EUROPA: Slik kan Europa se ut hvis havet stiger med 65 meter. De lyseblå linjene er dagens kystlinje. Foto: Skjermdump / National Geographic.
EUROPA: Slik kan Europa se ut hvis havet stiger med 65 meter. De lyseblå linjene er dagens kystlinje. Foto: Skjermdump / National Geographic.Vis mer

I framtida kan havnivået stige med over 65 meter

Sjekk ut hvilke byer og land som vil forsvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): National Geographic har laget en rekke interaktive kart som viser hvordan verden vil se ut hvis all isen på jorda smelter.

Land som Danmark, Belgia, Nederland vil forsvinne helt under vann, mens store deler av Storbritannia, Kina og Bangladesh vil også forsvinne. Ifølge National Geographic vil havnivået stige med omtrent 65 meter hvis all isen på jorda smelter, og forandre verdens kontinenter drastisk.

Forskere tror derimot det vil ta omtrent 5000 år før temperaturene på jorda blir så høye at isen vil smelte men mener at vi allerede nå kan se tegn på at denne prosessen har startet.

De største konsentrasjonene med is på jorda befinner seg på Grønland og Antarktis, men det er også mye is på fjelltopper og i andre regioner.

65 millioner tonn i året Isdekket i Øst-Antarktis er så stort at det inneholder omtrent 80 prosent av all is på jorda. Det er den enorme størrelsen på isdekket har beskyttet isen under de varmere tidsepokene i historien.

NY KYSTLINJE: Hele den opprinnelige kystlinja vest i USA vil havne under vann sammen med delstaten Florida. Foto: Skjermdump / National Geographic.
NY KYSTLINJE: Hele den opprinnelige kystlinja vest i USA vil havne under vann sammen med delstaten Florida. Foto: Skjermdump / National Geographic. Vis mer

Varmere hav har allerede nå begynt å smelte isen rundt Vest-Antarktis, og National Geographic regner med at det har smeltet i gjennomsnitt 65 millioner tonn is i året siden 1992.

Under Eocene-perioden, som varte fra 56 til 34 millioner år siden var det nesten ikke is på jorda. Dette er den varmeste tidsperioden i jordas historie, og på sitt varmeste var det tropisk klima på Grønland og Svalbard.

Ny kystlinje i USA Hvis isen på jorda smeltet ville byer som London og Venezia forsvunnet helt, sammen med Nederland og nesten hele Danmark. Middelhavet ville også utvidet seg kraftig og inkludert både Svartehavet og det Kaspiske hav.

I USA ville hele kystlinja i øst havnet under vann sammen med Florida og Golfkysten. Toppene i San Francisco i vest ville blitt øyer mens San Diego ville blitt borte.

Økte temperaturer National Geographic skriver at hvis vi bruker alt av jordas ressurser av kull, olje og gass, vil vi legge til rundt fem trillioner tonn med karbon i atmosfæren.

Dette ville skapt en veldig varm planet med gjennomsnittstemperaturer på rundt 26 grader celsius. Dagens gjennomsnittstemperatur er på 14 grader celsius. Denne temperaturøkninga ville gjort jorda fri for is for første gang på 34 millioner år.

NY INNSJØ: Australia vil med økt havnivå få en ny innsjø, mens store deler av Indonesia vil forsvinne. Foto: Skjermdump / National Geographic.
NY INNSJØ: Australia vil med økt havnivå få en ny innsjø, mens store deler av Indonesia vil forsvinne. Foto: Skjermdump / National Geographic. Vis mer

I løpet av det siste århundret står det i rapporten til Miljøbeskyttelsesbyrået EPA at jordas temperatur har økt med en halv grad celsius, noe som har ført til at havnivået har økt med rundt 18 centimeter.