TIDLIG UTE: Forrige skoleår var det mye bråk på Romsås, med rus, kriminalitet og vold i nærmiljøet. Også ungdommene på Bjøråsen skole ble påvirket av dette. For å øke motivasjon og skolegleden hos elevene, startet skolen derfor opp idrettslinje ved høstens skolestart. Alle foto: Henning Lillegård / Dagbladet
TIDLIG UTE: Forrige skoleår var det mye bråk på Romsås, med rus, kriminalitet og vold i nærmiljøet. Også ungdommene på Bjøråsen skole ble påvirket av dette. For å øke motivasjon og skolegleden hos elevene, startet skolen derfor opp idrettslinje ved høstens skolestart. Alle foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Romsås i Oslo:

I fjor slo rektor alarm. Nå er elevene på skolen før skolestart, for å trene

I vinter: Rektor slo alarm om dopsalg, trusler og frafall på ungdomsskolen.
Høst 2018: Elevene er på plass en time før skolestart, for frivillig trening og frokost

GOD START: Klokka er bare 9.30, men elevene på Bjøråsen ungdomsskole har allerede unnagjort en treningsøkt, dusja og spiser nå frokost. 10.05 starter skolen.
GOD START: Klokka er bare 9.30, men elevene på Bjøråsen ungdomsskole har allerede unnagjort en treningsøkt, dusja og spiser nå frokost. 10.05 starter skolen. Vis mer

Klokka er like over åtte en torsdag morgen. Det er grått og høstkaldt i lufta, men den slitne kunstgressbanen ved Bjøråsen skole huser ivrige ungdommer og to trenere fra Grorud IL. De er alle med på skolens nystarta idrettslinje.

- I fjor hang alle elevene for seg selv. Nå trener elever fra 8. til 10. klasse sammen, vi blir kjent og får gratis frokost etterpå. Veldig bra. Folk er mer fokusert, sier 9. klassingen og fotballtalentet Taman Hazar Kareem (14).

Fra kaos til frokost og dialog

I fjor vinter slo rektor Jarle Sandven, alarm «om organisert kriminalitet narkosalg - og bruk» på Romsås, som også påvirket elvene Bjøråsen skole. En liten gruppe unge laget mye trøbbel og krevde «bøter» hvis folk ikke gjorde som de sa.

- Siden vi ropte høyt om situasjonen, har vi startet opp mye bra, sier rektor Sandven.

I forrige skoleår organiserte noen av skolens lærere guttekvelder for 9.-klassingene for å «snu ukultur og bygge felleskap og læring». Skolen organiserte foreldrekafeer, holdt dialogmøter med ungdommene og innførte daglig frokost før skolestart. Ungdommenes foreldre er med og organiserer. Siste nytt på Bjøråsen er idrettslinja, der nær halvparten av elevene er med.

GRATIS TURN-TIMER: Internasjonal forskning viser at skoler som åpner for aktiviteter også før og etter skoletid er avgjørende for å lykkes i lokalmiljø med stor minoritetsandel, fattigdom og lav sosioøkonmisk status. - Skolen er nødt til å få med lokalmiljøet om endringer skal skje. Ellers har vi nesten ingen sjanse, sier skoleforsker Thomas Nordahl.
GRATIS TURN-TIMER: Internasjonal forskning viser at skoler som åpner for aktiviteter også før og etter skoletid er avgjørende for å lykkes i lokalmiljø med stor minoritetsandel, fattigdom og lav sosioøkonmisk status. - Skolen er nødt til å få med lokalmiljøet om endringer skal skje. Ellers har vi nesten ingen sjanse, sier skoleforsker Thomas Nordahl. Vis mer

- Bare tre uker etter skolestart ser vi allerede effekter: Elever som kom for seint før, møter nå presis. I tillegg melder lærerne om mer opplagte elever, sier Sandven.

Skole skal bli møteplass

Fysisk og psykisk helse henger sammen, og målet er å få mer motiverte elever sånn at flere fullfører ungdomsskolen. Skolen har hentet inn utdannede trenere fra nærmiljøet, som kjenner en del av elevene fra før. Elevene tilbys fotball, basket, turn og svømming.

- Elevene sier sjøl at de merker forskjell. I går ettermiddag var jeg innom en mattetime, som var den beste jeg har opplevd noen gang. Og da snakker vi i den siste skoletimen, sier rektoren entusiastisk.

MER RO I SKOLEN: Malak Boukili (13) synes læringsmiljøet på skolen er blitt bedre med idrettslinja. - Nå får også de som ikke har råd prøve ulike idretter, og vi blir også kjent med flere siden alle trinnene trener sammen, mener Boukili.
MER RO I SKOLEN: Malak Boukili (13) synes læringsmiljøet på skolen er blitt bedre med idrettslinja. - Nå får også de som ikke har råd prøve ulike idretter, og vi blir også kjent med flere siden alle trinnene trener sammen, mener Boukili. Vis mer

Målet er at Bjøråsen skole skal bli et sted der folk møtes for læring og trivsel. Også etter skoletid.

- Vi bygger på modeller som vi ser fungerer i utlandet. Det ekstra tilbudet må være gratis, og vi ønsker å inkludere foreldre og andre gode rollemodeller, sier rektor Sandven.

Trang økonomi

Skolen får også hjelp fra ansatte i regnskapsfirmaet Ernst & Young, som frivillige leksehjelpere noen ettermiddager i uka. I høst- og vinterferier framover ønsker de også å organisere mattecamp og andre faglige aktiviterer, spesielt rettet mot 10.-klassingene.

- Mange av elevene våre bort trangt, de har ikke økonomi for mange fritidsaktiviteter og ofte ikke støtte hjemme til leksearbeidet. Vi gjør dette for å utligne forskjellene og skape et miljø for læring, sier Sandven.

BASKET: Ammerud stiller med trener for elevene som vil spille basket på idrettslinja.
BASKET: Ammerud stiller med trener for elevene som vil spille basket på idrettslinja. Vis mer

Gratis er bra

13-årige Ayman El-Hammichi står og trikser med ballen. Han spiller ellers på Vålerengas elitelag for 14-åringer, og målet er å følge i fotsporene til Romsås store sønn, Joshua King. Akkurat som King gjorde i sin tid, har El-Hammichi kvalifisert seg til nordisk mesterskap i skolefotball.

- Jeg satser for fullt, og er veldig glad for idrettslinja. Mest fordi den får folk til å slappe mer av. Det er mer ro på skolen nå. Men det er også bra at folk får prøve seg på ulike idretter her, siden det ikke koster penger. Gratis trening og frokost er veldig bra, sier El-Hammichi.

FORNØYD: Taman Hazar Kareem (14) satser på fotball og roser idrettslinja. - Jeg spiser alltid frokost, men mange gjør ikke det. Stemningen er mye bedre nå, sier Kareem.
FORNØYD: Taman Hazar Kareem (14) satser på fotball og roser idrettslinja. - Jeg spiser alltid frokost, men mange gjør ikke det. Stemningen er mye bedre nå, sier Kareem. Vis mer

Skoleforsker og professor Thomas Nordahl ved Høgskolen i Innlandet jubler over Bjøråsen-tiltakene:

- Det er veldig bra at en skole innser at de er i en utfordrende situasjon, og tar grep for å gjøre noe med det. Dette står det respekt av. Vi har nok av de som bare klager på elevene sine. Her tar de elevene på alvor, sier Nordahl.

Skolen er ingen øy

Bjøråsen-tiltakene stemmer ifølge professoren med forskningen.

- Særlig med at de involverer foreldre i skolen. Det er viktig at de får en positiv opplevelse her, og at de får faktiske oppgaver. At de i tillegg har dratt inn idrett og trenere for å knytte skolen og lokalmiljøet, er topp. Skolen skal ikke være en øy, sier Nordahl.

At Bjøråsen bruker utdannede trenere, handler også om å vise respekt for elevene, mener professoren, og roser mer:

- I tillegg er fritidsaktiviteter i Oslo dyrt. Her vil elever oppleve at de mestrer noen områder på skole som de kan ta med seg over til andre fag. Det gir en identitet på tvers av klassetrinn og vil nok føre til sterkere fellesksap og inkludering, sier Nordahl.

Han viser til at det kan være lett å ty til strengere regler og straff på problemskoler, mens det her innføres mer forebyggende tiltak.

IVRIGE TALENTER: Iman Eloumari (t.v), Ayman El-Hammichi og Suhur Abdilahi (t.h) trener alle langt over gjennomsnittet fotball hver uke. Drømmen og håpet er å spille profesjonelt. El-Hammichi har allerede representert Oslo-skolene i nordisk mesterskap. Den forrige fra Romsås som gjorde det, var Bournemouth-proffen Joshua King.
IVRIGE TALENTER: Iman Eloumari (t.v), Ayman El-Hammichi og Suhur Abdilahi (t.h) trener alle langt over gjennomsnittet fotball hver uke. Drømmen og håpet er å spille profesjonelt. El-Hammichi har allerede representert Oslo-skolene i nordisk mesterskap. Den forrige fra Romsås som gjorde det, var Bournemouth-proffen Joshua King. Vis mer