Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I glansen av Jens

UTØYA (Dagbladet): Skydekket sprakk og sola begynte å skinne da Jens Stoltenberg gikk i land på Utøya i Tyrifjorden i går formiddag. På grasbakken foran talerstolen ventet 500- 600 AUF-ere syngende «Ingen er så god som du». Det er et høydepunkt på AUFs sommerleir når partiets statsminister kommer på besøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For et statsministerbesøk er et uttrykk for Arbeiderpartiets makt og for hvilken betydning partiet tillegger AUF. Ingen partileder eller Ap-statsminister ferierer lenger unna Utøya den uka leiren går av stabelen enn at de kan komme på besøk. Og besøket er et uttrykk for hvilke muligheter som åpner seg for AUF-tillitsvalgte som lykkes i sin politiske karriere. Av AUFs ledere de siste 25 årene er to blitt statsministrer, alle unntatt to har hatt en eller flere statsrådsposter, Rune Gerhardsen ble byrådsleder i Oslo og Egil Knudsen redaktør i avisa Fremtiden.

  • Et slikt gjevt besøk på Utøya følger alltid samme regi: På brygga ønsker den sittende AUF-leder velkommen, får sin klem og følger hedersgjesten opp til forsamlingen. Her tar gjesten plass i første rekke mellom de mest framtredende AUF-erne, som kommer med på bilder i mediene. Jens Stoltenberg tok plass mellom Anniken Huitfeldt og trønderjenta Eva Kristin Hansen som er eneste kandidat til å overta som AUF-leder etter Huitfeldt. Etter talen slapp en del leirdeltakere til med spørsmål og innlegg, før statsministeren besøkte leirplassene til de ulike landsdelsdelegasjonene der mange leirdeltakere tok bilder av ham. Og til slutt var det pressekonferanse med vaffelservering, der bare statsministeren, ikke AUF-lederen, fikk spørsmål.
  • Jens Stoltenberg har vært på Utøya-leir mer enn 50 ganger og visste hva han burde tale om og hvordan han burde takle forsamlingen. Han brukte mesteparten av sitt timelange foredrag på spørsmål som ligger AUFs hjerte nær: Internasjonal solidaritet, miljøspørsmål og fordelingspolitikk. Og han flørtet med forsamlingen, brukte en ertende tone i sin knappe omtale av de to store sakene der AUF og statsministeren er på kollisjonskurs: EU-spørsmålet og privatisering av Statoil og SDØE.
  • Foredraget hans ble godt mottatt. Men ved siden av Statoil-saken og håndteringen av EU-spørsmålet har statsminister Stoltenberg også et annet viktig problem med sin ungdomsorganisasjon. AUF har ikke noe forhold til Ap-regjeringens flaggsak - modernisering av offentlig sektor. Det interesserer rett og slett ikke AUF-erne. Bare 50 stykker kom og hørte på da Jørgen Kosmo presenterte sitt moderniseringsprogram på Utøya onsdag. I går tok ingen opp tråden da Jens Stoltenberg inviterte til forslag og innspill, bortsett fra en som etterlyste at de offentlig ansatte må bli trukket med i dette arbeidet.
  • Også statsministeren startet sin Utøya-karriere med å kjempe for å få slippe til med sine innlegg, spille politisk teater og gjøre dugnadsoppgaver. Et helt lite samfunn må organiseres når mange hundre ungdommer samles til teltleir i en uke. Det skal sikres daglige matforsyninger, førstehjelpsberedskap og god nok hygiene. Det skal organiseres barnepass og tolketjeneste for internasjonale gjester, arrangeres politiske verksteder, kulturtilbud og underholdning. Det er en god organisatorisk skole å delta på Utøya-leir.
  • Men først og fremst fungerer en slik ungdomsleir som en sosialisering inn i Arbeiderpartiet. Her får ferske AUF-ere en følelse av kulturell tilhørighet. Her knyttes vennskapsbånd. Her opplever man å være del av et landsomfattende miljø. Her kommer man på nært hold av politikere man ellers bare ser på TV og i avisene. Og en slik sosialisering har politisk betydning. Argumenter fra mennesker og miljøer man føler seg knyttet til, veier ofte tyngst når man er i tvil, og toleransen ved uenighet er større. Du venter lenger med å svikte Arbeiderpartiet om du har tilbrakt noen sommeruker på Utøya, enn om du aldri har vært der.

Blant de åtte tidligere Unge Høyre-lederne er det bare blitt tre skarve stortingsrepresentanter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media