SALGSSVIKT: 12. september presenterte Apples Phil Schiller teknologigigantens siste tilskudd på mobilfronten. Men to måneder senere må selskapet notere et salg langt under forventet. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP / NTB Scanpix
SALGSSVIKT: 12. september presenterte Apples Phil Schiller teknologigigantens siste tilskudd på mobilfronten. Men to måneder senere må selskapet notere et salg langt under forventet. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP / NTB ScanpixVis mer

I fjor sto folk i kø for å kjøpe. Nå stuper aksjekursen: ­­­­­­­­­­­­­- Apple kan takke seg selv

- Prisveksten har gått for langt, og nå får de svi for det, mener teknologiekspert.

Kalenderen viser 3. november 2017, og folk står i kø utenfor Eplehuset i Storgata i Oslo. Flere har overnattet for å komme så langt fram som mulig. Årsaken er Apples siste tilskudd på mobilmarkedet. Dette er dagen da iPhone X slippes i butikkene. En halv time før Eplehuset i Storgata i Oslo åpner, er køen så lang at ikke alle kan få kjøpt telefoner, skriver E24 samme morgen.

Ett drøyt år senere er situasjonen snudd på hodet for Apple. De siste ukene har aksjekursen stupt for teknologigiganten. Salget av de siste modellene XS, XS Max og XR har på ingen måte svart ting forventningene.

- Alvorlig

3. oktober lå Apple-kursen på Nasdaq-indeksen på drøye 232 dollar. I dag sto kursen på 185,63 dollar - en nedgang på nesten 20 prosent. Teknologiekspert Magnus Brøyn er klar i sin konklusjon om situasjonen:

- Det er alvorlig i den forstand at det er verdens mest verdifulle børsnoterte selskap som nå har fått seg en kraftig nedtur, sier Brøyn til Dagbladet.

MOBILEKSPERT: Magnus Brøyn mener Apple kan takke seg selv for at aksjekursen har stupt den siste tida. Foto: Heine Stangeby
MOBILEKSPERT: Magnus Brøyn mener Apple kan takke seg selv for at aksjekursen har stupt den siste tida. Foto: Heine Stangeby Vis mer

Han forklarer at Apple har ledet an det økonomiske fallet innen teknologisektoren i senere tid, og at noe av årsaken er usikkerheten rundt verdensøkonomien. Parallelt med dette har selskapet sviktet kundenes forventninger til teknologiske framskritt.

- Alt koker ned til den globale mobilkampen, og der taper de terreng. Apple mangler innovasjonstakt, og har levd lenge på lederposisjonen Steve Jobs sikret. Innovasjonsgapet blir også mer og mer synlig. Forhåndsbestillingene og salget har ikke levd opp til forventningene, sier Brøyn.

FACEID: iPhone X har fjernet muligheten til å låse opp ved hjelp av fingeravtrykk. I stedet for skal frontkameraet og FaceID brukes til å låse opp mobilen, men hvor trygt er det? Består iPhone X tvillingtesten? Video: CNN Vis mer

«Billig»-modell

Teknologieksperten trekker særlig fram mobilprodusenten Huaweis to nyeste flaggskipmodeller som de sterkeste konkurrentene til iPhone. Begge har levert toppkarakterer i tester, men skiller seg fra Apples mobiltelefoner på særlig ett punkt - pris.

- Det er nå enda tydeligere enn på lenge at innovasjonstakten svikter hos Apple. iPhone XR skulle være en billig-modell og den største innovasjonen, men denne er langt unna Huaweis toppmodell, selv om den koster like mye, påpeker Brøyn som mener framgangen fra fjorårets iPhone X er minimal.

- Apple hadde en liten revolusjon med iPhone X, noe som gjorde at mange valgte å ta en runde til med Apple. Men i år er det en marginal oppgradering uten at det egentlig forsvarer prisoppgangen, sier han.

Også den amerikanske tekno-entreprenøren Vivek Wadhwa trekker fram konkurrentenes framskritt, lavere pris og Apples manglende utvikling som sentralt for tapet. I en kommentar hos Market Watch skriver han hvordan iPhonen ikke lenger peker seg ut slik den gjorde før - som en mobiltelefon langt foran konkurrentene.

- Kinesiske smarttelefoner med funksjoner som ligner på iPhone, er nå tilgjengelige for en brøkdel av det iPhone koster, slår Wadhwa fast.

Null ventetid

Mens aksjekursen faller kraftig og spekulasjonene går om hvor ille den økonomiske situasjonen faktisk er for selskapet, vil det først være i kvartalsrapporten for årets siste tre måneder at man virkelig vil se utslaget av det sviktende salget for teknologigiganten.

En ting er i alle fall sikkert - mens man for bare ett år siden hadde lang vente- og leveringstid på iPhone X, noe som vedvarte i opptil et helt halvår etter lansering i fjor høst, er det i år nesten ikke kø og leveringstid på de nye modellene. Det gir en helt ny situasjon for Apple.

- Dette er et nytt og ubalansert forhold mellom tilbud og etterspørsel for Apple. Nå er tilbudet langt høyere enn etterspørselen, og det slår naturlig nok inn på aksjekursen. Apple kan imidlertid takke seg selv. Prisveksten har gått for langt, og nå får de svi for det. Den har ikke vært bærekraftig over tid, hevder Brøyn, som mener Apple også har brutt med mantraet til den avdøde grunnleggeren Steve Jobs. Nemlig at prisen ikke skal hindre folk fra å få tilgang på innovativ teknologi.

Priskutt eller ikke

Nedgang til tross, det er ingen tvil om at Apples økonomiske suksess har vært enorm i mer enn ti år. I 2017 noterte selskapet seg for 1900 milliarder kroner i driftsinntekter. Til sammenligning var de samlede inntektene fra oljevirksomheten, avkastningen fra oljefondet, skatter og avgifter og annet i Norge på 1430,4 milliarder kroner i det norske nasjonalbudsjettet for 2019.

Men mens iPhone salget svikter, er det for Apples del nå bare en vei ut av den pressede situasjonen, ifølge Brøyn. Og den kommer ikke nødvendigvis til å gjøre økonomien bedre med det første.

- Apple må på kort sikt rett og slett vurdere å kutte prisene for å få opp salget. Spørsmålet er bare når og hvor mye de skal rabattere de nye mobiltelefonene. Det vil også slå inn på aksjekursen, på kort sikt ved at de dystre spådommene bekreftes, men på lengre sikt ved at det skapes usikkerhet rundt hvorvidt folk er villige til å handle når prisen på en telefon nærmer seg 17.000 kroner. Det vil gjøre at aksjeanalytikerne må se på utsiktene til fremtidig inntjening og det vil kunne gi nye nedgraderinger av aksjen, som nesten ingen på Wall Street mente kunne deise i bakken for bare en drøy måned siden, sier teknologieksperten.