-Arabia støtter ulike opprørsgrupper i landet.

Samtidig er Saudi-Arabias utenrikspolitikk blitt drastisk mer aggressiv det siste året, med Salman bin Abdulaziz som konge, men hans sønn Mohammed bin Salman som de facto styrer landet.

NEKTES: Iran sier de vil nekte sine innbyggere å reise til den religiøse festen i Mekka og Medina. I fjor var 60 000 iranere på pilgrimsreisen, og flere hundre var blant de døde. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/NTB scanpix
NEKTES: Iran sier de vil nekte sine innbyggere å reise til den religiøse festen i Mekka og Medina. I fjor var 60 000 iranere på pilgrimsreisen, og flere hundre var blant de døde. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/NTB scanpix Vis mer