I Florida har de 50 fulltidsansatte for å utrydde denne sneglen

I Norge selges den på Finn.

UØNSKEDE GIGANTER: Myndighetene i Florida jobber på spreng for at ikke den gigantiske afrikanske landsneglen skal etablere seg i Florida på permanent basis. Foto: Scott Burton / AP Photo / NTB scanpix
UØNSKEDE GIGANTER: Myndighetene i Florida jobber på spreng for at ikke den gigantiske afrikanske landsneglen skal etablere seg i Florida på permanent basis. Foto: Scott Burton / AP Photo / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Florida gjør alt de kan for å bekjempe den gigantiske afrikanske landsneglen (Achatina achatina): Myndighetene har egen kampanje på radio, TV og kino. 50 fulltidsansatte jobber på spreng for å utrydde uvesenet. Ja, de har til og med en egen «sneglenødtelefon».

- Den er den største enkelstående trusselen mot jordbruket i Florida, sier Mark Fagan, talsmann for jordbruksdepartementet i Florida, til modernfarmer.com.

Sneglene kan bli like store som rotter, kan gnage seg gjennom gips og kalk, og regnes som en trussel mot naturlige økosystemer da de angriper over 500 ulike plantearter. I tillegg kan den spre hjernehinnebetennelse.

Kan havne i bagasjen Siden den første sneglen ble oppdaget i Florida for snart to år siden, er det blitt fanget 117 000 stykker, skriver Reuters.

Hvordan sneglene havnet i den solfylte delstaten i utgangspunktet, er ikke klart, men det undersøkes om en religiøs gruppe med røtter i Vest-Afrika, som bruker sneglene i ritualer, kan ha tatt dem med inn til landet.

I tillegg tar ofte turister med seg småkryp hjem i bagasjen - uten at de vet om det.

Selges på Finn Men noen har også den gigantiske sneglen som kjæledyr. I Norge, for eksempel, blir de solgt på Finn. Petter Storberg fra Sandnes har solgt godt over hundre snegleunger på det populære rubrikknettstedet.

Siden han ble omtalt av NRK og Nettavisen i mai, selger 29-åringen nå ut ungekull nummer to. Til en pris på 50 kroner per stykk, har sneglene vist seg å være populære.

GIGANTISK: Den gigantiske afrikanske landsneglen er den største sneglen i verden som lever på land. Foto: Petter Storberg
GIGANTISK: Den gigantiske afrikanske landsneglen er den største sneglen i verden som lever på land. Foto: Petter Storberg Vis mer

- På det verste fikk jeg 20-30 mailer dagen, nå er det vel sånn ti i uka, sier Storberg til Dagbladet.

- Har du noen betenkeligheter med tanke på å selge disse, i og med at de noen steder oppfattes som en trussel mot økosystemet?

- Nei egentlig ikke. De sliter når de kommer seg 20 centimeter ut av akvariet, så jeg kan ikke forstå hvordan de kan overleve noe sted i Norge. De må være steder hvor det er nok fuktighet og varme, sier Storberg.

For kaldt Og får delvis støtte av forsker ved Bioforsk plantehelse, Solveig Haukeland.

- Det er usannsynlig at disse sneglene kan etablere seg i Norge på grunn av klimaet her, men det er større risiko hvis de allerede er i landet, sier Haukeland til Dagbladet.

- Det øker i hvert fall sjansen for en utilsiktet lokal situasjon på sommeren, men jeg tviler på at de vil etablere seg fast i Norge.

Den afrikanske landsneglen trenger nemlig minimum ti varmegrader for å overleve.

STORE KULL: En gigantisk afrikansk landsnegle kan produsere opptil 1200 egg i året, ifølge Reuters. Foto: Petter Storberg
STORE KULL: En gigantisk afrikansk landsnegle kan produsere opptil 1200 egg i året, ifølge Reuters. Foto: Petter Storberg Vis mer

- Men i tillegg er det jo også en risiko for at de kan ha med seg parasitter, påpeker Haukeland.

Flere typer Dagbladet har tidligere skrevet om den østafrikanske landsneglen (achatina fulica), som er i samme familie som snegletypen omtalt i denne artikkelen.

- Achatina fulica er mer kjent og mer studert enn Achatina achatina. Det er mulig førstnevnte er litt mer tilpasningsdyktig, men det er jeg ikke helt sikker på, sier Haukeland.

VOKSER FORT: Petter Storberg anslår overfor Nettavisen at sneglebabyene dobler seg i størrelse hver måned. Foto: Petter Storberg
VOKSER FORT: Petter Storberg anslår overfor Nettavisen at sneglebabyene dobler seg i størrelse hver måned. Foto: Petter Storberg Vis mer