I full jobb - fikk 600 000 i trygd

Mannen i 40-årene har fått utbetalt rundt 600 000 skattefrie kroner i sosialhjelp - mens han jobbet fulltid. Og utbetalingene fortsetter, til tross for at Sigdal kommune selv avslørte svindelen i vår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mars ble kommunen tipset om at sosialklienten var i fullt arbeid. Kontrollutvalget gikk mannens inntekter etter i sømmene, og resultatet var mildt sagt oppsiktsvekkende: Sosialklienten har hatt en samlet bruttoinntekt på 27 715 kroner per måned i gjennomsnitt siden 1996.

Dagbladet har fått tilgang til sakspapirene som er «unntatt offentlighet». Her dokumenteres det at mannen siden 1996 til 7. juli i år har mottatt 594 747 kroner i sosialhjelp. I samme periode hadde han en ordinær inntekt, inkludert sykepenger, på 901 871 kroner. Dermed fikk sosialklienten utbetalt 1 496 618 kroner i denne perioden, inkludert sosialstøtte.

Tar ikke affære

Det var Runolv Stegane (V) og hans kontrollutvalg som avslørte sosialsvindelen i mars. I juni kom det også for en dag at sosiallederen hadde skrevet en anmeldelse av forholdet - som aldri ble sendt. I den bortglemte anmeldelsen fra 1998 heter det:

«Sigdal kommune ser alvorlig på saken og krever XX for kroner 354 670 som han har mottatt i sosialhjelp fra 01.01.96.»

I sakspapirene går det fram at rådmann Kjell Tore Finnerud visste at politianmeldelse var vurdert. Han kunne ikke svare på hvorfor ingenting var gjort.

Finnerud var ikke tilgjengelig for kommentar i går kveld.

Bør anmelde

- Vi har avdekket komplett mangel på interne rutiner og kontroll. Rådmannen burde snarest anmelde forholdet og gjøre rede for hvordan dette kunne skje, sier leder for kontrollutvalget, Runolv Stegane.

Ordfører Knut Tore Eidal (Sp) synes saken er pinlig.

- Alle kan gjøre feil, og her gjelder det å finne løsninger alle kan leve med, sier Eidal.

Første uka i oktober skal det avholdes et «opprydningsmøte», opplyser ordføreren. Han ønsket ikke å kommentere saken ytterligere.

Konstituert sosialleder Ann-Heidi Olsen ønsker ikke å uttale seg ettersom saken er unntatt offentlighet.

I HARNISK: Leder Runolv Stegane i kontrollutvalget mener det er en skam at ungen har tatt affære.