BREXITSMELL: Microsoft-gründer Bill Gates var blant verdens ti rikinger som tapte mest på gårsdagens nyhet om at britene vil ut av EU. Foto: AP/John Peterson
BREXITSMELL: Microsoft-gründer Bill Gates var blant verdens ti rikinger som tapte mest på gårsdagens nyhet om at britene vil ut av EU. Foto: AP/John PetersonVis mer

I går tapte verdens 400 rikeste mennesker 127 milliarder dollar eller 1,1 billioner kroner

Bill Gates på topp ti over rikingene som tapte mest på brexit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da brexit var et faktum fredag morgen begynte svetten å piple i panna på pengeflyttere rundt omkring på verdens børser.

Rikinger nært og fjernt fikk oppleve at deres papirformuer skrumpet betraktelig inn.

Her hjemme kan det meldes om at Norwegian-sjef Bjørn Kjos, som har åtte millioner aksjer i flyselskapet sitt, tapte 247 millioner kroner på brexit.

Astronomiske tap

Men tapet tungvekteren i norsk flyindustri måtte tåle er likevel for lommerusk å regne i forhold til de enorme summene verdens 400 rikeste tapte på at et knapt flertall av de britiske stemmesedlene sender Storbritannia ut av EU.

Ifølge Bloomberg tapte verdens 400 rikeste mennesker hele 127, 4 milliarder dollar i løpet av gårsdagen. I norske kroner snakker vi da om nærmere 1,1 billioner kroner.

All verdens milliardærer sett under ett tapte tilsammen astronomiske 3,9 billioner dollar som følge av nyheten om britenes EU-nei. Dette utgjorde et tap på 3,2 prosent av deres totale verdier.

Gates på tapstoppen

Det største tapet måtte Europas rikeste mann, Amancio Ortega, tåle. Brexit gjorde ham mer enn seks milliarder dollar fattigere - i hvert fall på papiret, skriver Bloomberg.

Ytterligere ni superrikinger, deriblant Microsoft-gründer Bill Gates, opplevde at formuen i løpet av gårsdagen skrumpet inn med mer enn en milliard dollar.

I Storbritannia har folkets EU-nei så langt ført til at statsminister David Cameron vil gå av. I Skottland, hvor folket i stor grad stemte for fortsatt EU-medlemskap, murres det om ny folkeavstemning om uavhengighet og mer enn en millioner briter har nå skrevet under et krav om at det må holdes ny folkeavstemning om EU.

Merkel vil ikke krangle

For EU, kom også britenes knappe nei-flertall som et sjokk da nyheten sprakk i dag morges.

Brexit-prosessen må skje grundig og ordentlig, men bør ikke trekke ut i tid, sier Tysklands statsminister Angela Merkel, ifølge NTB.

– For å være ærlig, bør ikke dette trekke ut i tid, det er sant, men jeg vil heller ikke krangle for å få unnagjort dette raskt, sa hun på en pressekonferanse i Potsdam utenfor Berlin i ettermiddag.

Merkel sa hun ønsker et «godt, objektivt» forhandlingsklima med britene om brexit.

– Det er ingen grunn til å være ekkel på noen som helst måte i forhandlingene. De må gjennomføres ordentlig, sa Merkel.

VILLE TILSTANDER: Ekstraordinære tilstander i aksjemarkeder etter Brexit. Se reportasjen fra Reuters. Vis mer
Finansminister: Siv Jensen forteller om de økonomiske konsekvensene ved Brexit. Vis mer