I gang med avhør etter Kvinesdals-tragedien

De omkomne er obdusert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet står fortsatt uten endelig svar på hvorfor samboerparet og trebarnsforeldrene Anita Wathne (31) og Terje Brueland (32) omkom på Norway Rock Festival i Kvinesdal i helga. De to ble obdusert mandag.

- Men det vil ikke foreligge noen foreløpig obduksjonsrapport i dag, sier operasjonsleder Per Lauvnes i Agder politidistrikt til Dagbladet.no.

Wathne og Brueland ble funnet i en buss sammen med åtte andre festivaldeltakere som ble kjørt til sykehus, til dels med alvorlige skader. De aller fleste i bussen var fra Rogalands-kommunen Gjesdal, som er hardt rammet av tragedien.

Uklart rundt lufteluker

Hovedteorien har hele tida vært at et strømaggregat som sto og gikk inne i et siderom i bussen, forårsaket at giftig kullos (karbonmonoksid, CO, red.anm.), sivet inn i kupeen. Men sikre er politiet ennå ikke.

Luftelukene må da i så fall ha blitt lukket, og det er fortsatt en gåte hvordan dette skjedde. Aggregatet leverte strøm til et musikkanlegg og et kjøleskap.

Politiet gikk i går i gang med avhør av vitner og andre som hadde befatning med bussen, for å få et klarere bilde av hendelesforløpet.

Kvinesdals-lensmann Jan Magne Olsen ville i går ikke kommentere hva som var kommet fram i avhørene de da hadde foretatt, men ifølge NTB har etterforskningen så langt gitt politiet et vagt inntrykk av hva som kan ha skjedd.

DØDE I BUSSEN: Samboerparet Anita Wathne (31) og Tor Brueland (32) ble funnet døde i denne bussen under Norway Rock Festival i helga. Åtte andre ble sendt til sykehus. Foto: TOR ERIK SCHRØDER/SCANPIX
DØDE I BUSSEN: Samboerparet Anita Wathne (31) og Tor Brueland (32) ble funnet døde i denne bussen under Norway Rock Festival i helga. Åtte andre ble sendt til sykehus. Foto: TOR ERIK SCHRØDER/SCANPIX Vis mer

- Men jeg vil ikke begi meg inn i spekulasjoner så tidlig i etterforskningen, sier Olsen.

Nye undersøkelser

Politiet har i dag satt i gang nye undersøkelser av bussen i tillegg til undersøkelsene de gjorde i helga.

- I tillegg venter vi på obduksjonsrapporten og utfallet av vitneavhørene, opplyser Olsen til Dagbladet.no.

Bussen tilhører to privatpersoner fra i Oltedal i Gjesdal kommune. Den er ombygd for såkalt «VIP-kjøring». I andre etasje på dobbeltdekkeren er det et soverom bak og seterader framover, mens det i første etasje er innredet en salong med sofa og bord.

Øyenvitnet Arild Tønnessen, som bodde i bobil som nærmeste nabo til bussen, sier til NTB at han ikke la merke til noe utenom det vanlige før alarmen gikk tidlig lørdag ettermiddag.

- Andre bråkte mer

- Det er rart at noen skulle ha noen grunn til å stenge lukene. Det var så høy musikk fra et annet anlegg at aggregatet uansett ikke overdøvet den. Dessuten var det mange andre som brukte aggregater på campen, og de bråkte mer enn det som sto i bussen, sier Tønnessen.

I gang med avhør etter Kvinesdals-tragedien

Politiet vil ikke spekulere i om noen utenforstående kan ha stengt lukene for å slippe bråk fra aggregatet.
- Vi har ikke tenkt i de baner så langt, sier lensmann Jan Magne Olsen.

I mellomtida er flere av de skadde på bedringens vei, og vil - når det lar seg gjøre - bli avhørt.

- De vil bli avhørt på hjemstedet, forteller Olsen, som opplyser at politiet trolig har de vitnene de trenger.

Norway Rock Festival valgte å fortsette som planlagt etter hendelsen, men de siste konsertene ble dedisert til de døde. Turboneger trakk seg fra programmet i kjølvannet av dødsfallene.