Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I gode og onde...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONTANTSTØTTE

for gamle er Afshan Rafiqs utspill i valgkampen når omsorgssvikten innen eldreomsorgen skal bøtes på uten at det skal koste mer penger. Hun foreslår at kommunene lønner pårørende som påtar seg omsorgen for gamle og syke familiemedlemmer i stedet for å sende dem på kommunale sykehjem. Ordningen skal bare gjelde for gamle som er syke nok til å omfattes av et kommunalt vedtak som sier de kvalifiserer for en sykehjemsplass. I praksis vil det si at de gamle er svært syke og meget hjelpeløse, ofte med behov for tilsyn døgnet rundt.

MANGE PÅRØRENDE

gjør i dag denne jobben gratis og selvfølgelig, av kjærlighet og pliktfølelse, men også fordi svært få gamle ønsker å flytte på sykehjem selv om de får plass. Gjennomsnittlig levealder for menn og kvinner tilsier at det i hovedsak er hun som pleier ham i et parforhold, mens det er voksne barn - ifølge tradisjonen døtre og svigerdøtre - som får omsorgen for en gammel mor.

Forslaget kan vi derfor se som en oppgradering av et omfattende og viktig arbeid som foregår privat, selv om eldreomsorgen er blitt et offentlig ansvar. Eller vi kan avvise forslaget som en snedig måte å slippe billig unna på, siden kontantstøtten skal tas fra budsjettene kommunene skal bygge offentlig eldreomsorg for.

DEN GODE SAMTALEN

mellom kommunen og den enkelte pleietrengende skal kunne utløse penger for en frivillig pårørende, sier sosialminister Ingjerd Schou. Jeg frykter at den gode samtalen kan komme i stedet for den nødvendige samtalen om de aller svakeste som vårt felles ansvar. Jeg frykter samtaler som presser pårørende kvinner til å «velge» et privatliv som omsorgsarbeidere uten fritid og nattesøvn, fordi de ikke har samvittighet til å trosse sine kjæreste - og kommunens ønske. Samtidig ønsker mange å ta ansvaret selv. Som det heter om forpliktende samliv: i gode som i onde dager. Til det har vi en eksisterende ordning som heter omsorgslønn.

Derfor ja til en utvidelse av ordningen kombinert med offentlige hjemmetjenester. Nei til å liste eldreomsorgen tilbake til pårørende som også skal ivareta sine egne liv.