I går landet fredsprisvinner Shirin Ebadi på norsk jord. Det utnytter den iranske motstandsbevegelsen.

Den iranske motstandsbevegelsen har leid inn medierådgivere for å fange verdens oppmerksomhet under Nobel-dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ettermiddag kom årets vinner av Nobels fredspris, Shirin Ebadi, til kulda i Oslo uten det sjalet på hodet som er påbudt i hjemlandet Iran. Det har tidligere provosert presteregimet i hjemlandet at hun har gått uten sjal i andre land.

Men hun sa ikke et ord til frammøtte journalister verken da hun kom fra flyet på Gardermoen eller da hun kom til Grand hotell.

Det gjør derimot Det nasjonale motstandsrådet for Iran, som i går innkalte pressefolk for å vise et videoopptak av pisking og steining av dømte forbrytere i Iran. Det tre minutter lange opptaket er angivelig ferskt og smuglet ut av Iran, og det skal bevise at grove brudd på menneskerettighetene fortsetter i Iran.

Tre fra Stortinget

Motstandsrådet hadde hentet inn forsterkninger fra London og fått med seg tre medlemmer fra Stortinget og to livssynsorganisasjoner som støtte på pressekonferansen.

- Reformer bare forlenger livet til det iranske regimet. I det siste såkalte valget fikk folket valget mellom den ene eller den andre mullaen, mellom pest og kolera. Til valget i februar anbefaler vi boikott, sa Perviz Khazai, Motstandsrådets nordiske representant og tidligere diplomat i Oslo.

Motstandsrådet, med den kvinnelige lederen Maryam Rajavi, utgjøres i hovedsak av geriljabevegelsen Folkets mujaheddin. I Iran ser mange på dem som landssvikere fordi de hadde militære baser i Irak under Saddam Hussein og samarbeidet med irakerne i krigen mellom Irak og Iran.

- Vår motstandshær tok del i den krigen, som vi anså som illegitim. Vi undertegnet en fredsavtale med Irak. Nå er fortsatt vår motstandshær i Irak, etter at USA og særlig britene i Irak i begynnelsen av denne krigen gikk til angrep mot oss. Men de skjønte vi var der for Iran, og vi fikk til en våpenhvile, sa Khazai i går.

Demonstrasjon i dag

I dag samler Motstandsrådet til demonstrasjon mot regimet i Iran utenfor Stortinget i Oslo. Motstandsrådet har leid medierådgivere fra Agendum Partners, som er grunnlagt av tidligere statssekretær ved Statsministerens kontor og mangeårig rådgiver i Arbeiderpartiet, Sten R. Helland.

Dette er en gyllen anledning for Folkets mujaheddin til å slå politisk mynt på verdens kritiske blikk mot Iran.

I juni arresterte fransk politi 160 ledere og medlemmer, som bor i landet, og utviste dem med anklager om terrorisme. Nå vil Motstandsrådet i stedet sole seg i glansen av Shirin Ebadi, men har ganske ulike saker på dagsordenen.

Ebadi vil fortsette å arbeide i Iran som advokat og for å fremme menneskerettighetene. Motstandsrådet vil isolere regimet i Iran. De vil arbeide for folkeavstemning for eller imot regimet. Så arbeider de for å få til valg av grunnlovsgivende forsamling, «i løpet av seks måneder», som Khazai sa i går.

- Hva tror dere Ebadi mener om Motstandsrådet?

- Vi håper hun føler godt for oss i hjertet sitt. Det er nok for oss.

- Setter dere henne ikke i fare i Iran ved å omfavne henne?

- Dette er en historisk sjanse for Iran, svarte Perviz Khazai.

UTEN SJAL... og uten en eneste kommentar til de frammøtte journalistene, kom vinner av Nobels fredspris, Shirin Ebadi, til Norge i går. Mange hadde møtt fram utenfor Grand hotell i Oslo for å ønske henne velkommen.