INNRØMMET SEXKJØP: Bård Hoksrud har innrømmet å ha kjøpt sex for 1600 kroner i Riga. Her sammen med Frp-leder Siv Jensen, som er på ferie og ikke ønsker å kommentere saken.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
INNRØMMET SEXKJØP: Bård Hoksrud har innrømmet å ha kjøpt sex for 1600 kroner i Riga. Her sammen med Frp-leder Siv Jensen, som er på ferie og ikke ønsker å kommentere saken. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

- I Frp finnes det viktige lover og dumme lover

Sexkjøp-loven er en «dum» lov som det ikke er så farlig å bryte, forteller tidligere Frp-topp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bård Hoksruds sexkjøp i Riga har på ny blåst liv i debatten om Frp's internkultur. Hoksrud var i Riga sammen med tre medlemmer av Fremskrittspartiets ungdomsorganisasjon og TV 2 fikk på forhånd tips om at Hoksrud ville kjøpe sex på reisen.

Hoksrud er ikke ukjent med sexskandaler fra tidligere, han var leder i Fpu da Søviknes-saken eksploderte i januar 2001.

Nåværende Fpu-leder Ove Vanebo vil ikke være med på at det er kultur for å benytte seg av prostituerte i Fremskrittspartiet.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i at det skal være en slik kultur. Så vidt jeg har forstått var ikke Fpu-erne involvert i kriminelle handlinger heller, sier Vanebo til Dagbladet.

- Fremskrittspartiet støtter ikke forbudet mot sexkjøp, er kjøp av prostituerte mer utbredt i Frp enn i andre partier?

- Jeg veit om slike saker i alle partier. Noe mer ønsker jeg ikke å kommentere det.

Nekter å moralisere - Mener du at det er moralsk greit å kjøpe sex?

- Som politiker ønsker jeg ikke å mene noe om hva som er moralsk galt eller ikke. Jeg er mest opptatt av lovverket, der jeg er mot et forbud.

- Moralen er vel ikke løsrevet helt fra lovverket?

- Det er mye jeg ikke liker, som jeg ikke vil forby. Man kan mislike at noen kjøper sex, men jeg mener at staten ikke har noe med hva to voksne mennesker blir enige om seg i mellom, sier Fpu-leder Ove Vanebo.

Vanebo vil ta opp saken på neste landsstyremøte.

- Jeg vil få klargjort hva slags konsekvenser det kan få i partiet dersom man bryter loven, sier Vanebo.

- Dumme lover i Frp Samfunnsdebattant og tidligere Frp-medlem Jan Arild Snoen kjenner kulturen i partiet godt. Han mener at man har et mer avslappet forhold til prostitusjon i Frp enn i andre partier.

- IKKE DOBBELTMORAL: Jan Arild Snoen gjør det klart at Frp alltid har vært mot sexkjøp-loven, Hoksrud har dermed ikke handlet i strid med hvordan han har stemt i Stortinget. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
- IKKE DOBBELTMORAL: Jan Arild Snoen gjør det klart at Frp alltid har vært mot sexkjøp-loven, Hoksrud har dermed ikke handlet i strid med hvordan han har stemt i Stortinget. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

- Det har alltid vært en del av Frp-kulturen at det finnes viktige lover og dumme lover. Det følger naturlig at de dumme lovene er det ikke så farlig å bryte. Dette er en del av FrP-opprøret mot ulike typer av moralisme, sier Snoen, som mener at sexkjøploven er en slik «dum» lov i Frp.

- Det som er velkjent og klart er at Frp er mot denne loven. De mener at det ikke skal være forbudt å kjøpe sex i utlandet. Er det likevel umoralsk? Gjennomsnitts-FrP'eren har nok et mer avslappet forhold til prostitusjon enn «folk flest».

- Ikke dobbeltmoral Snoen er overrasket over at nok en Frp-politiker går i sexfella.

- Partiet har vært gjennom flere sånne «sexskandaler», man skulle tro at de var mer forsiktige. Det er vel noe med at lystene overgår forstanden.

- Hoksrud har ikke brutt en lov han selv har stemt gjennom og vært for, er det mindre alvorlig av den grunn?

- Det dreier seg i hvert fall ikke om dobbeltmoral, men det er klart at en stortingsrepresentant bør følge norske lover, selv om man har stemt mot dem.

- Spørsmålet er om han synes det er dumt å gjøre det eller at det var dumt å bli tatt. Det er ofte problemstillingen i slike saker, sier Jan Arild Snoen.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Frp's generalsekretær Geir A. Mo.

LIBERAL: Ove Vanebo vil ikke svare på om han mener det er moralsk greit å kjøpe sex, det mener han er en sak mellom enkeltpersoner. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix
LIBERAL: Ove Vanebo vil ikke svare på om han mener det er moralsk greit å kjøpe sex, det mener han er en sak mellom enkeltpersoner. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix Vis mer