Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I går fikk barnehagebarna oppleve slakting av reinsdyr på nært hold

- Det var litt rart i starten, men det tok ikke lang tid før det var greit å se og ta på. 

VAR MED: Granstubben barnehage i Steinkjer var i går med på reinsdyrslakting. Foto: Granstubben barnehage
VAR MED: Granstubben barnehage i Steinkjer var i går med på reinsdyrslakting. Foto: Granstubben barnehage Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går fikk barna i Granstubben barnehage være med på slakting av reinsdyr.

Det var Trønder-Avisa som først omtale saken.

SER PÅ: Her ser barnehagebarna på rein i forkant av slaktinga. Foto: Granstubben barnehage
SER PÅ: Her ser barnehagebarna på rein i forkant av slaktinga. Foto: Granstubben barnehage Vis mer

Barnehagen ligger i Steinkjer i Nord-Trøndelag, et fylke hvor det drives reindrift flere steder som en del av en lang, sørsamisk tradisjon

Det var de eldste barna som i går så reinsdyrslakt på nært hold. Dag Olav Stølan, daglig leder i barnehagen, forteller at de forsøker å være med på så store deler av prosessen som mulig.

- Det er viktig for oss å formidle at dette er en del av norsk kulturarv. Når det er mye snø har vi hatt rein på åkrene utenfor barnehagen. Vi har et ansvar for å forklare hvordan livet henger sammen. Da er det viktig å ta tak i det og være åpen og ikke lure barna til å tro noe annet, sier Stølan til Dagbladet.

- Vi tvinger jo ingen til å se på

Også Therese Johnsen, pedagogisk leder for barkebillene, som avdelinga heter, mener det er et godt initiativ.

- Barna reagerer veldig positivt og synes det er spennende. Det første møtet var litt rart, det var mange inntrykk, blod og rare lukter, men det tok ikke lang tid før de syntes det var helt okei å ta på og se på.

Hun forteller at de har snakket om reinsdyrslaktinga i en ukes tid.

- Vi har snakket om hva slakting er, hva vi vet om reinsdyr, hvorfor samene har reinsdyr og hva de brukes til. Så snakker vi også om hva som skjer med kjøttet etter at dyret har blitt slaktet.

Barnas foreldre fikk beskjed om besøket dagen i forkant, og barna fikk selv velge om de ville være med eller ikke.

- Foreldrene var positivt innstilt til det, og barna fikk også gå tilbake til barnehagen om de ikke ville mer. Vi tvinger jo ingen til å se på.

Johnsen forteller imidlertid at ingen av barna hadde lyst til å gå, da de først var der.

Flere reagerer

- Mange av disse barna er også vant til at foreldrene er på jakt, så det er jo ikke noe ukjent for dem. Vi har også samtaler om det i etterkant. Et av de viktigste verktøyene er bildene - vi deler dem og oppfordrer foreldrene til å se på dem sammen med barna slik at de kan bearbeide opplevelsen.

HJALP TIL: Etter slaktinga fikk ungene se reinsdyrskinn. Flere hjalp til med å bære dem bort. Foto: Granstubben barnehage
HJALP TIL: Etter slaktinga fikk ungene se reinsdyrskinn. Flere hjalp til med å bære dem bort. Foto: Granstubben barnehage Vis mer

«I dag var barkebillene så heldige at de fikk være med på reinsdyrslakting på Suseggvola:) Barna syntes første møte med slaktingen var litt rart, men det tok ikke lang tid før dette ble veldig 'normalt' og barna var i gang med å rydde både reinsdyrskinn, -føtter og -hoder! Og heldigvis fikk vi sikret at Rudolf ikke ble slaktet, han var ikke blant de utvalgte:)», står det i et innlegg som ble lagt ut på barnehagens Facebook-side i går.

I kommentarfeltet er det delte meninger om hvorvidt barn skal eksponeres for dette, eller ikke. Noen er tydelige på at de mener dette ikke er greit:

«Glad ikke ungene mine har gått i en sånn barnehage. Her har jeg lært barna mine å respektere og elske dyr. Dyr er ikke til for vår nytelse. Grøss. Barn pleier å ha et veldig empatisk syn på dyr, noe dere prøver å bryte ned.»

«Nei fy fa... Hva er dette for noe tull? Jeg hadde aldri latt barna mine gå i en barnehage med et slikt syn på levende vesener. Vi er i 2017, ikke steinalderen.»

«Det er sånt som dette som skaper psykopater. Det er så inhumant og barbarisk som det kan bli! Hva er neste? Slakte hele barnehagen og? De har kjøtt på kroppen de også vet du. Hvordan skal man lære mennesker respekt for naturen og dyrene, hvis man dreper de?»

Andre roser barnehagens initiativ:

«Tøft! Bra at ungene får lære seg hvordan maten blir til. Det er for mange som ikke forstår hvorfor vi slakter dyr når vi har kjøtt i butikken.»

«Fint å gi barna innsikt i at det man spiser er levende vesener, og på den måten muligens sikre at de respekterer det i større grad. Jeg er mye mer redd for at barn vokser opp og ikke innser hvor maten som kjøpes på butikken komme fra»

- Dette er hverdagen og realiteten

- Vi opplever at vi står i stormen akkurat nå. Spesielt i går kveld og i natt var det mange kommentarer. Samtidig mener vi jo at det er riktig at vi viser hva vi gjør. Facebook-siden ble opprettet fordi vi ønsker å vise hvor mye fantastisk barnehagearbeid som gjøres og løfte statusen til barnehageyrket. Ved å gjøre det, risikerer man at det oppstår kontroverser og det er vi forberedt på. Vi har respekt for at vi har ulike meninger, samtidig som vi ber om forståelse og respekt for samefolket. Dette er levebrødet deres, sier daglig leder Dag Olav Stølan.

Barna i Granstubben barnehage får ofte oppleve dyr på nært hold.

- Reinsdyrslaktinga er en del av et langsiktig opplegg. Vi ser på ulike dyr og prosesser. Vi har sett foring av griser, stell av sauer og vært på isfiske. Målet er at ungene skal få positive opplevelser i naturen og i det virkelige liv. Dette er hverdagen og realiteten, som vi ellers kanskje gjemmer bort litt.

Det aktuelle prosjektet blir avrundet 6. februar i forbindelse med samefolkets dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media