«I går ble jeg drept, men verre enn døden var ydmykelsen i etterkant»

Backpackere fikk skylden for sin egen død.

PROTEST: I Argentina ble drapet på de to kvinnene markert på kvinnedagen. FOTO: Fundación Puente Vincular
PROTEST: I Argentina ble drapet på de to kvinnene markert på kvinnedagen. FOTO: Fundación Puente Vincular Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «At jeg døde var min feil, og sånn vil det alltid være».

Det skriver den paraguyanske studenten Guadalupe Acosta i et innlegg som er delt over 700.000 ganger på Facebook.

I innlegget skriver hun fra perspektivet til de to argentinske venninnene Maria José Coni (22) og Marina Menegazzo (21), som ble drept mens de reiste rundt som backpackere i Sør- og Mellom-Amerika.

Funnet i søppelsekker
22.februar forsvant de to jentene etter å ha besøkt strendene i Montañita i Ecuador. Noen få dager senere ble de funnet drept, like ved stranda. Kroppene deres var lagt i svarte søppelsekker.

Ifølge politiet hadde de argentinske kvinnene gått tom for penger, da de møtte to menn som tilbød dem et sted å sove. Neste morgen var de to kvinnene drept.

Mennene er pågrepet for drapene, og skal ifølge rapportene ha tilstått. En av mennene forklarte at han drepte Maria José etter at hun avviste hans tilnærmelser, mens den andre mannen har innrømmet at han knivstakk Marina i et tilstøtende rom.

Da nyheten om tilståelsene ble kjent, begynte flere på internett å stille spørsmål ved hvorfor de to kvinnene «reiste alene».

Ofrene fikk skylden
Hugo Marietán, en fremstående argentinsk psykiater, uttalte i et intervju med BigBang at kvinner som tar sjanser fort kan bli offer.

- Det er kanskje fælt å si at de utsatte seg selv for fare, men kvinner vil fortsette å bli drept hvis de ikke tar forholdsregler for sin egen sikkerhet. Kvinnene har truffet folk som hjalp dem uten at noe skjedde, så de senket guarden. Men så krysset de vei med personer som misbrukte denne tilliten, sa Marietán.

Han understreket senere at han ikke hadde til hensikt å gi kvinnene skylden for sin egen død, men da var debatten allerede godt i gang.

«Ydmykelsen verre enn døden»
Og det var det at de to jentene fikk skylden for sin egen død, som fikk mange, deriblant Guadalupe Acosta, til å reagere.  Acostas innlegg på Facebook er nå delt over 700.000 ganger, skriver Huffington Post, som har oversatt hele innlegget fra spansk til engelsk.

«I går ble jeg drept. Jeg nektet å bli tatt på, og med en pinne knuste de skallen min. Jeg ble knivstukket og de lot meg blød ihjel. Som søppel puttet de meg i en svart søppelsekk, surret den med duct tape, før jeg ble kastet på stranda der de fant meg noen timer etter. Men verre enn døden var ydmykelsen i etterkant», skriver Acosta i innlegget.

«Fra det øyeblikket de fant min døde kropp spurte ingen hvor jævelen som endte mine drømmer, mitt håp og mitt liv var. Nei, i stedet begynte de å stille meg ubrukelige spørsmål. Meg, kan du forestille deg det? En død jente som ikke kan snakke, som ikke kan forsvare seg. Hva slags klær hadde du på deg? Hvorfor var du alene? Hvorfor reiser en kvinne alene? Du var i et farlig nabolag. Hva forventet du deg?»

- Hykleri
Acosta sier til BBC at hun er overrasket over hvor stor spredning innlegget hennes har fått. I innlegget påpeker hun at menn ikke får skylden når de blir drept, i motsetning til kvinner.

«At jeg døde var min feil, og sånn vil det alltid være. Men hvis overskriften hadde vært «to unge mannlige turister ble drept» så hadde folk uttrykt sine kondolanser og med sin falske og hyklerske dobbeltmoralske tale ville de krevd høyeste straff for drapsmennene. Men når du er en kvinne så blir det mindre alvorlig, fordi du ba om det», skriver Acosta.

- Det er hundrevis av lover der kvinner blir behandlet som om de er likeverdige. Men selv om det er loven, så er den virkelige verden noe annet. Vi må bli mer empatiske, sette oss selv i andres sted og forsøke å forstå. Bare på den måten kan vi oppnå reell endring, sier Avosta til BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer