JULEHANDEL: Norske bankkort gikk varme i butikkenes betalingsterminaler i 2012. Vi korthandlet for 533,9 milliarder kroner, og julehandelen sto for 54 av disse milliardene. Ikke overraskende er desember den største handlemåneden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
JULEHANDEL: Norske bankkort gikk varme i butikkenes betalingsterminaler i 2012. Vi korthandlet for 533,9 milliarder kroner, og julehandelen sto for 54 av disse milliardene. Ikke overraskende er desember den største handlemåneden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

I fjor trakk vi bankkortet for totalt 533 milliarder

54 milliarder bare til julehandelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske betalingskort gikk varme i butikkenes terminaler i 2012. Vi korthandlet for 533,9 milliarder kroner, og julehandelen sto for 54,6 av disse milliardene.

Når vi skiller ut gamle dagers vanlige bankkort, altså de som er en del av BankAxept, og holder kontantuttak i butikken utenfor, blir totalen 413,6 milliarder i 2012. Ikke overraskende er nettopp desember den største handlemåneden. Like lite overraskende er det vel også at det er de første månedene i året det handles minst.

Mer enn i fjor Tallene fra BankAxept viser at vi juleshoppet for drøyt 900 millioner kroner mer i desember 2012 enn i samme måned året før med bankkort. 43,6 milliarder kroner fordelt på nesten 117 millioner transaksjoner er ny rekord for norske bankkort. Vi trekker kortet stadig oftere, men gjennomsnittsbeløpet blir lavere for hvert år som går.

- Vi tar ut stadig mindre kontanter når vi handler og betaler mer med kort. Det blir også mer og mer vanlig å bruke kortet til småhandling, forklarer kommunikasjonssjef Ann Håkonsen i Finans Norge (FNO). BankAxept er det nasjonale betalingskortet, og mer enn 80 prosent av alle korttransaksjoner skjer med disse kortene.

For å komme opp i totalen på 533,9 milliarder, må vi legge til nesten 23 milliarder kroner som ble tatt ut i betalingsterminalene og betalinger gjort med andre kort.
Tror på fortsatt vekst — Veksten i 2012 ble på 9,4 prosent sammenlignet med året før. Det ble også satt en ny rekord 21. desember. Med 7,3 millioner kortkjøp for til sammen 3,46 milliarder kroner, ble dette den dagen med flest kortkjøp noensinne, sier informasjonssjef Stein-Arne Tjore i Nets.

Selskapet er ett av Europas største innen Tjore tror vi kommer til å bruke kort enda mer i året vi nettopp har tatt fatt på. — Vi tror omsetningen med betalingskort vil passere 550 milliarder kroner fordelt på 1,6 milliarder transaksjoner.

I en undersøkelse gjennomført av TNS Gallup svarer 72 prosent at de kommer til bruke kort mer i fremtiden i forhold til andre betalingsmåter. 89 prosent sier de foretrekker kort som betalingsmiddel.

(NTB)