Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I går fikk han beskjed om å trekke seg. I dag knuste han motstanderne i Puerto Rico

Vant alle delegatene.

 VANT:  Marco Rubio taler til velgere i Puerto Rico. I natt vant han en knusende seier. Foto: Ruters / NTB scanpix
VANT: Marco Rubio taler til velgere i Puerto Rico. I natt vant han en knusende seier. Foto: Ruters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marco Rubio ligger an til en overlegen seier i det republikanske nominasjonsvalget i Puerto Rico søndag. Han rasker med seg alle de 23 delegatene på øya.

Etter at en firedel av stemmene var talt opp, hadde Florida-senatoren Rubio sikret seg en oppslutning på nesten 75 prosent. De øvrige kandidatene, Donald Trump, Ted Cruz og John Kasich, lå langt bak.

Seieren er viktig for Rubio, som ligger langt bak Donald Trump og Ted Cruz, og kommer bare et døgn etter at han fikk beskjed av Trump og Cruz om å trekke seg i kampen om presidentvervet.

Vant med over 50 prosent av stemmene Siden Rubio får over 50 prosent av stemmene i Puerto Ricos primærvalg, vinner han alle territoriets 20 delegater til partilandsmøtet i juli. De tre superdelegatene fra Puerto Rico har allerede gjort klart at de støtter Rubio.

For Rubio blir seieren hans andre i årets valgkamp etter at han vant Minnesota på supertirsdagen. Men han ligger fortsatt langt bak teten med Trump og Cruz.

Dersom seieren i Puerto Rico regnes med, vil Rubio ha samlet totalt 151 delegater så langt i nominasjonen. Tidlig søndag sto Trump med 384, Cruz med 300 og Kasich med 37.

30.000 Det republikanske partiet i Puerto Rico antar at rundt 30.000 personer avla stemme i partiets nominasjonsvalg. Puerto Rico har cirka 3,5 millioner innbyggere.

Selv om de er amerikanske statsborgere, har ikke Puerto Ricos innbyggere stemmerett ved presidentvalget i november, med mindre de flytter til fastlandet og registrerer seg i en delstat der.

De kan imidlertid delta i primærvalgene og slik påvirke partienes valg av presidentkandidat, og alle stemmeberettigede kan delta i republikanernes primærvalg så lenge de undertegner en tilknytning til partiet før de avlegger stemme.

Flest demokrater Politikk i Puerto Rico dreier seg mye om øyas forhold til USA. Ett av de større partiene går inn for at Puerto Rico blir en delstat i USA, mens de øvrige ønsker å beholde den delvis selvstyrte statusen øya har i dag, og et lite mindretall vil ha full uavhengighet.

Et stort flertall av øyas innbyggere er demokrater. Øyas republikanere har tradisjonelt vært tiltrukket av partiet som går inn for sterkere tilknytning til USA. Alle som ville delta i det republikanske primærvalget, måtte da også undertegne en erklæring om at de støtter at Puerto Rico blir USAs 51. delstat.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram