«I forrige uke spiste Sean Connery her»

PRAHA (Dagbladet): Norske Nils H. Jebens (40) kikker ned på det som inntil nylig var luksusrestauranten hans, Kampa Park, i Praha. I dag er det ei rønne fylt med gjørme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nils Henrik Jebens fra Bærum har blitt kalt Prahas norske restaurantkonge.

I går så han for første gang flomødeleggelsene i to av de tre restaurantene sine på nært hold.

- Jeg har blitt kalt restaurantkonge. I dag er jeg kong Neptun, sier Jebens.

Han trenger galgenhumor, for det er ikke mange lyspunkter å finne når han sammen med Dagbladet vasser gjennom det som en gang var Prahas kjendisrestaurant nummer én, Kampa Park. Like bortenfor ligger bar- og restaurantkomplekset Hercigova Cihelna.

I går skulle vært åpningsdagen for den nye restauranten. Stedet er en ruin.

Gransker skader

Begge restaurantene ligger ved bredden av Vltava, i skyggen av Karlsbrua. Sperringene omkranser elva i Prahas gamleby og på Lillesida, der Jebens restauranter ligger. Noen steder har folk fått lov til å vende hjem, men restaurantene ligger i et ennå avstengt område. Men vi slipper inn.

Fra Karlsbrua kan Jebens se det sørgelige synet av det som er igjen. Restaurantens terrasse, med plass til 120 gjester, ligger fremdeles under vann.

- I forrige uke spiste Sean Connery her. Og se på det nå. Jeg blir lei meg, sier Jebens oppgitt.

Han går inn i lokalene, der han og 70 ansatte tidligere i uka kjempet en desperat for å redde ut så mye om mulig.

- Vi klarte å redde det meste, og det står møbler, stereoanlegg og kjøkkenutstyr for tre millioner i andre etasje av restauranten som skulle åpnes i går. Men det er mye vi ikke klarte å redde.

På det høyeste sto vannet over hele første etasje. I går kunne Jebens begynne å granske skadene. Med lommekamera begynte han dokumentasjonen med en gang.

Ålene borte

Det enorme akvariet med to mureneåler er fortsatt helt. Men fiskene er døde eller har svømt sin vei. Rundt 20 lysekroner til 12000 kroner stykket ble alle knust da vannmassene nådde taket. De store kjøleskapene er løftet rundt av vannmassene, og slengt tilfeldig omkring. Det lille skuret med tanker for øl og brus er løftet opp av vannet, og det har knust trappa på sin vei ned.

Og overalt er det svart, tjukk og stinkende gjørme.

- Min mor sa at dette ikke kan beskrives uten å banne. Det ser ut som et helvete. Jeg har ikke hatt ferie på årevis. Alt sto klart til åpningen. Nå er det bare å begynne å bygge på nytt.

Åpner neste år

Siviløkonomen startet opp kasinoer over hele Europa for et østerriksk gamblingselskap, og kom til Praha i det ærendet. Men da han så standarden på restaurantlivet bestemte han seg for å starte opp sammen med en svenske han traff. Det er ti år siden.

I dag har Jebens tre restauranter i Praha og en i Bratislava. Han har til sammen 200 ansatte.

- Det er de ansatte jeg er mest bekymret for. Dersom jeg ikke kan åpne på fem måneder, kan jeg ikke holde dem gående. Og stamkundene vil også forsvinne hvis jeg må stenge lenge.

- Jeg er godt forsikret, også mot tapte inntekter, så dette blir ikke økonomisk ruin. Men dette er livsverket mitt. Det er ikke moro, sukker han.

SJOKKERT: I disse lokalene lå Prahas mest fasjonable restaurant. Nå er det bare kaos, ødeleggelse og et mange centimeter tykt gjørmelag igjen. - Det ser ut som et helvete. Jeg er lei meg, sier den norske restauranteieren Nils H. Jebens.