Sommerværet:

I går var det varmerekord. I dag kom snøen

Været i Norge kan være lunefullt. Meteorologene melder om snø på Bjørnfjell.

HVITT: Slik ser det ut på Bjørnefjell i morgentimene mandag. Foto: Vegvesenet
HVITT: Slik ser det ut på Bjørnefjell i morgentimene mandag. Foto: Vegvesenet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Søndag hadde alle fylkene Østafjells såkalt tropedag, med temperaturer over 30 grader.

I Drammen og Vestfossen i Buskerud ble det målt varmerekord med 32,9 grader.

For søringene har det vært viktig å huske på solkrem og solbriller. Nord i landet må man vente lenger på sommeren. Dagbladet meldte i går at folk nordpå hadde både snø og minusgrader i vente de kommende dagene.

Snøfall

I dag melder Meteorologene på Twitter om at vinterværet har kommet på Bjørnfjell, og at det er vanskelige kjøreforhold på flere fjelloverganger i Nordland og Troms.

Et bilde tatt av Vegvesenet viser at snøen faller ned i området.

- Dette gjelder på Bjørnfjell akkurat nå. Ingen andre fjelloverganger er plaget med snø på veien, sier Rune Skoglund, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Ifølge Skoglund kan snøen imidlertid komme natt til i morgen i Ofoten og Troms. I Finnmark kan det komme til å snø natt til tirsdag og natt til onsdag.

- Det vil nok ikke legge seg så mye på veien, men det kommer til å bli hvitt, sier han.

- Vinterdekk

Trafikkoperatør Fredrik Nyland ved Vegtrafikksentralen Nord i Mosjøen oppfordrer bilister som skal over Saltfjellet eller Bjørnfjell være oppdatert på værvarslene og trafikkmeldingene før de legger av gårde mandag eller torsdag.

- Det har ikke snødd i distriktet på en drøy måned, men slik det ser ut nå kan det være nødvendig å ha et par vinterdekk i nærheten, sier Nyland.

Temperaturene i Tromsø, i indre Troms og i indre strøk i Finnmark vi ligge på under 0 grader om natta denne uka. På dagtid vil temperaturene ligge på mellom 5-6 grader.

- I Nordland blir det litt bedre. Det blir et par grader høyere nord for Saltfjellet. Etter torsdag blir det høyere temperaturer, men det blir ikke sommer. Det er ikke unormalt, sier Skoglund.

SØRENGA: Det populære badestedet Sørenga ble stengt etter at det ble kjent at rundt 50 000 liter fyringsolje hadde lekket ut i Alnaelva. Lørdag åpnet kommunen opp for bading igjen. Video: Emilie Rydning Vis mer Vis mer

Temperaturfall i sør

Ifølge Skoglund vil temperaturene også synke Østafjells, men:

- Det blir bare fint vær som vil vare ut hele uka. Det blir litt lavere temperatur enn det har vært, men det vil ligge på 20 grader og vel så det, sier Skoglund.

Søndag beregnet Meteorologisk institutt at det var 30 grader eller varmere i følgende store måleområder: Drammen 32, Fredrikstad 31, Kristiansand 30, Oslo 30, Sarpsborg 30.

Men nå er det slutt på tropevarmen i overskuelig framtid.

- Det blir et formidabelt temperaturfall i Sør-Norge fra mandag og noen dager, oppsummerte statsmeteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt til Dagbladet søndag.

SILD I TØNNE: I dag ble det målt hele 28,8 grader i Oslo, og titusenvis av mennesker brukte dagen sin på Sørenga. Det er likevel noe de savner. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer