Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I fri frykt

- Hvis mannen min hadde sett meg snakke med deg nå, hadde han kuttet halsen min. Så hadde han drept deg, hvisker Thawra. Hun trodde jeg var fra USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KERBALA (Dagbladet): Sjiamuslimske Thawra (navnet hennes betyr «revolusjon») og en flokk venninner står på en fortauskant i Kerbala. De skuer ut over de store massene av menn som strømmer forbi. Mennene slår seg taktfast og knallhardt på brystet for å ære avdøde imam Hussein, profet Muhammeds barnebarn.

- Jeg er glad. Men også redd, sier Thawra med lav stemme.

Flere menn strømmer til. Mange av dem snakker med skyhøy stemme for å overdøve Thawra. Andre forteller Thawra hva hun skal si til Dagbladets utsendte. Enda en mann kommer til. Han vil at Thawra skal gå sin vei.

- Kom med meg, hvisker Thawra og drar meg i armen.

Mannsverden

Å snakke med kvinner i Kerbala er ikke helt enkelt. Ikke fordi kvinnene ikke ønsker. De flokker seg rundt deg for å fortelle sine historier. Problemet er de mange mennene som brøyter seg fram for å ta over ordet. Så jeg blir med Thawra inn i en liten, spartansk leilighet hvor 17 kvinner og barn er samlet. Ingen menn er her.

- Min mann sier han vil kutte halsen min hvis jeg snakker med amerikanere eller briter, gjentar Thawra.

Hun blir lettet da jeg er norsk. Hun vil ikke si sitt fulle navn av frykt for at Saddams menn kommer tilbake.

- Vi er glade for at eselet Saddam er borte, men er fremdeles redde. For de amerikanske soldatene og britene. For at Saddam, Uday og Qusay vender tilbake, sier Thawra. De mange kvinnene i rommet river og sliter i meg for å få oppmerksomhet. De snakker i munnen på hverandre:

- Vi vil ha et bedre liv. Et liv med penger.

- Vi er så fattige at vi ikke kan spise kjøtt. Eller bananer.

- Vi har bare råd til poteter og tomater.

- Vi har ikke strøm eller reint vann.

Agenten Saddam

Etter hvert som stemningen roer seg i rommet, kommer lidelseshistoriene kvinnene har opplevd under Saddam Husseins vanstyre. De irakiske sjiamuslimene er dem som har lidd mest under redselsregimet. Alle forteller om ektemenn, brødre, sønner og kvinner som er drept. Ofte uten annen grunn enn at de utøvde sine religiøse sjia-ritualer.

- Vi er frie. Men vi er ikke så glade. Først når vi ser Saddam Hussein og hans sønner døde, klarer vi å roe oss ned. Helst ønsker vi at vi irakiske kvinner skal drepe dem med våre hender, sier legen Soad (50).

- Vi vet ikke hvem som vil komme etter Saddam. Vi vil at Irak skal leve under islamske lover, men frykter at amerikanerne vil ødelegge vårt land igjen. Saddam er en CIA-agent, sier Soad.

Islamsk styre

Flere kvinner strømmer inn i det lille lokalet. Alle venter på 52-årige Soad Dahrir Sjahlan. Den svartkledde enken trer inn og starter sørgeseremonien for avdøde imam Hussein. Mens mennene sørger over Hussein i gatene, må nemlig damene ære imamen i de lukkede rom. Soads kraftfulle stemme danser i det grå rommet. De andre kvinnene stemmer i. Så begynner de å gråte og hyle for å vise sin sorg over at den store imamen ble drept i 680.

- Vi er frie nå. Men hvor lenge vil det vare? Vi sjiaer kommer ikke til å godta ledere påtvunget av amerikanerne. Vi vil følge våre imamer i Kerbala og Najaf. Vi vil ha et islamsk styre, sier Thawra.

Stemningen rundt oss begynner å bli euforisk. Soad slår seg taktfast på brystet mens hun ærer imam Hussein og den sterke kvinnen Zeinab. Kvinnene tar av seg slørene og de svarte abbayene. De slår seg knallhardt i panna og over øynene. Kvinner i alle aldrer hopper rundt. Bare Thawra sitter stille og ser på.

- Jeg venter barn og kan ikke hoppe. Men jeg er glad. Barnet i magen likeså. Det er mange måneder til jeg skal føde, men hun presser allerede på for å komme ut. Hun vil leve et liv i frihet. Hvis Gud vil, sier Thawra.

I SORG: Thawra (nummer to fra venstre) og hennes venninner nøt friheten i Kerbala i går. Men de er fremdeles engstelige for at Saddam Hussein og hans regime skal dukke opp igjen. - Vi håper at vi kan få lov til å drepe ham med våre hender, forteller Thawra.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media