GÅR GALT: Matador Lea Vicens vakte harme i fjor da hun hoverte med okseører. Nå har hun fått skikkelig rundjuling. Vis mer

I fjor poserte hun med to avkappede okseører. I år var det tid for «oksens hevn»

Men Lea Vicens hadde flaks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyrefekting er omstridt underholdning. Det har århundrer med tradisjon i Spania, og står spesielt sterkt i rurale strøk.

Kapper av ørene

Også franskmenn setter pris på tyrefekting, og under en festivalen Feria de Nimes, en tyrefekterfestival i Nimes, i fjor, hisset den da 30 å gamle matadoren Lea Vicens på seg dyrevernere, da hun ble avbildet med ørene til en nylig avdød okse i hendene.

I tyrefekting kan nemlig deltakerne, avhengig av hvor bra show de lager og hvor fornøyd publikum blir, få «æren» av å ta med seg et trofé hjem.

Dersom over halvparten av tilskuerne vinker med hvite lommetørklær når kampen er over, så er kampelederen, presidenten, forpliktet til å la matadoren få skjære av ett av ørene til den nylig drepte oksen.

Dersom presidenten er ekstra fornøyd kan vedkommende gi matadoren også det andre øret, i tillegg til halen.

TRIUMFERER: I mai 2015 poserte Vicens med to avkappede okseører, et tegn på at hun hadde gjort både tilskuere og presidenten fornøyd. Foto: AFP PHOTO /  SYLVAIN THOMAS
TRIUMFERER: I mai 2015 poserte Vicens med to avkappede okseører, et tegn på at hun hadde gjort både tilskuere og presidenten fornøyd. Foto: AFP PHOTO / SYLVAIN THOMAS Vis mer

Det var det som skjedde da Lea Vicens poserte med to avkappede ører i fjor.

«Oksens hevn»

Men nylig gikk det ikke fullt så bra for den 31 år gamle kvinnelige matadoren, skriver Daily Mail.

Da hun og hesten hennes Gacela deltok under El Pilar Feria, en turnering i Zaragoza i Spania i helgen, ble hun slått av hesten.

Liggende på bakken presset oksen seg mot henne, og det kan kun omtales som griseflaks at hun ikke ble spiddet av tyrens skarpe horn.

Med litt hjelp klarte hun på mirakuløst vis å komme seg unna tyrens horn med kun noen blåmerker.

«Gacela og jeg har det bra. Takk for alle meldingene», skriver Vicens på Twitter.

Tyrefekter døde

I sommer døde 29 år gamle Victor Barrios under en tyrefekterkamp i Teruel i Spania. Under kampen, som ble sendt direkte på TV, ble han stanget i brystet av en okse.

FARLIG: En annen kvinne som har erfart at tyrefekting kan være farlig var lærlingen Melina de la Parra erfare da oksen gikk til angrep. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

Oksens horn gjennomboret Barrios hjerte. Han var i live da han ble sendt til sykehus, men livet stod ikke til å redde.

Barrios var første tyrefekteren som har dødd i ringen siden 1985.

I Spania arrangeres det rundt 2.000 tyrefekterkamper årlig, men antallet synker. To spanske regioner har forbudt tradisjonen. Sporten er ikke ufarlig.

Men i 2013 gjorde den spanske nasjonalforsamlingen den omstridte tradisjonen til en del av spansk kulturarv.

Tyrefekting ender som regel med at oksene dør.