- MÅ GÅ VIDERE: Frp-leder Siv Jensen sier hun har hatt en samtale med KrF-leder Knut Arild Hareide, og at de nå kan gå videre. I dag omtalte hun samtidig Per Sandbergs Hareide-beklagelse i går som «en klar og uforbeholden beklagelse». Det spørs om Hareide deler det synet: Sandbergs beklagelse fikk KrF-lederen til å rase mot Frp-nestlederen på «Dagsnytt Atten». Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
- MÅ GÅ VIDERE: Frp-leder Siv Jensen sier hun har hatt en samtale med KrF-leder Knut Arild Hareide, og at de nå kan gå videre. I dag omtalte hun samtidig Per Sandbergs Hareide-beklagelse i går som «en klar og uforbeholden beklagelse». Det spørs om Hareide deler det synet: Sandbergs beklagelse fikk KrF-lederen til å rase mot Frp-nestlederen på «Dagsnytt Atten». Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

I går gjorde Sandbergs beklagelse Hareide rasende. I dag kaller Siv Jensen det «en klar og uforbeholden beklagelse»

- Per Sandberg er først og fremst en veldig engasjert nestleder i Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Per Sandberg er først og fremst en veldig engasjert nestleder i Fremskrittspartiet, som gjør det han kan for å ivareta Frp's syn i mange viktige politiske spørsmål. Med engasjement følger det temperatur, og derfor er jeg glad for at Per Sandberg ga en uforbeholden unnskyldning i går. Det var viktig, og jeg synes det var viktig av ham å gjøre det, sa Frp-leder Siv Jensen i «Politisk Kvarter» på NRK i dag morges.

Hun siktet til beklagelsen Sandberg ga KrF-leder Knut Arild Hareide direkte i NRKs «Dagsnytt Atten» i går ettermiddag, og omtalte den som «en klar og uforbeholden beklagelse». En beklagelse som i går fikk en ellers sindig KrF-leder til å frese mot Frp-nestlederen:

LES OGSÅ: Hareide: Nå er det  nok, Per Sandberg

- Min tålmodighet er i ferd med å ta slutt. Nå er det nok! tordnet Hareide mot Sandberg mot slutten av debatten mellom de to på «Dagsnytt Atten».

- Jeg er glad Sandberg prøver å beklage, men dette er ikke en uforbeholden beklagelse, sa Hareide i møtet med Sandberg på NRK, og la til at så lenge Sandberg sto fast på den politiske substansen, var det ikke lett å ta imot beklagelsen.

LES OGSÅ: Sandberg: - Det gikk litt i ball

I dag gjorde Jensen det klart at det bare er «gjerningsmenn som har ansvar for uhyrlige gjerninger», som et korrektiv til sin egen nestleders påstander om at KrF har ønsket og har skylda for fremmedkrigere og massakre på kvinner og barn.

LES OGSÅ: - Dette er det KrF som har ønsket og resultatet ser vi i dag

Samtidig påpekte Jensen at alle må være klar over KrF og Frp's ulike syn i asylpolitikken.

- Det er viktig at vi må ha debatt i det norske samfunnet om innvandrings- og asylpolitiske spørsmål. Det er det mange mennesker som har sterke meninger om, og det er en debatt som går i hele Europa, sa hun.

På spørsmål om Sandbergs måte å debattere asyl og innvandring på er grei, svarte hun at han «reiser vanskelige og viktige problemstillinger».

LES OGSÅ: Erna: Per Sandberg gikk for langt

Så hva var det Sandberg egentlig ønsket å debattere i går, før angrepet mot KrF? I et Klassekampen-intervju slo han fast at «framelskingen av det mulitkulturelle samfunnet har slått feil».

- De andre partiene vil videreføre gårsdagens politikk, med de resultatene det medfører. Deres fargerike og multikulturelle forsøk har spilt fallitt.

Sandberg stilte seg bak partifelle og Frp-nestor Carl I. Hagens forsvar for Pegida-leder Max Hermansen, og gjentok i tillegg den feilaktige påstanden om at ingen har stilt opp for Hermansens ytringfrihet. Hagens utspill har dermed bred støtte i Frp's stortingsgruppe.

Også Hagens bruk av begrepet «snikislamsiering» stilte Sandberg seg bak, og han sa til Klassekampen: «Så lenge islam greier å flytte grenser, blir det en form for snikislamifisering. Vi ser det i saker som kjønnsdelt svømmeundervisning, hijab på barn og forbud mot å tegne griser i barnehagen».

LES OGSÅ: Beskylder Carl I. Hagen for ekstremist-snakk

Frp-leder Siv Jensen mener at Sandbergs KrF-uttalelse gikk for langt, men stilte seg ellers bak resten av sin nestleders bidrag til innvandringsdebatten, og krevde at vi må «ha rom i norsk politisk debatt for også å diskutere asyl- og innvandringsspørsmål».

- Der er det mange temaer som kommer opp, blant annet hvordan vi skal håndtere framveksten av radikal islam, som begynner å bli en stor utfordring ikke bare her, men i store deler av Europa. Mange land tar disse debattene, det må selvsagt også Norge gjøre, sa hun til NRK.