OVERSVØMT:  Dette bildet viser den oversvømte bosniske byen Bosanski Samac i går. Titusenvis av personer har blitt evakuert i Serbia og Bosnia etter århundrets verste folk. Nå frykter eksperter at de mange minene fra krigen kan ha flyttet på seg under flommen. Foto: Slovenian Police / AP Photo / NTB Scanpix
OVERSVØMT: Dette bildet viser den oversvømte bosniske byen Bosanski Samac i går. Titusenvis av personer har blitt evakuert i Serbia og Bosnia etter århundrets verste folk. Nå frykter eksperter at de mange minene fra krigen kan ha flyttet på seg under flommen. Foto: Slovenian Police / AP Photo / NTB ScanpixVis mer

I flomområdet er det 120 000 miner fra krigen. Nå frykter de minene kan være flyttet på

Kan bli et hinder for redningsarbeidet i Bosnia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under gjørmen og restene av ødelagte hus, kan vannmassene ha brakt opp mareritt fra krigen på Balkan på 90-tallet.

Før Bosnia, Serbia og Kroatia ble truffet av den verste flommen på over 120 år, var det nemlig 120 000 miner gjemt i Bosnias marker.

Nå kan de være hvor som helst.

Kan flytte på seg Bosnias minefelt har blitt kartlagt etter krigen som raste fra 1992-1995, og Norsk Folkehjelp er en av organisasjonene som har jobbet med å fjerne miner. De anslår at rundt tre prosent av hele Bosnias landareal er dekket av miner, i 9 146 markerte minefelt.

Men nå, med flommen og jordskred, har både minefelt og skiltene som markerer dem flyttet på seg. Ifølge Bosnias minefelteksperter har det nå dukket opp miner i helt nye områder.

- Bosnia har lenge vært et av verdens mest minekontaminerte land, og man regner med at det var et par millioner miner som lå igjen etter krigen, sier rådgiver i avdeling for Humanitær nedrustning i Norsk Folkehjelp, Christian Illman Andersen.

 RYDDER OPP:  Bosniske soldater reparerte i dag minevarselskilt nær elven Bosnia som skapte flom rundt byen Visoko, 30 kilomter nord for Sarajevo. Jordskred og sterke vannmasser kan ha fått noen av bosnias 120 000 miner etter krigen til å flytte på seg. Foto: Sulejman Omerbasic / AP Photo / NTB Scanpix
RYDDER OPP: Bosniske soldater reparerte i dag minevarselskilt nær elven Bosnia som skapte flom rundt byen Visoko, 30 kilomter nord for Sarajevo. Jordskred og sterke vannmasser kan ha fått noen av bosnias 120 000 miner etter krigen til å flytte på seg. Foto: Sulejman Omerbasic / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Av de to millioner minene som ble plantet, er det nå 120 000 igjen. Jordskred og flomvann kan ha flyttet på noen av dem.

- Det er forskjell på minene i Bosnia. Noen er laget av metall og de vil ikke bli dratt med i vann, eller i så fall ikke særlig langt. Men de som er laget av plastikk er lettere og kan bli tatt av strømmen, sier Andersen til Dagbladet.

Må vurdere tryggheten 1,6 millioner mennesker er berørt av flommen og 47 personer er så langt bekreftet døde. En utfordring er også at folk nå evakueres til områder de ikke kjenner, hvor minemerkingen kan ha blitt tatt av flommen.

- Når vannet trekker seg tilbake, må eksperter gå inn i områdene og vurdere om det er trygt, sier Andersen.

Han påpeker at det heldigvis finnes gode oversikter over minefeltene i Bosnia.

- Ryddingen har pågått i over 20 år og det finnes derfor gode databaser på hvor de gjenværende minene befinner seg, sier Andersen.

- Overdreven frykt Selv om det er fare for at familier som rydder opp i hagen sin, snubler over livsfarlige miner, håper rådgiveren at minefrykten ikke vil bli til hinder for redningsarbeidet.

- Sånn som situasjonen er nå, så tenker vi at den største trusselen er hvis vi får en overdreven frykt som strander redningsarbeidet. Det er vanskelig å si hvor alvorlig det er før vannet trekker seg tilbake og vi får sett på skadene, men det er ikke bra å ha en overdreven frykt for at det kan finnes miner overalt, sier Andersen til Dagbladet.

Ifølge nyhetsbyrået AP kan minene også skape problemer i nabolandene Kroatia og Serbia, og i verste fall også i Bulgaria og Romania. Grunnen er at det har gått jordskred nær elver som går ut fra Bosnia, og jordmassene kan frakte minene ut i det strie vannet.

Andersen i Norsk Folkehjelp tviler på at det vil bli så alvorlig. 

- Når det går jordskred i minefelt, så kan minene bli med massen og flytte seg, men ikke særlig langt. Med minefelt som ligger nær elver med sterk vannføring, så er det vanskelig å si hvor langt de vil gå, men jeg tror ikke det vil bli alvorlig, sier Andersen.

Det er ventet en ny flom nord for Beograd i Serbia senere denne uken, når vannstanden i Donau stiger.

 EVAKUERT:  50 000 mennesker har blitt evakuert fra de flomrammede områdene. Her ligger noen av de evakuerte på madrasser utplassert i byen Obrenovac, 30km sørvest for Beograd. Foto: Alexa Stankovic / AFP Photo / NTB Scanpix
EVAKUERT: 50 000 mennesker har blitt evakuert fra de flomrammede områdene. Her ligger noen av de evakuerte på madrasser utplassert i byen Obrenovac, 30km sørvest for Beograd. Foto: Alexa Stankovic / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer