I flere tiår har terroristene forsøkt å få tak i det mytiske våpenet. Det er det en grunn til at de aldri har klart

«Rødt kvikksølv».

MYTISK VÅPEN: I flere tiår har mytene om rødt kvikksølv florert på svartebørsen for våpenhandlere. Ifølge legendene kan det blant annet benyttes til å lage små atombomber som likevel kan foråsake enorme ødeleggelser. Ingen har noen gang kunne verifisere dets eksistens. Her et bilde fra en fransk prøvesprengning i Stillehavet i 1971. Foto: AFP PHOTO / NTB Scanpix
MYTISK VÅPEN: I flere tiår har mytene om rødt kvikksølv florert på svartebørsen for våpenhandlere. Ifølge legendene kan det blant annet benyttes til å lage små atombomber som likevel kan foråsake enorme ødeleggelser. Ingen har noen gang kunne verifisere dets eksistens. Her et bilde fra en fransk prøvesprengning i Stillehavet i 1971. Foto: AFP PHOTO / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et av marerittscenariene for landene som nå har tatt opp kampen mot terrorgruppa IS, er at de muslimske ekstremistene skal få tak i en eller annen form for masseødeleggelsesvåpen.

Det har den siste tiden blitt spekulert i at IS er i stand til å fremstille kjemiske eller biologiske våpen de akter å bruke i fremtidige terroraksjoner, og gruppas leder i propagandamagasinet Dabiq har gruppa gjentatte ganger hevdet at de er i ferd med å skaffe seg atomvåpen.

Rødt kvikksølv Abu Omar jobber som «fikser» for terrorgruppa i Syria. Han har smuglet og levert alt fra mobiltelefoner, medisinsk utstyr og satelittantenner til upregede sølvmynter slik at IS kunne lage sin egen valuta.

Men i januar i fjor fikk han ifølge New York Times et oppdrag noe utenom det vanlige. Han skulle skaffe til veie et av de mest myteomspunnede og fryktede substanser i den kriminelle underverdenen. Rødt kvikksølv.

Omar så for seg hvordan IS kunne ta livet av sine fiender med ett slag. Han så for seg hvordan en gigantiske soppskyer steg til vers over frontene i Syria og Irak. Han så for seg hvordan kalifatet kunne vokse, og sikre seg sine nye grenser.

Problemet er bare at rødt kvikksølv etter alt å dømme ikke eksisterer.

Kostbart Legendene knyttet til stoffet, og de ødeleggende kreftene det er i besittelse av startet å sirkulere allerede mot slutten av den kalde krigen, men det var etter Sovjetunionens fall det virkelig eskalerte.

I kaoset som hersket var det få om noen som hadde full oversikt over det sovjetiske atomvåpenprogrammet, og på svartebørsen ble det våpenlangernes remedie for alt kunden måtte ønske seg.

Det kunne fjernstyre missiler, det kunne beskytte viktige objekter, det kunne benyttes for å lage atomvåpen på linje med det supermaktene allerede hadde og mye mer.

Prisen var deretter. Allerede til å begynne med var det snakk om flere hundretusen dollar for en kilo, men denne bare økte.

Bensin på bålet Som med de fleste urbane myter, kreves det at noen med et minimum av troverdighet og pondus tar ansvar for å kaste litt bensin på det berømmelige bålet. I dette tilfellet var det den amerikanske fysikeren Samuel T. Cohen.

Cohen var en av fysikerne som utviklet den opprinnelige atombomben, og før sin død i 2010 snakket han gjerne om farene knyttet til en atombombe i terroristers hender.

I selvbiografien sin skrev han at det kunne brukes til å lage en ekstremt liten atombombe som kunne føre med seg tilsvarende død og ødeleggelse som en tradisjonell atombombe.

Han fikk derimot liten til ingen støtte i fagmiljøet og av sine kolleger. 

Peter D. Zimmerman, en atomfysiker som arbeidet som konsulent for de amerikanske myndighetene, sier at han aldri så noen bevis på at en slik substans eksisterer.

Jeffrey Lewis, en ekspert på ikkespredning av atomvåpen, mente Cohen kombinerte «ikke-vitenskapelig rør» med anklager om at myndigheten holder tilbake deler av sannheten.

Rykter Og med en spennende historie, svøpt i mystikk og potensiell masseødeleggelse, var selvsagt ikke mediene langt unna heller.

På 1990-tallet hadde flere russiske nyhetsbyråer og medier artikler om det røde kvikksølvet, og ved jevne mellomrom ble de sitert at utenlandske medier. Likevel ble dets eksistens aldri dokumentert.

Selv da WikiLeaks slapp en stor mengde klassifiserte dokumenter, var de få referansene til rødt kvikksølv i tråd med de offisielle uttalelsene fra myndighetene.

Det eksisterer ganske enkelt ikke.

Jakter fortsatt Hva så med Abu Omar som jaktet død og ødeleggelse for IS? New York Times' journalist møtte ham i en hotellobby i Tyrkia, og spurte hva han hadde funnet ut i sin jakt.

Han fortalte at han hadde fulgt en rekke ledetråder i sin søken. Enten hadde de vært blindspor, eller så hadde han møtt motstand.

Han siste spor var at en kontakt av ham hadde vært i besittelse av materialet, men at det hadde blitt konfiskert av tyrkiske myndigheter.

Kontakten hadde siden flyttet til Sverige, uten av avisa klarte å verifisere historien. Det som derimot er sikkert er at Omar fortsatt leter etter det røde kvikksølvet. Overbevist om dets eksistens.