DRAP: Denver Simmons og Jacob Philip sonet begge livstid allerede før drapene i april. Foto: South Carolina Department of Corrections / AP / NTB Scanpix
DRAP: Denver Simmons og Jacob Philip sonet begge livstid allerede før drapene i april. Foto: South Carolina Department of Corrections / AP / NTB ScanpixVis mer

I flere måneder la de draps­planen, før de lurte medfangene inn på cella - én etter én

Hevder målet var å få dødsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 35 år gamle Denver Simmons soner to livstidsdommer for drapet på en kvinne og hennes 13 år gamle sønn.

26 år gamle Jacob Philip sitter inne, på den samme institusjonen for psykisk syke i South Carolina, for å ha kvalt sin kjæreste og hennes åtte år gamle datter.

Sammen la de en morderisk og utspekulert plan som denne våren ble satt ut i livet. En plan som kostet ytterligere fire menneskeliv.

En spesiell kobling

Det hele begynte ifølge Simmons høsten 2015. Gjennom flere samtaler med nyhetsbyrået Associated Press har han forklart hvordan det startet.

Han beskriver en slags spesiell kobling mellom ham selv og Philip, og at han ikke lenger orket å sitte bak lås og slå. At han heller ville få dødsstraff.

- Jeg spøkte alltid med ham om at dersom vi ikke skulle ta våre egne liv, kunne vi i det minste skape et navn for oss selv, og slik få dødsstraff. I slutten av mars i år hadde han sagt seg villig til å gjøre det, så vi gjorde det, sier Simmons om sin medsammensvorne.

Og 7. april i år gjorde de alvor av planene.

Lurte dem til cella

Simmons forteller at han og Philip fikk relativt frie tøyler på avdelinga på grunn av sin gode oppførsel, og at de benyttet seg av dette.

De plukket ut en rekke medfanger, og lurte dem til cella til Simmons én etter én.

Først ut var John King som satt inne for innbrudd og tyveri. De lokket ham med kaffe, og da han kom inn på cella ble han kvalt av Philip. De gjemte liket hans under køyesenga på rommet.

Neste mann var drapsdømte William Scruggs. Der King ble lokket med kaffe, var kjeks lokkemiddelet for Scruggs. Også han ble kvalt etter å ha kommet inn på cella, før de to gjemte ham bak et laken i underkøya.

Nummer tre var Jimmy Ham som skulle løslates i november etter å ha sonet nesten ti år for overfall, innbrudd og tyveri. Han ble fristet med piller, før han ble overmannet og slått ihjel med et kosteskaft.

Innrømmet alt

Etter å ha gjemt Ham ved siden av Scruggs, henvendte Simmons seg til en venn av seg - Jason Howard Kelley.

Han tok ham med opp på cella, og ba ham kikke bak lakenet som skjulte de to andre likene.

Idet han så hva de to hadde gjort, var det allerede for sent. Også han ble slått ihjel med kosteskaftet.

Etter det fjerde drapet, henvendte Simmons og Philip seg til vaktposten på avdelinga, og forklarte akkurat hva de hadde gjort. Det hele hadde ikke tatt mer enn 30 minutter.

Ville ha dødsstraff

Målet med massedrapet var som nevnt å få dødsstraff, men Simmons vedgår at planen ikke går helt som de to hadde sett for seg.

Philip er allerede erklært for syk til å henrettes, og South Carolina har ikke gjennomført en henrettelse på seks år. Praksisen med dødsstraff behandles fremdeles i rettssystemet.

Simmons ser for seg at han blir sittende på isolat de neste ti årene, og at han vil få ytterligere fire livstidsdommer oppå de to han har fra før.

Associated Press har også vært i kontakt med fengselsvesenet i forbindelse med Simmons-intervjuet. De vil ikke kommentere saken.

«Lavrisiko-fanger»

Etter at drapene fant sted i april uttalte derimot direktøren for fengselsvesenet i South Carolina, Bryan Stirling, seg om hendelsene.

Han fortalte da, ifølge CBS News, at det ble startet en etterforskning, men ville nettopp av den grunn ikke si noe om hvorvidt fengselets retningslinjer hadde blitt brutt. Han innrømmet likefullt at slike hendelser tilhører sjeldenhetene.

- Dette er ikke noe vi har sett hos oss før. Og det kommer da fra folk som har jobbet med dette i lang lang tid, sa han til The State.

Både Simmons og Philip ble sett på som «lavrisiko-fanger». Førstnevnte hadde tre mindre disiplinære bemerkninger i løpet av sine fire år bak murene. Han hadde vært et sted han ikke skulle være, hadde vist manglende respekt overfor de ansatte og hadde ved et tilfelle nektet å adlyde en ordre.

Philip hadde ikke pådratt seg noen bemerkninger i løpet av sine to år i fengselssystemet.