Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I fjor døde over 7000 etter tyfonen Haiyan. Nå er en ny tyfon på vei til samme område

- Folk er redde, sier Røde Kors.

FORRIGE TYFON-KATASTROFE:  Filippinene ble i november i fjor rammet av tyfonen Haiyan. 7350 personer mistet livet eller er fortsatt savnet. Foto: REUTERS/Erik De Castro
FORRIGE TYFON-KATASTROFE: Filippinene ble i november i fjor rammet av tyfonen Haiyan. 7350 personer mistet livet eller er fortsatt savnet. Foto: REUTERS/Erik De Castro Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyfonen Hagupit er på vei mot Filippinene, og kan treffe land i de samme områdene som ble rammet av tyfonen Haiyan for litt over et år siden.

16 millioner ble berørt av Haiyan i november 2013, og 7350 personer mistet livet eller er fortsatt savnet.

Tyfonen Hagupit er venta å treffe land lørdag morgen norsk tid og kan ifølge meteorologene bli den kraftigste hittil i år.

Over 1,1 millioner hus ble rammet under forrige tyfon, ifølge Røde Kors. Gjenoppbyggingen er godt i gang, men fortsatt bor mange i midlertidige skur og telt.

- Redde Onsdag hadde Hagupit en hastighet på opp mot 290 kilometer i timen. Fredag har styrken avtatt, og hastigheten ligger nå opp mot 230 kilometer i timen, ifølge Weather.com.

Selv om styrken har avtatt, er det fortsatt en kategori 4-tyfon, som er den nest høyeste kategorien. Haiyan hadde en hastighet på opp mot 315 kilometer i timen da den traff land 8. november i fjor.

- En ny sterk tyfon kan få store konsekvenser dersom det treffer i det samme området som Haiyan. Det vil kunne sette dem langt tilbake. Nå var de på vei til å komme seg på beina igjen. Det filippinske folk er veldig robuste, men nå er de redde. Mange har tatt av takplater fra husene sine, slik at de ikke skal bli tatt av vinden, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors til Dagbladet.

Mange er spesielt sårbare nå fordi de bor nær kysten og på spesielt utsatte steder.

- Det er en «no-build zone» nær kysten. Derfor bor mange nær sjøen i midlertidige skur eller telt som vil bli ødelagt av et nytt uvær, sier Havnelid.

Gjenoppbygging Titusener har blitt evakuert fra kysten, ifølge BBC. Både militæret og politiet er i beredskap.

- Evakueringssentrene ble også rammet under forrige katastrofe, så de bruker det som er tilgjengelig av skoler, kirker og andre bygg som tåler en større belastning, sier Havnelid.

I fjor døde over 7000 etter tyfonen Haiyan. Nå er en ny tyfon på vei til samme område

Røde Kors er til stede i Balangiga på øya Samar, som er et av de aller fattigste områdene. Her skal de bygge 40 000 hus i området som ble lagt i grus av tyfonen. Allerede har over 5000 familier flyttet inn i sine nye hjem.

De har lært opp og ansatt 200 snekkere, og har 20 motorsagoperatører. De er derfor bedre rustet til å sette i gang hjelpearbeidet, om det skulle bli en ny katastrofe.

- Selv om befolkningen er mer sårbare, så er de samtidig mer robuste. Det gjøres tiltak, og de mest sårbare evakueres. Det sikres at de har tilgang til vann, førstehjelp og strømforsyning, sier Havnelid.

Sårbare    Havnelid var selv på Samar for noen uker siden.

- Barna er veldig sårbare. Jeg snakket med mødre som fortalte meg at barna deres ikke fikk sove da de bodde i skurene. Hvert vindkast skapte en frykt for at det samme skulle skje igjen, sier Havnelid.

Selv om det gjøres mye for å sikre at befolkningen får et tryggere sted å bo, er dukker det opp andre problemstillinger:

- Jeg møtte en familie som bodde i denne «no build»-sonen. De hade fått et nytt hus på et sikrere sted. Men spørsmålet da var hva de skulle leve av der, sier Havnelid.

PÅ SAMAR:  Åsne Havnelid var selv på øya Samar for noen uker siden. Her står hun foran et av de mange midlertidige skurene som mange fortsatt bor i, i påvente av et sikrere sted å bo. Foto: Røde Kors
PÅ SAMAR: Åsne Havnelid var selv på øya Samar for noen uker siden. Her står hun foran et av de mange midlertidige skurene som mange fortsatt bor i, i påvente av et sikrere sted å bo. Foto: Røde Kors Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling