FILME: Det er ikke ulovlig å filme under skjørtet til kvinner på offentlig sted i delstaten Georgia. Foto: NTB scanpix
FILME: Det er ikke ulovlig å filme under skjørtet til kvinner på offentlig sted i delstaten Georgia. Foto: NTB scanpixVis mer

I Georgia er det lov å smugfilme under skjørtet på kvinner

Smutthull i loven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ankedomstolen i delstaten Georgia i USA har i en fersk dom fastslått at det ikke er ulovlig å filme under en kvinnes skjørt mot hennes vilje. Årsaken skal være et smutthull i loven, skriver The Atlanta Journal-Constitution.

Filmet under skjørtet

Bakgrunnen for saken som nå vekker harme stammer fra 2013. Da jobbet Brandon Gary Lee på et supermarked i Houston County i USA. Ifølge rettsdokumenter skal en kvinnelig kunde ha lagt merke til at Gary bøyde seg ned bak henne som om han knyttet skoen, noe hun oppfattet som ubehagelig.

Likevel skal hun ha snakket med Gary om en vare hun var ute etter. Da hun tok ned en vare fra en annen hylle oppdaget hun igjen Gary bak seg. Denne gangen hadde han mobiltelefonen i hånda, med kameraet pekende opp under skjørtet hennes.

Kvinnen forlot butikken, men returnerte raskt for å levere en klage til butikksjefen. En gjennomgang av butikkens overvåkningsvideoer viste at Gary hadde filmet under kvinnens skjørt minst fire ganger i løpet av handleturen.

Da saken først kom for retten erklærte Gary seg skyldig og ble dømt etter tiltalen. Men Gary anket. Han påpekte at han ikke hadde brutt loven som den var skrevet.

Frifunnet

Det Gary i utgangspunktet ble tiltalt og dømt for hører inn under loven om privatliv, og sier at det er ulovlig å observere, fotografere eller filme aktivitetene til en annen person uten tillatelse når de befinner seg «på et hvilket som helst privat område, og ikke på et offentlig sted».

Og i ankesaken ble Gary frifunnet.

- Det er beklagelig det ikke eksisterer noen lov som kriminaliserer Garys uakseptable oppførsel, skriver dommer Elizabeth Branch, ifølge Patch.

Dommen fastslår at det som i lovteksten omtales som et «privat område» ikke refererer til et spesifikt område på en persons kropp, men til et fysisk sted som ikke er på et offentlig sted, der en person kan forvente seg å slippe overvåkning.

Fordi Gary gjorde videoopptakene i en butikk som er «åpen for offentligheten" så gjorde ikke Gary opptak på et privat område, skriver Branch i dommen.

Loven skal endres

Michael Rivera, Garys offentlig oppnevnte forsvarer, sier at ankedomstolen kom til den rette konklusjonen.

- Selv om Gary gjorde noe som var forkastelig, så er det ingen lov som forbyr denne spesifikke handlingen, sier Rivera.

I dommen fastslås det at det er ordlyden i lovteksten som er problemet, og at det er lovgiverne i staten som må endre den.

Og det kan fort skje. Senator Vince Fort har gitt uttrykk for sin misnøye med dommen, og slår fast at han vil ordne opp i det så fort det lar seg gjøre. Det vil i praksis si neste vår.

- Så i over seks måneder kan avskum løpe rundt og gjøre sånne ting, sier Fort til CBS.