I går skålte Ap-toppene

Tross krisemålinger og intern strid skålte statsminister Jens Stoltenberg i musserende vin etter landsstyremøtet i går. - Det blir ikke bedre av at jeg er i dårlig humør, forklarer Stoltenberg, tilsynelatende upåvirket av elendigheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er åpenbart at partiledelsen har bestemt seg for å møte motgang og dårlig medieomtale med sjarmoffensiv. Verken partileder Thorbjørn Jagland eller statsminister Jens Stoltenberg var synlig påvirket av krisemålingene. I dag kommer nye stygge tall i VG og TV2.

Arkivbilder

- Når dere ser bilder av meg med senket hode og hånda for panna, da skal dere vite at dette er arkivbilder, sa Stoltenberg til stor jubel og lettelse i forsamlingen. I talen i går hamret Stoltenberg på at han følger partiprogrammet fra punkt til prikke og skal levere resultater. Hans credo er: «Jeg skal levere.» Landsstyret har, med en turbulent periode som mulig unntak, vært Thorbjørn Jaglands hjemmebane. Stoltenberg har fortsatt en bevisbyrde på sine skuldrer, mener fortsatt mange i partiet. For å vinne valget neste år, må Stoltenberg ikke bare ha gjennomslag på landsmøtet for viktige reformsaker. Han må også ha sterk autoritet i egne rekker. Til tross for at han er partiets nestleder og statsminister, er hans autoritet ikke gitt. Med talen i går styrket han trolig sin posisjon i partiet. Han svarte direkte på kritikken som mer eller mindre åpent har vært reist mot ham: Når han ikke vil bruke ubegrenset av oljemilliardene, er det ikke fordi han er sosialøkonom, men fordi han er sosialdemokrat.

Solidaritet


- Det er vårt prosjekt å skaffe mer penger til velferd, det skal ingen ta fra oss, sa Stoltenberg, som lovet å bruke en god del mer oljepenger neste år. Landsstyret likte også godt hans sterke understreking av internasjonal solidaritet. - Den forrige regjeringen vil bli husket for å ha gitt kontantstøtte til verdens rikeste barn. Jeg vil heller bli husket for å ha bidratt til å vaksinere verdens fattigste barn, sa Stoltenberg til trampeklapp. På spørsmål fra Dagbladet om Stoltenberg overhodet ikke er skremt av målingen som viser at Fremskrittspartiet er landets største parti, svarer han: - Jeg liker ikke uttrykk som «skremmende», men det er klart jeg ikke liker at Frp gjør det godt, og at Ap gjør det dårlig. Men når vi får vist at Frp's politikk ikke henger sammen, da tror jeg folk innser at det å levere er viktigere enn overbud, sier Stoltenberg til Dagbladet. Stoltenberg skal med andre ord bruke oppskriften fra 1997: Med tall og fakta skal Hagens løfter avkles. Debatten i landsstyret tyder på at partiledelsen får gjennomslag for å overføre sykehusene fra fylkeskommunene til staten. Dermed er fylkeskommunenes skjebne høyst usikker. Partiledelsen legger heller ingen prestisje i hva slags fasong et politisk regionalt nivå skal ha. Som en del av strategien frir partiledelsen åpenlyst til kommunene. Ikke bare lover de milliarder på neste statsbudsjett. De vil også gi mer makt til kommunene og ordførerne.