I går tømte vi svenskepolet

På jakt etter billig sprit og vin, tømte nordmenn i går hyllene i Strömstads lørdagsåpne systembolag. Sjokkerte svensker satt igjen med rekordomsetning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lavere matmoms skulle få nordmenn til å handle mer hjemme. Men i går kom svenskenes «mottrekk»: Lørdagsåpent på Systembolaget.

I går handlet vi så mye at hyllene var tomme før Systembolaget i Strömstad stengte dørene. «Nordbaggarne» hamstret som om de ikke på lenge skulle få tilgang på vin og sprit.

Lørdagsåpent pol ble en lønnsom affære for fungerende butikksjef Sven Backström ved Systembolaget i Strömstad. Butikkhyllene var tomme for alt fra hvitvin i papp, til akevitt og svensk sterkøl.

- Vi har hatt over to tusen kunder i dag, eller om lag to hundre flere kunder enn en normal fredag, opplyser Backström. Trillevogner fulle av sprit, øl og vin forteller at Backström og kollegene har hatt en vanvittig lønnsom dag. Bare butikkpersonalet og noen svenske journalister snakket svensk i butikklokalet.

Holder kvoten

- Vi kjøper bare dagens kvote, sier Gro Daatland fra Oslo med et smil, som sammen med ektemannen Arne Daatland handler inn godt med vin, en god sterk en, og øl til hytteturen sammen med gode venner.

- Dro dere hit for å handle billig?

- Vi handler når vi først er her, siden vi bruker noen vinflasker i året, sier Arne Daatland, som for første gang handlet alkoholholdige varer over svenskegrensa.

- Det er veldig hyggelig her. Folk er i så godt humør, sier Gro Daatland.

Kø utenfor Systembolaget møtte familiene Løvold og Loftsgarden da de ankom den svenske småbyen, de er på dagstur for å handle svenske varer.

- Når vi først er over grensa, handler vi litt kjøtt, og en dram samtidig, sier Rannveig Løvold (49) fra Gvarv i Telemark. - Derfor er det ekstra kjekt at vi nå kan legge handleturen til lørdagen.

Stive priser

- Hadde dere reist hit for å handle dersom prisene på alkoholholdige varer var rimeligere i Norge?

- Det tror jeg ikke. Prisene i Norge er stive. Nå må politikerne få dem ned, påpeker broren, Sigfred Loftsgarden (51), som synes KrFs utspill om lavere alkoholavgifter smaker valgflesk.