MISTET FAMILIEN: 29-årige Abdul Hameed Al-Youssef (29) holder her sine to døde tvillinger i armene, på vei til begravelsen. Det kjemiske angrepet i Khan Sheikoun i Idlib-provinsen drepte hans to kjære barn, kona og 17 andre familiemedlemmer. - Nå sendes Abdul Hameed til Syria, fordi også han er rammet av angrepet, forteller Hanan al-Balkhe. Foto: Scanpix 
MISTET FAMILIEN: 29-årige Abdul Hameed Al-Youssef (29) holder her sine to døde tvillinger i armene, på vei til begravelsen. Det kjemiske angrepet i Khan Sheikoun i Idlib-provinsen drepte hans to kjære barn, kona og 17 andre familiemedlemmer. - Nå sendes Abdul Hameed til Syria, fordi også han er rammet av angrepet, forteller Hanan al-Balkhe. Foto: Scanpix Vis mer

Antatt kjemisk angrep i Idlib, Syria

I går begravde Abdul Hameed tvillingbarna sine. Nå sendes han til Tyrkia for legehjelp

Familiefaren ble syk av angrepet. Syrere er sønderknust, men er samtidig glade for at USA endelig angriper deres fiende nummer én: Bashar al-Assad. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka sju onsdag morgen bråvåknet Abdul Ahmeed Al-Youssef, kona og deres to små barn da en rakett dundret i bakken like ved hjemmet deres. De hørte også at andre steder i Khan Sheikhoun-området ble angrepet. Al-Youssefs kone og to små tvillingbarn følte seg dårlige, og han fikk dem til en lokal lege. Så dro han ut for å finne resten av familien. Som var døde av det som alle nå antar at er et kjemisk angrep.

Hele verden er sjokkert over Abdul Hameeds historie: Både kona, tvillingbarna og 17 andre familiemedlemmer ble drept. Det gjorde også 66 andre syrere, i tillegg til at over 500 ble skadd i det som antas å være et gassangrepet.

- Ikke sjokk for oss

I SORG: Abdul Aziz Al-Youssef er fra Khan Sheikhoun, og er fetteren til Abdel Hameed Al-Youssef, som nå er på vei til Tyrkia for legebehandling. Foto: Privat
I SORG: Abdul Aziz Al-Youssef er fra Khan Sheikhoun, og er fetteren til Abdel Hameed Al-Youssef, som nå er på vei til Tyrkia for legebehandling. Foto: Privat Vis mer

- Abdul Hameed er nå sendt til Tyrkia. Han er veldig syk på grunn av gassen, i tillegg til å være psykisk nede, sier Hanan al-Balkhe, en syrisk kvinne som bor i Norge, og som er offisiell representant for Den syriske nasjonalkoalisjon (SNC) i Norge, som er den største opposisjonsgruppa utenfor Syria.

Al-Balkhe har hele tida kontakt med folk i Idlib, for å få ut informasjon om hva som faktisk har skjedd. Derfor har hun også hatt kontakt med Abdul Aziz Al-Youssef, fetteren til Abdul Hameed Al-Youssef, som opplevde at kone og barn, 17 andre familiemedlemmer og andre venner og kjente ble drept i angrepet. Sjøl er 29-åringen også skadd, og skal få legehjelp i Tyrkia.

- Dette kom ikke som et sjokk på oss. Assad har brukt klorgass sju ganger etter Ghouta-angrepet i 2013, men da vi så bildene fra Khan Sheikhoun, skjønte vi at det måtte være sarin-gass, sier Al-Balkhe og fortsetter:

GRAVLA TVILLINGER: Abdel Hameed Al-Youssef gravla sine ni måneder gamle tvillinger, sin kone og flere slektninger etter det antatte gassangrepet i Idlib. Abdel forteller om angrepet og begravelsen av familien. Youssef besvimte under angrepet og våknet opp på sykehuset til at alle var døde. Video: AP DV / NTB/Scanpix Vis mer

- Dette gir oss alle skikkelig vanskelige følelser, og vi håper at det går bra med Abdul Hameed, sier Al-Balkhe.

Mistet ektemann

Al-Balkhe var på Stortinget i et seminar om Iran og Syria da meldingene tikket inn onsdag morgen. Meldingene og bildene av barn, kvinner og menn i alle aldre som lå på bakken og gispet etter luft, gjorde at hun skjønte at sarin-gass igjen kan ha blitt brukt, akkurat som i 2013 i Ghouta, like utenfor Syrias hovedstad Damaskus.

Da mistet søstera til Hanan Al-Balkhe, Waed Al-Balkhe mannen sin i gassangrepet som drepte rundt 1000 syrere. Sjøl bor hun og hennes to små barn på fem og sju år i Frankrike.

- Min søster mistet mannen sin gassangrepet i Ghouta, og lider fortsatt på grunn av gassen. Noen ganger klarer hun ikke å åpne øynene sine fordi synsnervene ble skadet. Det skjer også ofte at hun ikke klarer å bære ting fordi hun blir stiv i nerver og ellers i kroppen, sier Al-Balkhe.

Umenneskelige valg

Som SNC-representant er hun nå aktiv for å få i gang etterforskning av angrepet. De har allerede vært i kontakt med OPCW, som vant fredsprisen for kampen mot nettopp kjemiske våpen, og krever nå at de iverksetter en uavhengig granskning av angrepet. De jobber også med å få ut informasjon til verden, for at de skal vite hva som faktisk har skjedd i Idlib - og ellers i Syria.

- Jeg har pratet med mange i Idlib, og de forteller at onsdag var som en dommedag. Folk ante ikke hva de skulle gjøre: Skulle de redde seg sjøl og familien - eller prøve å redde andre? Helt umulige og umenneskelige valg, sier Al-Balkhe.

Og fortsetter:

- Nå krever vi at det internasjonale samfunnet må ta ansvar. Verden må stoppe krigsforbryteren Bashar al-Assad, og må iverksette tiltak i henhold til kapittel sju i FN-pakten. Vi vil også ha flyforbud over Syria, sånn at det blir vanskeligere for Assad å drepe enda flere syriske sivile. Vi vil også ha Assad framstilt for den internasjonale straffedomstolen i Haag, sier Al-Balkhe.