MARS: I fjor var mars rekordvarm. I år er det kaldere enn normalt. Bildet til venstre er tatt 12. mars i år, bildet til høyre er tatt 19. mars i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
MARS: I fjor var mars rekordvarm. I år er det kaldere enn normalt. Bildet til venstre er tatt 12. mars i år, bildet til høyre er tatt 19. mars i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

I fjor hadde mars 41 varmerekorder - i år er det kaldere enn normalt

Men hele Sør-Norge får fantastisk påskevær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I fjor var mars eksepsjonell varm. Det skal nesten ikke går an å være så varmt i mars som det var i fjor, sier Vibeke Thyness, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt.

I år har mars vært over gjennomsnittet kald over store deler av landet, men allikevel innenfor hva vi må regne med, forklarer meteorologen.

- På denne tida pleier gradestokken å krype over null på dagen, men det har den ikke gjort den siste uka, sier hun.

I mars 2012 satte hele 41 målestasjoner varmerekord, mens det i mars i år foreløpig ikke er satt en eneste én. Thyness forteller at det var mild luft transportert fra tropiske strøk som gjorde mars så varm som den var i fjor.

- Nå er det motsatt, vi får kald luft fra polisen og indre deler av Russland og Finland. Det er ikke unormalt at det svinger litt, men det er veldig store forskjeller fra i fjor til i år, sier hun.

• Sjekk været der du skal være i påsken her.

Påskevær I fjor ble også april kaldere enn marsmåned, noe som sannsynligvis ikke blir tilfelle i år.

- I Sør-Norge blir det gradvis varmere fra helgen av, særlig på dagtid. I morgen blir den kaldeste dagen, så snur det litt, sier Thyness.

Men selv om våren ikke har kommet helt ennå, blir det strålende sol og flott påskevær i store deler av Sør-Norge til uka.

SKIVÆR: Det er meldt flott påskevær i store deler av Sør-Norge. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
SKIVÆR: Det er meldt flott påskevær i store deler av Sør-Norge. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer

- Det blåser litt på fjellet nå, men også det gir seg mot helgen. Flere steder vil det nok bli ned mot 20 minus i fjellet, men på dagtid blir det kjempeflott, sier Thyness.

Framover mot neste helg er det imidlertid sjans for en del nedbør og byger både på Vestlandet og i Trøndelag.

Ingen vår i nord I nord er det nok ennå en stund til våren melder sin ankomst, og noe særlig fint påskevær ser det heller ikke ut til å bli.

- Det blir mye vekslende vær i hele Nord-Norge de første dagene i påska med snøbyger i kystområdene. Det blir ikke veldig kaldt i starten av uka, men det holder seg på minussida av gradestokken, sier Thyness.

Seinere i uka vil det bli noe bedre i Troms og Finnmark, mens bygeværet fortsetter i Nordland.

- Mot slutten av uka blir det også kaldere, og ikke noe vårvær i det hele tatt, sier Thyness.

27. MARS 2012: 27. mars i fjor var det 21,5 grader på Kjevik i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
27. MARS 2012: 27. mars i fjor var det 21,5 grader på Kjevik i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer