STORMET SCENEN: Adán Cortés Salas stormet nobelscenen i 2014 for å rette oppmerksomheten mot Mexico og de enorme problemene landet står overfor. Nå føler han problemene igjen er glemt av resten av verden. Her under fremstillingen for fengsling etter flaggseansen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STORMET SCENEN: Adán Cortés Salas stormet nobelscenen i 2014 for å rette oppmerksomheten mot Mexico og de enorme problemene landet står overfor. Nå føler han problemene igjen er glemt av resten av verden. Her under fremstillingen for fengsling etter flaggseansen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

I fjor stormet han nobel­scenen for å sette søkelyset på sitt eget hjemland. Nå mener han alt er glemt

130 000 drept i narkokrig de siste ni åra, tillitskrise til myndighetene og en president hjemsøkt av skandaler. Det er dagens Mexico.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet) Under fjorårets nobelseremoni stormet 21 år gamle Adán Cortés Salas scenen og ropte «Vær så snill, Malala, ikke glem Mexico».

Han protesterte mot massemordet på 43 lærerstudenter i byen Iguala sør i Mexico. Tragedien rettet verdens øyne mot Mexico, landet som i årevis har lidd under en narkokrig ispedd korrupsjon og en tynnslitt tillit til myndighetene og president Enrique Peña Nieto.

Da lokalt politi på kvelden 26. september i fjor åpnet ild mot bussene der studentene satt, drepte de seks, før de kastet resten i ventende politibiler og forsvant. Sjokkerte vitner sto tilbake.

Jakten på studentene avslørte flere massegraver i landet, korrupte politifolk og en grusom underverden i byen. Forsvinningene har ført til engasjement og raseri i et land hvor rundt 130 000 menneskeliv har gått tapt i narkokrigen som har pågått siden 2006.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn