SNØBLIND: Den erfarne klatreren Siv Harstad (45) ble den første norske kvinnen som har nådd toppen av Mount Everest fra sørsida. Men på toppen ble hun snøblind. Dette bildet er tatt i fjor, rett før jordskjelvet i Nepal, som hun og et norsk ekspedisjonsteam overlevde. Foto: Privat
SNØBLIND: Den erfarne klatreren Siv Harstad (45) ble den første norske kvinnen som har nådd toppen av Mount Everest fra sørsida. Men på toppen ble hun snøblind. Dette bildet er tatt i fjor, rett før jordskjelvet i Nepal, som hun og et norsk ekspedisjonsteam overlevde. Foto: PrivatVis mer

I går skrev Siv (45) norgeshistorie. Nå kjemper hun for livet for å komme ned fra Mount Everest

- Dramaet er ikke over, sier kontaktperson Guri Anne Hansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag klokka 10.45 lokal tid ble den erfarne fjellklatreren Siv Harstad den første kvinnen fra Norge som aleine klatret opp til toppen av Mount Everest fra sør, 8 848 meter over havet.

Men på vei ned i går oppsto det dramatikk og klatreeventyret tok en veldig ubehagelig vending.

Harstad, som også klatret i Nepal under jordskjelvet i april i fjor, ble snøblind på toppen av Everest. Det var NRK som omtalte saken først.

- Nå kjemper hun for å komme seg ned, og det snøblind. Jeg sliter med å få status på hvor Siv er, men jeg tror hun er på camp 2, som ligger 6400 meter over havet, sier Guri Anne Hansen, Harstads talsperson til Dagbladet.

Sherpa-hjelp Hansen fikk en tekstmelding av Harstad i går.

- Der sto det at hun hadde kommet seg et stykke nedover og at hun var svært takknemlig for hjelpen hun har fått av sherpaene. Uten dem, hadde hun ikke klart seg, sier Hansen.

Det ble sendt opp to klatresherpaer for å hente Harstad, men på grunn av at hun var blitt snøblind, skal det ha blitt sendt opp en ekstra sherpa til henne, sier Hansen.

Hansen sier at dramaet i høyeste grad ikke er over. 45-åringen fra Møre og Romsdal har fortsatt flere tusen meter å klatre nedover.

Hansen sier at Harstad kan ha blitt snøblind ved å ta av seg UV-brillene.

- Lekkasje fra oksygenmaska kan ført til dugg, og kanskje hun derfor har tatt av seg maska og blitt eksponert for sterkt sollys, sier Hansen.

Khumbu-breen Harstad skal videre etter planen ta seg ned Khumbu-isbreen - noe som ikke er en enkel ferd.

- Man skal ha øynene med seg. Det er smalt, på vei ned skal man unngå bresprekker og balansere med centimeterpresisjon over sammenkoblede stiger og holde seg fast i tau. I tillegg til at hun ikke har øyne å se med, så er hun sliten og utslitt etter en slik prestasjon, sier Hansen, som ikke ennå vet om Harstad har klart å komme seg ned breen.

Hansen sier at en mulighet er å hente Harstad med helikopter, men hun har troa på at den tøffe klatreren skal klare ferden ned til basecamp, på 5 360 meter.

Overlevde jordskjelvet Hansen og Harstad var to av deltakerne i et norsk ekspedisjonsteam som skulle ta seg til Mount Everest i april i fjor. Men jordskjelvet, som tok over 9000 menneskeliv stoppet dem.

- Da jordskjelvet gikk, sprang vi for livet fra et steinskred, sier Hansen, som sammen med Harstad var på 6200 meter på fjellet Lobuche under en akklimatiseringsprosess som forberedelse for å nå toppen av Mount Everest.

NRK har vært i kontakt med Harstad familie. De ønsker ikke å kommentere saken.

 

ERFAREN: Siv Harstad er en erfaren klatrer. Her er hun på toppen av Kilimanjaro, Afrikas høyeste fjell, og det tredje gang som guide. Foto: Privat
ERFAREN: Siv Harstad er en erfaren klatrer. Her er hun på toppen av Kilimanjaro, Afrikas høyeste fjell, og det tredje gang som guide. Foto: Privat Vis mer