Mark Asay henrettet i Florida, USA

I går ble Mark (53) første hvite mann som er henrettet for drap på en farget i Florida

Tok i bruk ny dødscocktail.

HENRETTET: Mark Asay (53) ble dømt til døden for to rasemotiverte drap i 1987. I går ble han den første hvite i Florida som er henrettet etter drap på en farget. Foto: AFP/ Florida Department of Corrections
HENRETTET: Mark Asay (53) ble dømt til døden for to rasemotiverte drap i 1987. I går ble han den første hvite i Florida som er henrettet etter drap på en farget. Foto: AFP/ Florida Department of Corrections Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Seint i går kveld norsk tid ble 53 år gamle Mark Asay, ifølge Death Penalty Information Center, den første hvite mannen i delstatshistorien som er henrettet i Florida etter å ha blitt funnet skyldig i å ha drept et farget offer.

Siden Florida gjeninnførte dødsstraff i 1976, er 20 fargede menn henrettet etter drap på hvite ofre.

I 1987 ble Asay funnet skyldig i to rasemotiverte drap i Jacksonville. Først skal han ha skutt og drept afroamerikanske Robert Lee Brooker.

Samme kveld skal han ha skutt og drept den 26 år gamle spanskættede Robert McDowell.

Ny dødscocktail

Asay skal, ifølge påtalemyndigheten, ha plukket opp McDowell, som var iført kvinneklær, for å kjøpe sex. Da han oppdaget at McDowell var en mann, skal Asay ha drept ham.

En ny cocktail av medikamenter, som aldri tidligere er benyttet i en amerikansk henrettelse, ble brukt under henrettelsen.

Den nye dødsgiften erstatter omdiskuterte midazolam, som delstaten kasserte i januar, etter at flere dødsdømte skal ha opplevd en smertefull død.

En dommer i den amerikanske delstaten opponerte mot at Asay skulle henrettes med den nye dødscocktailen. Dommeren mente at å bruke 53-åringen som forsøkskanin på denne måten, kunne medføre at Asays fundamentale rettigheter etter grunnloven ble krenket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer