I fjor lastet han ned en islam-kritisk artikkel fra nettet

I dag behandles anken over dødsstraffen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 22. januar i år ble den da 23 år gamle afghanske journaliststudenten Sayed Pervez Kambaksh dømt til døden for å ha lastet ned en rapport om kvinners rettigheter fra internett. Han ble arrestert i 27. oktober ifjor etter at religionslærere ved universitetet i Mazar reagerte.

Saken har vakt stor internasjonal oppmerksomhet. I dag kommer ankesaken opp for en domstol i Kabul.

Den unge studenten har sittet varetektsfenglset flere måneder under særdeles tøffe forhold, men uttrykker seg optimistisk i et intervju med den britiske avisa The Independent tidligere denne uka.

- Jeg trodde ikke jeg ville overleve så lenge, jeg trodde de ville sørge for at jeg forsvant, at jeg ville bli drept.

Avisa skriver at president Hamid Karzai skal ha informert Kambaksh sine pårørende om at 24-åringen blir frigitt.

- Nå tror jeg de vil omgjøre denne feilaktige dommen slik at jeg slipper ut og kan begynne på nytt.

Kambaksh sier han har blitt torturert til å tilstå, og måtte forsvare seg selv siden fundamentalistiske grupper truet med å drepe en eventuell forsvarer.

I retten i dag gjentok hans forsvarer Mohammad Afzal Nuristani torturanklagene, og ba om at den 23 år gamle journalisten skulle sendes til sykehus for undersøkelser.

TRUET, TORTURERT OG DØMT TIL DØDEN: - Det tok dem fire minutter å dømme meg til døden, sa Sayed Pervez Kambaksh da Dagbladet møtte ham i fengselet i Mazar-i-Sharif i Afghanistan i mars i år. Foto: Jacques Hvistendahl
TRUET, TORTURERT OG DØMT TIL DØDEN: - Det tok dem fire minutter å dømme meg til døden, sa Sayed Pervez Kambaksh da Dagbladet møtte ham i fengselet i Mazar-i-Sharif i Afghanistan i mars i år. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Min klient er blitt torturert i varetekt. Nesen hans er brukket og han har fått skader i håndleddet, sa Nuristani ifølge nyhetsbyrået AFP.

Retten etterkom kravet, og Kambaksh skal nå sendes til sykehus.

Broren er også journalist

Ledende tjenestemenn har signalisert overfor den britiske avisa at de mener dødsdommen Kambaksh ble idømt i retten i Mazar-i-Sharif er basert på feil lovfortolkning. Kambaksh skal også ha fått utstedt et pass slik at han kan forlate landet etter en eventuell løslatelse.

Storebroren til Sayed Pervez Kambash, Irbrahimi Kambaksh, er også journalist.

Han sier til Aftenposten at han tror broren ble arrestert på grunn av sin egen journalistiske virksomhet. Ibrahimi skriver kritisk om krigsherrene og myndighetene i landet.

- Vi håper at dette er over i dag. Men vi tør ikke tro. Problemet er at rettssystemet i Afghanistan er for svakt. Karzai er fullstendig dominert av lokale krigsherrer og fundamentalister, sier han til Aftenposten.

- Bedre nå enn under Taliban

I fjor lastet han ned en islam-kritisk artikkel fra nettet

Dagbladet møtte Sayed Pervez Kambaksh i fengselet iMazar-e-Sharif i mars i i år.

- Det er mye bedre nå enn under Taliban. Men det skulle ikke vært ulovlig å bare si hva man mener, sier Sayed.

Fredag møtte utenriksminister Jonas Gahr Støre sin britiske kollega David Miliband i Oslo. Der diskuterte de blant annet dødsdommen mot Kambaksh.

- Afghanistans ledere har fått et klart budskap fra verdenssamfunnet i denne saken, sa Støre. Norge arbeider videre med saken gjennom sin ambassade i Kabul og andre kanaler, tilføyde den norske utenriksministeren.

Dagbladet.no følger saken.

ANKESAKEN BEHANDLES I DAG:</B> Her er Kambaksh avbildet under en rettshøring i Kabul tidligere i uka.