Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjettkrisa

I går brøt Venstre, nå har Hareide bestemt seg: - Jeg kommer til å gi en klar anbefaling til partiet

Holder ekstraordinært gruppemøte.

- HAR BESTEMT SEG: Finanspolitisk talsmann i KrF Hans Olav Syversen  (tv) og KrF-leder Knut Arild Hareide under et ekstraordinært gruppemøte på Stortinget onsdag formiddag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
- HAR BESTEMT SEG: Finanspolitisk talsmann i KrF Hans Olav Syversen (tv) og KrF-leder Knut Arild Hareide under et ekstraordinært gruppemøte på Stortinget onsdag formiddag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag kl 10.30 lukket KrF døra på sitt ekstraordinære gruppemøte hvor de skal bestemme seg for om de vil bryte budsjettforhandlingene sammen med Venstre eller ikke.

- Jeg kommer til å gi en anbefaling til stortingsgruppa, sier Knut Arild Hareide i forkant av møtet, uten å ville gå i detalj på hva den anbefalingen er.

Han forteller også at han var i dialog med regjeringspartiene i går kveld.

- Fikk du noen nye tilbud fra regjeringspartiene i går kveld?

- Nei.

Hareide forteller at han bestemte seg i går kveld, og har hatt samtaler med Erna Solberg og Siv Jensen på starten av dagen.

- Er det et alternativ at dere ikke konkluderer med et klart brudd eller videre forhandlinger, men at dere oppfordrer regjeringspartiene til å komme tilbake med et nytt tilbud?

- Det er naturlig for meg å informere gruppa først.

- Stort alvor

- Det ligger et stort alvor over situasjonen, sa KrF-nestleder Dagrun Eriksen da hun møtte et fulltallig pressekorps før KrFs ekstraordinære gruppemøte i formiddag.

På spørsmål om hun har bestemt seg for hva hun mener KrF bør gjøre nå, etter at Venstre har brutt budsjettforhandlingene, sa hun:

- Vi skal belyse saken fra alle kanter. Det er en alvorlig og vanskelig beslutning for KrF og for landet vi skal ta, sa hun.

Eriksen ble spurt om situasjonen nå kan sammenlignes med situasjonen i 2001, da Bondevik I-regjeringen gikk av på gasskraftsaken, svarte hun nei, men hun gjentok at det er et stort alvor i situasjonen.

Gruppemøtet som startet nærmere 10.30 er ventet å ta flere timer.

Leder i finanskomiteen, Hans Olav Syversen, sa at alle i stortingsgruppa er klar over alvoret i situasjonen. På spørsmål om han har bestemt seg for hva han mener KrF bør gjøre, sa han:

- Det kan hende.

På spørsmål om regjeringen bør ta nye initiativ for å få alle fire partier til forhandlingsbordet igjen, sa Syversen at ikke noe bør være uprøvd.

- Selvstendig vurdering

I går utelukket Hareide ikke at KrF kan skille lag med Venstre.

- Dersom Venstre trekker seg, så må vi gjøre en selvstendig vurdering, sa Hareide til Dagbladet tirsdag ettermiddag, og utelukket dermed ikke å fortsette uten Venstre.

Det ekstraordinære møtet onsdag skjer etter en dramatisk tirsdag på Stortinget.

Det startet med at Frp kalte inn til et ekstraordinært landsstyremøte, før Venstre på ettermiddagen sendte ut den avgjørende pressemeldingen:

Venstre og Trine Skei Grande har fått nok, og bryter budsjettforhandlingene.

Krevende veivalg

Håpet til regjeringspartiene nå, er å binde KrF til masta ved å gi dem noen heftige seiere på eksempelvis familieliv og distrikt, og dermed gjøre det vanskelig for KrF å legitimere et «nei».

Men uansett vil det smerte stort for KrF ikke å følge Venstre.

En rekke fylkesledere Dagbladet var i kontakt med mandag ser det som krevende å stå som eneste garantist for en regjering som inkluderer Frp.

Venstre har heller ikke utelukket at de kan komme tilbake til forhandlingsbordet, men understreker at det forutsetter at «hele statsbudsjettet» må kunne forhandles om.

Har ikke gitt opp Venstre

Erna Solbergs statssekretær Sigbjørn Aanes avkreftet i går at regjeringspartiene forsøker å finne en løsning med kun Frp.

– De kan avkrefte spekulasjonene om at det nå jobbes mot å finne en ensidig løsning med KrF. Høyre og Frp jobber videre med å finne gode løsninger slik at landet får et godt budsjett, sa Aanes til NTB seint i går kveld.

Trine Skei Grande vil ikke gå i detalj overfor Dagbladet om akkurat hva regjeringen må legge på bordet, utover tiltak som gir «betydelig kutt i klimagassutslipp».

Høyst sannsynlig vil dette måtte innebære endringer i den såkalte «bilpakka» med drivstoffavgifter, reduksjon i årsavgift, pendlerfradrag og bompengelette.

Men Frp har slått fast gang etter gang, seinest tirsdag kveld, at de ikke kommer til å gå tilbake på sitt ultimatum om at den ligger låst.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media