Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I går døde «Herren over alle dyr på jorda og all fisk i sjøen og erobrer av det britiske imperiet i Afrika generelt og Uganda spesielt».

Da Idi Amin startet som assistentkokk i den britiske armeen, var han kompaniets moromann. Da han tok all makt i Uganda, gikk slusene i demningene på Nilen tette av lik. I går døde Idi Amin i Saudi-Arabia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han utnevnte seg selv til «Herre over alle dyr på jorda og all fisk i sjøen og erobrer av det britiske imperiet i Afrika generelt og Uganda spesielt».

I åtte år fra 1971 til 1979 styrte han Uganda med skrekk, terror og bestialitet.

I går døde Idi Amin på Kong Feisal spesialsykehus i Jeddah i Saudi-Arabia. Den styrtrike kongefamilien i landet har i 24 år sørget for at den tidligere despoten aldri behøvde å svare for sine forbrytelser. Han var trolig rundt 80 år.

Dødsbudskapet ble kommentert med ett enkelt ord av en talsmann for Ugandas sittende president Yoweri Museveni: - Bra!

Humørspreder

Idi Amin vokste opp i fattigdom nord i Uganda. Som ung gikk han inn i britenes «King's African Rifles» som assistentkokk. Offiserene innså tidlig hans potensial som soldat og ga branden på 112 kilo de beste skussmål, både som soldat og som humørspreder.

Da britene oppga sitt kolonistyre i Uganda i 1962, var Amin den høyest rangerte afrikanske offiseren i landet. I 1971 hadde han blitt hærsjef. Mens diktatoren Milton Obote var i Singapore, oppfylte han sin drøm om å styre alene og tok makten i et kupp. Dødscellene i hans fryktede fengsler ble bare kalt Singapore.

Massedrap

Hvor mange som ble drept under skrekkveldet som fulgte de neste åtte åra, er fremdeles uklart. Anslagene er på 300000.

Tallet er beregnet blant annet ut fra antall kroppsdeler som stadig tettet slusene i Jinja-demningen på Nilen - rester som krokodillene ikke hadde orket å spise.

- I alle land må det være folk som må dø. Alle nasjoner må gjøre ofre for å oppnå lov og orden, sa Idi Amin.

Hans reelle og innbilte politiske motstandere ble torturert til døde, slått i hjel med slegger eller drept på andre bestialske måter. Ifølge enkelte rapporter spiste Amin kjøtt fra sine ofre og oppbevarte avkappede hoder av sine motstandere i kjøleskapet.

Men både tidligere medarbeidere og motstandere sier det var feil å stemple Idi Amin som gal.

- Han er med sikkerhet lunefull, impulsiv, voldelig og aggressiv, men å avfeie ham som simpelthen gal er å undervurdere hans skarpsinn, hans hensynsløse sluhet og hans evne til å konsolidere sin makt med kalkulert terror, skrev journalisten Christopher Munnion som selv ble arrestert under Amins terrorstyre.

Bajas

Den tidligere kolonimakten Storbritannia ønsket i utgangspunktet Idi Amin velkommen. Hans forgjenger Milton Obote truet med å nasjonalisere britenes selskaper i Uganda. Og britene opprettholdt forbindelsen med Amin selv etter at han i 1972 utviste alle av asiatisk opprinnelse i Uganda.

Asiatene var sentrale i Ugandas næringsliv og beslutningen kastet Uganda ut i økonomisk kaos.

Men i et Afrika som nylig hadde fridd seg fra kolonialismens lenker, ble Amin beundret for sin «afrikanisering». Og den teatralske Amin visste hvilke følelser han spilte på da han beordret fire britiske kontorister til å bære seg på en trone inn til et møte i Organisasjonen for Afrikansk Enhet.

Bak bærestolen gikk en svenske med paraply for å skjerme despoten.

Skrekkvelde

Men utover på 70-tallet ble det stadig mer klart for verden hvilket skrekkvelde Amin ledet. Amin svarte med nye bajaserier. Han sa at han forventet å få tilsendt dronning Elizabeths underbukser under feiringen av monarkens 25 år på tronen. Han mente USAs utenriksminister Henry Kissinger neppe var særlig intelligent siden han aldri rådførte seg med ham. Han tilbød seg å bli konge av Skottland og frigjøre dem fra britene. I 1975 troppet han opp i en begravelse i Saudi-Arabia i kilt.

Med israelske fallskjermtroppvinger på uniformen, noe han hadde fått under militær trening i Tel Aviv, erklærte han at Hitler hadde gjort rett i å drepe seks millioner jøder.

Forholdet mellom Israel og Uganda var nært inntil Amin ble muslim og orienterte seg mot palestinerne. I 1976 var han delaktig da et kapret Air France-fly landet på flyplassen i Entebbe. De israelske passasjerene om bord ble alle, bortsett fra en, reddet i et israelsk kommandoraid.

Marerittet slutt

Først i 1979 var marerittet over i Uganda. Tanzanias president Julius Nyerere hadde sett seg lei på Amins grensekrenkelser og invaderte Uganda. Amin, som i ni år hadde vært tungvektsmester i Uganda, hadde tidligere utfordret den småvokste Nyerere til boksekamp.

I krigen var det imidlertid Nyerere som feide Amin til side og tvang ham i eksil.

Etter korte opphold i Libya og Irak endte Amin i Saudi-Arabia, der den styrtrike kongefamilien sørget for bolig, tjenestefolk, biler og penger til Amin, hans fire koner og 30 barn.

IDI AMIN ER DØD: Etter 80 år orket ikke Idi Amins nyrer mer. Han døde i går etter fire uker i koma på et sykehus i havnebyen Jeddah i Saudi-Arabia.
SKREKKVELDE: Omkring 300 000 ugandere ble drept av Idi Amins fryktede dødsskvadroner.
UBEREGNELIG: I juli 1975 beordret Idi Amin fire briter og en svenske til å bære seg på gullstol til en mottakelse for diplomater. Den morderiske presidenten ble populær for å gjøre narr av de tidligere hvite koloniherrene.
SLUTTEN: Idi Amin levde tilbaketrukket i Saudi-Arabia etter at han ble jaget fra Uganda. Klokka 8 i går morges døde han.