UNDERSØKELSE: I fjor ble hele 19,3 millioner mennesker drevet på flukt fra sine hjem som et resultat av naturkatastrofer.

17,5 millioner av disse på grunn av værrelaterte hendelser som flom og storm, mens 1,7 millioner måtte flykte etter geofysiske hendelser som jordskjelv. Det viser en ny rapport fra Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC) som ble lagt fram i dag. Foto: NASA / NTB Scanpix
UNDERSØKELSE: I fjor ble hele 19,3 millioner mennesker drevet på flukt fra sine hjem som et resultat av naturkatastrofer. 17,5 millioner av disse på grunn av værrelaterte hendelser som flom og storm, mens 1,7 millioner måtte flykte etter geofysiske hendelser som jordskjelv. Det viser en ny rapport fra Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC) som ble lagt fram i dag. Foto: NASA / NTB ScanpixVis mer

I fjor flyktet flere fra naturkatastrofer enn fra krig og konflikter

Ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor ble hele 19,3 millioner mennesker drevet på flukt fra sine hjem som et resultat av naturkatastrofer.

17,5 millioner av disse på grunn av værrelaterte hendelser som flom og storm, mens 1,7 millioner måtte flykte etter geofysiske hendelser som jordskjelv. Det viser en ny rapport fra Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC) som ble lagt fram i dag.

Til sammenlikning ble 15,6 millioner nye mennesker drevet på flukt fra sine hjem på grunn av krig og konflikt i fjor. Totalt er 59,5 millioner på flukt fra krig og konflikt.

- Resultat av dårlig infrastruktur og politikk Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, sier i en pressemelding at det riktignok ikke er slik at vær og vind alene skal ha skylda for dette.

- Millioner av mennesker får hvert år livene sine lagt i grus som et resultat av naturkatastrofer. Vi kan ikke skylde på naturkreftene. Som regel er dette i større grad et resultat av dårlig infrastruktur og feilslått politikk, sier han.

Han peker videre på at nøkkelen ligger i bedre forberedelser på steder der ekstremvær kan forekomme.

- En flom utgjør ikke i seg selv en katastrofe. De katastrofale følgene inntreffer når mennesker verken er forberedt eller beskyttet når flommen rammer.

Verre i framtiden Rapporten fra IMDC hevder også at en rekke menneskeskapte faktorer har bidratt til en økning i antallet mennesker som fordrives av naturkreftene. Til sammenlikning er sjansen for å måtte flykte fra naturkatastrofer i dag 60 prosent høyere enn den var for førti år siden.

- Urbanisering og befolkningsvekst i utsatte områder gjør at når naturkreftene rammer, er det flere mennesker som blir berørt, og flere som er nødt til å legge på flukt, sier Alfredo Zamudio, leder for IMDC.

Det er også forventet at endringer i jordens klima vil forverre situasjonen i framtiden da ekstremvær vil forekomme stadig oftere.

- Det er viktig å ruste opp utsatte samfunn, gi mennesker tilgang til trygge steder der de kan bo, solid infrastruktur og varslingssystemer, slik at vi kan begrense de materielle og menneskelige kostnadene når naturkreftene rammer, sier Zamudio.

190 000 i Europa Det største antallet fordrevne i 2014 finnes i Kina, i India og på Filippinene. Det samme gjelder tidsrommet 2008 - 2014.

I Europa var antallet mennesker på flukt på grunn av naturkatastrofer 190 000. Det er dobbelt så høyt som gjennomsnittet over de siste sju årene. Dette hovedsakelig på grunn av den voldsomme flommen på Balkan.

Rapporten peker også på at mennesker som er drevet på flukt ikke alltid har anledning til å returnere til sine hjem grunnet katastrofenes varighet.