Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I fritt fall

Arbeiderpartiet er nede for telling. Bare i løpet av siste måned har partiet mistet 55000 velgere. Det tilsvarer alle Ap's stemmer i partileder Thorbjørn Jaglands hjemfylke, Buskerud, ved stortingsvalget i 1997.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er alvorlig for Ap, sier parlamentarisk leder Jens Stoltenberg til Dagbladet. Både han og nestleder Hill-Marta Solberg mener at tilbakegangen den siste måneden helt klart skyldes lederstriden i Ap:

- Det er ikke overraskende at Ap får så lav oppslutning nå. Den interne uroen har sin pris. Vi hadde ventet slike tall.

- Tilbake i 2003

Det verste er at verken hun eller andre i Ap-ledelsen øyner slutten på den vonde striden, som kan pågå fram til landsmøtet i november. Det betyr at det kan ta år å gjenreise partiet.

- Vårt første mål er å komme sterkere tilbake ved kommunevalget i 2003, sier Stoltenberg.

Men for å lykkes er partiet ikke bare avhengig av å få orden på rotet i Ap-ledelsen. Den kanskje viktigste årsaken til velgerflukten er partiets politikk.

- Vi må arbeide systematisk for å gjenoppbygge velgernes tillit, sier Stoltenberg, og nevner blant annet at Ap nå har grepet fatt i to grunnleggende saker, fattigdomsbekjempelse og urettferdigheter i trygdesystemet. Målet er å bygge opp partiets troverdighet i de viktige samfunnsspørsmålene.

MMIs måling for Dagbladet og NRK dokumenterer at partiet er lekk i alle ender.

- Mer enn halvparten av Ap's tapte velgere går til Høyre, mens noe under halvparten går til SV, sier MMIs Håkon Kavli til Dagbladet.

Det betyr at om lag 30000 velgere forlot Ap til fordel for Høyre den siste måneden.

Solberg mener Høyre får god uttelling for regjeringssamarbeidet med KrF og Venstre.

- Vår jobb blir nå å vinne disse velgerne tilbake, sier hun.

Fornøyd vinner

Den som beklager Ap's velgerflukt minst, er Høyre-leder Jan Petersen. Han er strålende fornøyd med en oppslutning på 23,2 prosent i MMIs måling.

- Tallene bekrefter at Høyre er i siget og at velgerne har sans for den jobben regjeringen gjør. Vi scorer høyere enn ved stortingsvalget i fjor høst, og det lover godt, sier Petersen.

Han er samtidig godt fornøyd med at Venstre nå er kommet over sperregrensen og at oppslutningen om KrF ligger stabilt rundt 13 prosent.

Gal kurs for Ap

Petersen mener også å ha svar på hvorfor Ap faller:

- Jaglands oppskrift for å få Ap tilbake virker ikke. Han får ikke velgernes hjerter til å banke når han frister med gammeldagse løsninger og gammeldags politikk.

Høyre-lederen er like ubarmhjertig med Sp-ledelsen:

- Når Sp nå er havnet under sperregrensen må Sp-ledelsen sette seg ned og vurdere kursen. Det må være et tankekors at folk velger SV foran Sp.

KRISESTEMNING: Både parlamentarisk leder Jens Stoltenberg og nestleder Hill-Marta Solberg sier rett ut at det kan ta veldig lang tid å gjenreise Arbeiderpartiet.
Hele Norges coronakart