Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I fjor mente han at Trump hadde 85,3 prosent sjanse til å vinne. I natt fikk han rett

- Etter to perioder med samme parti er det mange som ønsker et skifte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Modellen holdt, sier Hilmar Langhelle Mjelde, forsker ved Universitetet i Bergen og ekspert på amerikansk politikk.

Tidlig i valgkampen presenterte han og kollega Gunnar Grendstad en modell som sa at det var 85,3 prosent sjanse for republikansk seier, uansett om de valgte Trump som kandidat. I strid med så godt som alle meningsmålinger og modeller.

EKSPERT PÅ AMERIKANSK POLITIKK: Hilmar Langhelle Mjelde.
EKSPERT PÅ AMERIKANSK POLITIKK: Hilmar Langhelle Mjelde. Vis mer

- Dette viser hvor sterk åtteårseffekten er. Etter to perioder med samme parti er det mange som ønsker et skifte, sier Mjelde til Dagbladet onsdag morgen.

Professor Allan J. Lichtman mente også at Trump var favoritt, basert på et liknende resonnement.

Trump vant alle delstatene han måtte vinne, og et par til. Mjelde mener Trump har tjent mye på at han ikke er yrkespolitiker.

- Han ses på som en reell outsider. Yrkespolitikerne har blitt diskredidert av handlingslammelsen i Washington og finanskrisen. Trump har blitt sett på som endringsagenten som kan sparke inn døren, sier Mjelde.

- Det er også et mønster internasjonalt: Når det representantive demokratiet ikke leverer løsninger på samtidens utfordringer, får populister en oppsving.

Han sier vi kan få et markant skifte i amerikansk politikk.

- Republikanerne forlater Ronald Reagans grunntanker om frihandel og liten offentlig sektor. Trump vil bevare velferdsstaten, er som kjent skeptisk til frihandel og innvandring, sier Mjelde.

TRUMP-JUBEL: Skuespiller Edward X Young jubler over Trump-seier i viktige vippestater. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!