Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I fjor tok tollerne fem tonn med smuglerfisk. Dette hadde fire polakker i bagasjen i går

Kan ha vært på vei til ei østeuropeisk restaurantgryte.

FISHY BUSINESS: Her er de 202,8 kiloene med fiskefilet som tollerne på Kivilompolo tollstasjon beslagla i går. Foto: Tollvesenet
FISHY BUSINESS: Her er de 202,8 kiloene med fiskefilet som tollerne på Kivilompolo tollstasjon beslagla i går. Foto: Tollvesenet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Smugling av torske- og kveitefilet ut av Norge er big business - og i tollregion Nord-Norge beslagla de i fjor hele fem tonn torsk og kveite på vei ut av landet.

Det siste beslaget skjedde i går. Da var det en rein rutinekontroll av et følge på fire polakker, som resulterte i storbeslag.

- Her var det snakk om fire polske turister, og vi beslagla 202,8 kilo fiskefilet, sier operasjonsleder Jan-Olav Skjølberg i Vestfinnmark politidistrikt til Dagbladet.

20 000,- i bot De fire polakkene hadde den lovlige kvota på 15 kilo per person - og vel så det. Totalt hadde de drøyt 260 kilo fisk i bilen.

- Det viste seg at de hadde vært på Magerøya og fisket drøyt 200 kilo over kvota. De kom i bil,
og fisken var pakket i isoporkasser. I dette tilfellet var den heller ikke vakuumpakket, noe som pleier å være vanlig blant tyskere. Andre pakker bare is rett i isporkassene, sier Tom Olsen, fungerende regiondirektør i tollregion Nord-Norge, til Dagbladet.

PANIKK: - Det var forrige uke at vi fant disse isoporkassene hensatt i skogen en mil inn i Norge. En tysk turistfisker dumpet dem for å unngå bot. Kompisen i bilen som utpasserte 15 minutter før ham fikk 80 kilo beslaglagt og 8200,- i bot. De hensatte kassene inneholdt 73 kilo filet av ypperste kvalitet, sier Tom Olsen, fungerende regiondirektør i tollregion Nord-Norge. Foto: Tollvesenet
PANIKK: - Det var forrige uke at vi fant disse isoporkassene hensatt i skogen en mil inn i Norge. En tysk turistfisker dumpet dem for å unngå bot. Kompisen i bilen som utpasserte 15 minutter før ham fikk 80 kilo beslaglagt og 8200,- i bot. De hensatte kassene inneholdt 73 kilo filet av ypperste kvalitet, sier Tom Olsen, fungerende regiondirektør i tollregion Nord-Norge. Foto: Tollvesenet Vis mer

En av de fire polakkene tok på seg skylda for smuglingen, og får nå en bot på omkring 20 000 kroner.

- Boten ligger på 100 kr/kiloen, så her snakker vi en bot på omkring 20 000,-, sier Olsen.

Fem tonn Beslaget var langt ifra noe engangstilfelle: Bare siden slutten av april har tollerne i Vest-Finnmark tatt 24 beslag av fisk - gjerne torsk og kveite - på vei ut av Norge. I fjor beslagla tollerne totalt fem tonn med fisk. Selv om smuglerne i denne saken insisterte på at fisken er til privat bruk, er dette en vanlig forklaring - som tollerne slett ikke tror er sannheten.

- Vi mistenker vinnings hensikt. Det ryktes at dette er omsetningsvare, og vi ser flere gjengangere - folk som kommer flere ganger i løpet av samme sesong, sier Tom Olsen.

- Det største enkeltbeslaget er 325 kilo - det blir 1300 middager. Det er vanskelig å forstå at alt dette er til privat bruk. Da er du i hvert fall rimelig lei av fisk, sier Olsen.

Gourmetstykker For tollerne mistenker at smuglingen er organisert - og at de norske gourmetstykkene havner i østeuropeiske restaurantgryter.

FILET: Fisken som beslaglegges på grensa er ofte av topp kvalitet. Foto: Tollvesenet
FILET: Fisken som beslaglegges på grensa er ofte av topp kvalitet. Foto: Tollvesenet Vis mer

- Vi beslaglegger stort sett bare såkalte loins - ryggfileter, som er en virkelig kvalitetsvare. Smuglerne nyttiggjør slett ikke fisken fullt ut, så det totale volumet fisk som tas opp er mye større, påpeker Olsen.

- Vi tar ikke på langt nær alt - flere av tollstasjonene har jo også begrensede åpningstider. Og det ryktes om økt smuglertrafikk når vi går hjem.

MISTANKE: - Vi mistenker vinnings hensikt. Det ryktes at dette er omsetningsvare, og vi ser flere gjengangere - folk som kommer flere ganger i løpet av samme sesong, sier Tom Olsen, fungerende regiondirektør i tollregion Nord-Norge. Foto: Tollvesenet
MISTANKE: - Vi mistenker vinnings hensikt. Det ryktes at dette er omsetningsvare, og vi ser flere gjengangere - folk som kommer flere ganger i løpet av samme sesong, sier Tom Olsen, fungerende regiondirektør i tollregion Nord-Norge. Foto: Tollvesenet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!