I framtida kan havnivået stige med over 65 meter

Sjekk ut hvilke byer og land som vil forsvinne.

EUROPA: Slik kan Europa se ut hvis havet stiger med 65 meter. De lyseblå linjene er dagens kystlinje. Foto: Skjermdump / National Geographic.
EUROPA: Slik kan Europa se ut hvis havet stiger med 65 meter. De lyseblå linjene er dagens kystlinje. Foto: Skjermdump / National Geographic. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): National Geographic har laget en rekke interaktive kart som viser hvordan verden vil se ut hvis all isen på jorda smelter.

Land som Danmark, Belgia, Nederland vil forsvinne helt under vann, mens store deler av Storbritannia, Kina og Bangladesh vil også forsvinne. Ifølge National Geographic vil havnivået stige med omtrent 65 meter hvis all isen på jorda smelter, og forandre verdens kontinenter drastisk.

Forskere tror derimot det vil ta omtrent 5000 år før temperaturene på jorda blir så høye at isen vil smelte men mener at vi allerede nå kan se tegn på at denne prosessen har startet.

De største konsentrasjonene med is på jorda befinner seg på Grønland og Antarktis, men det er også mye is på fjelltopper og i andre regioner.

65 millioner tonn i året Isdekket i Øst-Antarktis er så stort at det inneholder omtrent 80 prosent av all is på jorda. Det er den enorme størrelsen på isdekket har beskyttet isen under de varmere tidsepokene i historien.

Varmere hav har allerede nå begynt å smelte isen rundt Vest-Antarktis, og National Geographic regner med at det har smeltet i gjennomsnitt 65 millioner tonn is i året siden 1992.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer