Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I første streikerunde tok Fellesforbundet ut to pasienthoteller i streik. Det lot de være å gjøre i andre runde

Lederen i Fellesforbundet sier de har lært av NHOs kyniske spill.

INGEN NYE PASIENTHOTELLER UT I STREIK:
Streikevakter utenfor Ullevål hotell på Oslo universitetssykehus mandag ettermiddag. I streikens andre runde, som trer i kraft på lørdag, er ingen nye pasienthoteller tatt ut i streik.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
INGEN NYE PASIENTHOTELLER UT I STREIK: Streikevakter utenfor Ullevål hotell på Oslo universitetssykehus mandag ettermiddag. I streikens andre runde, som trer i kraft på lørdag, er ingen nye pasienthoteller tatt ut i streik. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har gått hett for seg etter at NHO nektet å gi dispensasjoner for de streikende ved pasienthotellene ved Haukeland sykehus i Bergen og ved Ullevål sykehus i Oslo.

Mandag trappet Fellesforbundet opp streiken, men på den nye lista over restauranter og hoteller som går ut i streik lørdag, er ingen tilknyttet sykehus.

- Fant dere ut at det ikke var så lurt å involvere pasienthotellene i den andre runden?

- Ikke så lurt? Vi lærte vel av det kyniske spillet NHO driver med, sier Jørn-Henning Eggum, forbundsleder i Fellesforbundet. Han legger til at de ikke ønsker å havne i en posisjon der NHO nok en gang nekter å innvilge dispensasjon ved hoteller tilknyttet sykehus.

Han sier at Fellesforbundets valg om å ta ut pasienthotellene i streik er basert på tidligere erfaringer.

- Da har det vært mulig å skille ut de virksomhetene som er avgjørende for liv og helse i ettertid, sier Eggum, som sier at Fellesforbundet ikke leker med liv og helse.

Vil ikke avblåse streiken Sykehusene Haukeland og Ullevål har bedt om dispensasjon, men NHO ga ikke grønt lys. Dermed fortsetter streiken, også der den kan skape fare for liv og helse. Regjeringen kan gripe inn med tvungen lønnsnemnd dersom liv og helse trues av streik.

- Så lenge ikke den søknaden blir behandlet, kan ikke vi avblåse streiken på grunn av to bedrifter, sier Eggum.

- Jeg registrerer at Fellesforbundet prøve å skyve ansvar og skyld over på oss, men det er de som har valgt å ta ut disse bedriftene i streik, og da synes jeg det er naturlig at de tar ansvar for det, sier Øystein Eian, senior kommunikasjonsrådgiver i NHO Reiseliv til Dagbladet.

Kynisk forhandlingskort Eian sier at NHO ikke ser noen grunn til å innvilge søknaden om dispensasjon.

- At det kan være fare for liv og helse, er noe Fellesforbundet må påregne før de tar ut pasienthotellene i streik, sier Eian, som registrerer at ingen bedrifter tilknyttet sykehusene er tatt ut i den andre runden.

- Kan dette bety at Fellesforbundet ikke forberedte seg godt nok til den første prøven?

- Det vil ikke jeg kommentere, sier Eian, som sier at NHO avventer om helsemyndighetene eventuelt tar en beslutning om tvungen lønnsnemnd.

Fellesforbundet mener at NHO Reiseliv med viten og vilje har nektet dispensasjon for å skaffe seg et «kynisk forhandlingskort» ved å få helsemyndighetene og Helsetilsynet på banen. NHO sier så ikke er tilfelle.

LO og Fellesforbundet raser, og situasjonen på pasienthotellene har frustrert lederen i Fellesforbundet. De mener NHO prøver å tvinge konflikten inn i tvungen lønnsnemnd.

- Bevisst valg Eggum forklarer at de to pasienthotellene ble tatt ut i streik fordi de kan utnyttes i kommersiell virksomhet dersom det ikke er fullt belegg ved hotellene. Da kan andre hoteller, som ikke er tilknyttet sykehus, flytte sine vanlige hotellgjester inn på pasienthotellene.

KYNISK SPILL:
Fellesforbundets leder, Jørn-Henning Eggum, mener NHO driver et kynisk spill når de ikke gir dispensasjon til pasienthotellene på Ullevål og på Haukeland. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KYNISK SPILL: Fellesforbundets leder, Jørn-Henning Eggum, mener NHO driver et kynisk spill når de ikke gir dispensasjon til pasienthotellene på Ullevål og på Haukeland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Dette bekrefter jo at Fellesforbundet tok et bevisst valg da de tok ut disse pasienthotellene i streiken. Hvis de hadde ønsket det, kunne de organisert seg slik at pasienthotellene fortsatt kunne vært i drift, sier Eian i NHO.

Ingen av partene vil si noe om når de eventuelt møtes ved forhandlingsbordet igjen.

- Nå ligger vi i hver vår skyttergrav, sier Eggum.

- Fare for liv og helse - Framover vil det være lav kapasitet ved pasienthotellene, sier Therese Log Bergjord, administrerende direktør i Eurest AS som drifter pasienthotellene på Ullevål og Haukeland.

- Det blir krevende å holde dette i gang. Vi følger de spillereglene som er og håndterer situasjonen innenfor de rammene. Vi passer på at de som er på hotellet får mat og seng, men det er krevende, sier Log Bergjord, som sier at hotellene er åpne nå.

- Men så må vi se det an time for time.

Divisjonsdirektør Askjell Utaaker ved Haukeland universitetssjukehus sier liv og helse vil være i fare dersom pasienthotellet må stenge, ifølge NTB.

Kreftforeningen ber LO og NHO gå i seg selv og løse den betente konflikten om streikedispensasjoner ved sykehushotellene.

Alvorlig syke mennesker skal ikke brukes som et forhandlingskort i en arbeidskonflikt, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel, skriver NTB.

Hele Norges coronakart