Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I går prøveskjøt Nord-Korea missiler. Nå utplasserer USA rakettforsvar i Sør-Korea

Utplasseringen framskyndet av Nord-Koreas missiltest.

PÅ PLASS: USA har begynt utplasseringen av rakettforsvaret THAAD i Sør-Korea. Foto:  USFK / Yonhap via REUTERS   / NTB scanpix
PÅ PLASS: USA har begynt utplasseringen av rakettforsvaret THAAD i Sør-Korea. Foto:  USFK / Yonhap via REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA har begynt utplasseringen av det avanserte og omdiskuterte rakettforsvarssystemet THAAD i Sør-Korea.

Framskyndet

Utplasseringen har vært planlagt, men at den igangsettes nå er direkte forårsaket av Nord-Koreas siste test av fire ballistiske missiler, hvorav tre landet i Japans økonomiske sone i Japanhavet mandag.

- Nord-Koreas gjentatte provoserende handlinger, inkludert gårsdagens oppskyting av flere missiler, bekrefter bare hvor klok fjorårets beslutning om å utplassere THAAD i Sør-Korea var, heter det i en uttalelse fra admiral Harry Harris.

Nord-Korea har uttalt at det var en militærøvelse som simulerte angrep på amerikanske militærbaser i Japan.

Japans statsminister Shinzo Abe sa at handlingene tydelig viser at Nord-Korea har gått inn i en ny trusselfase.

I en samtale mellom ham og USAs president Donald Trump mandag kveld, gjorde Trump det klart at USA støtter Japan 100 prosent.

Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) ble først tatt i bruk under Irak-krigen på begynnelsen av 1990-tallet og er allerede utplassert på Hawaii.

I fjor ble USA enige med Sør-Korea om en utplassering der også, noe som skapte reaksjoner, blant annet fra Kina, men også internt i Sør-Korea.

Ikke trussel mot andre land

I en uttalelse fra Pacific Command, som har ansvar for USAs militære operasjoner i Asia og Stillehavs-regionen, understrekes det at THAAD er kun et forsvarssystem og ikke en trussel mot andre land.

THAAD hare «bare som mål å forsvare Sør-Korea fra missiler fra Nord-Korea», ifølge amerikanske styrker i Korea.

Akkurat den bemerkningen er trolig myntet aller mest på Kina, som har hevdet at deres territorie er et mål for rakettsystemets radar og har derfor protestert kraftig på at det blir utplassert i Sør-Korea.

Donald Trumps administrasjon har vært krass i kritikken av Nord-Korea. 2.januar, dagen etter at Kim Jong-un hadde holdt sin nyttårstale, der han påstod at landet var i sluttfasen av utviklingen av et interkontinentalt missil, tvitret Trump:

«Nord-Korea sa nettopp at de er i siste fase i utviklingen av atomvåpen som kan nå deler av USA. Det kommer ikke til å skje», tvitret Trump.

- Angrep vil bli besvart

Da forsvarsinister James Mattis var på sitt første offisielle utenlandsoppdrag i begynnelsen av februar, var Sør-Korea det første landet han besøkte. Der rettet han en advarende pekefinger mot Nord-Korea.

- Ethvert angrep på USA eller våre allierte vil bli overvunnet, og bruk av atomvåpen vil bli møtt med et effektivt og overveldende svar, sa Mattis.

FN sikkerhetsråd holder onsdag krisemøte om Nord-Koreas siste rakettest, som blant andre Japan, USA, EU og FN har fordømt.

Mandagens prøveskytingen var ifølge Nord-Korea et svar på at USA og Sør-Korea forrige onsdag startet sin årlige felles militærøvelse.

- Involvert i øvelsen var artillerienheten Hwasong fra KPAs (Den koreanske folkearmé) strategiske styrke, hvis oppgave var å få den amerikanske aggressorens imperealistiske styrker i Japan i beredskap, melder Nord-Koreas nyhetsbyrå KCNA.

Kim Jong-un skal selv ha vært tilstede for å overvåke mandagens testoppskyting.

(Dagbladet/NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media