SAMMEN MED PAPPA: Ørjan kjente ikke pappa igjen og pappa kjente ikke Ørjan igjen da de endelig fikk tilbringe litt tid sammen etter sju måneder fra hverandre. FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
SAMMEN MED PAPPA: Ørjan kjente ikke pappa igjen og pappa kjente ikke Ørjan igjen da de endelig fikk tilbringe litt tid sammen etter sju måneder fra hverandre. FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADETVis mer

I forrige uke kom Ørjan (2) tilbake til Norge etter å ha blitt bortført til Asia

I morens hjemland var han i sju måneder mens hans norske far fortvilt kjempet for å få sønnen tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Maktesløsheten er det aller verste. Hvis en fremmed kidnapper barnet, blir det stor ståhei med myndigheter og i internasjonale medier, men når en av foreldrene bortfører barnet, hører man ingenting, sier Ørjans far til Dagbladet.

I sju måneder har han kjempet en desperat kamp for å få barnet tilbake fra Asia. Det gikk så langt at han fikk privatetterforskere til å planlegge en militær aksjon i et fremmed land for å få sønnen tilbake.

Barnets mor er en ressurssterk, høyt utdannet norsk-asiatisk kvinne. I desember i fjor tok hun Ørjan med til sitt hjemland da ekteskapet med Ørjans far raknet. Ørjans foreldre hadde på dette tidspunktet delt foreldreansvar.

Ble etterlyst Ørjan ble etterlyst via Interpol, får Dagbladet opplyst av det aktuelle politidistriktet. Men landet har ikke skrevet under på Haag-konvensjonen, derfor blir en utlevering av barnet vanskelig.

- Beskjeden fra norske myndigheter var at jeg måtte finne en minnerlig løsning med barnets mor. De kunne ikke gjøre noe for å hjelpe meg, forklarer barnefaren.

Han kontaktet også norsk ambassade i det aktuelle landet, men heller ikke de kunne bistå, forteller han.

- Jeg ble helt fortvilt og desperat. Derfor kontaktet jeg sikkerhetsfirmaet ABP World Group. Alt var klart for å hente gutten ut med makt, forklarer faren.

• Les hvordan ABP World Group og norske Martin Waage jobbet for å få Ørjan hjem.

Kom frivillig tilbake Dette ble likevel ikke nødvendig, for i forrige uke kom barnets mor frivillig til Norge sammen med Ørjan. To-åringen har lært seg å snakke mens han var borte, men kan ingen norske ord. Han sier ord på et fremmed språk mens Dagbladet snakker med hans far.

- Det er ikke alltid jeg forstår hva han sier, men vi jobber med å bli kjent. Han lærer nok norske ord etterhvert, sier faren.

UD svarer - Utenrikstjenesten har arbeidet med saken siden 08.12.09. Vi har gitt veiledning og bistand for å komme frem til en minnelig løsning i familien, og om hvordan man går frem i barnebortføringssaker i land som ikke har tiltrådt Haag-konvensjonen, sier Marte Lerberg Korpstad, kommunikasjonsrådgiver i UD.

Utenrikstjenesten er ikke blitt informert om at barnet nå har kommet hjem, ifølge Korpstad.

- Hvis dette er tilfellet, er vi glade for at saken har fått en løsning, sier hun.

Ørjans far opplyser at UD var informert om barnets retur til Norge, både via samtaler med ambassaden og via samtaler direkte med ansatte i UD.

Ørjan er ikke barnets virkelige navn. Av hensyn til barnet har Dagbladet valgt å gjøre saken så anonym som mulig.

• Saken er en del av en serie om barnebortføring. Les mer i dagens papirutgave av Dagbladet.

• Les også hvordan borførte Maria ble holdt fanget i Algerie i åtte år, før hun klarte å rømme tilbake til Norge.