Redningspilotens første intervju:

- I grenseland av hva man kan håndtere som pilot

Mens helikoptrene fløy i skytteltrafikk mellom cruiseskipet «Viking Sky» og Fræna med evakuerte passasjerer, kjempet pilotene mot naturkreftene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Værforholdene, omfanget og varigheten gjorde oppdraget svært krevende. Det er utfordringer helt på kanten av hva redningshelikoptrene kan takle, sier Fredrik Jomaas i 330-skvadronen.

I 19 timer i strekk og i full storm bidro redningshelikoptrene til å evakuere 460 passasjerer fra «Viking Sky». Jomaas beskriver situasjonen som svært krevende.

- En hendelse av dette omfanget er ikke hverdags for helikoptermannskap, sier Jomaas.

Mørkets utfordringer

Det var i 14-tida lørdag at cruiseskipet sendte ut Mayday-melding. Da var motorkraften borte og skipet drev inn mot land i Hustadvika utenfor Fræna langs Møre-kysten. De påfølgende 19 timene ble av det dramatiske slaget for redningsmannskapene, deriblant helikopterpilotene.

Avdelingsleder for 330 Skvadronen på Ørland, Asbjørn Singstad, utdyper hvor krevende oppdraget har vært for pilotene. Han var selv med og fløy som en av pilotene fra Ørlandet, og ankom havaristedet omkring klokka 22. Da hadde mørket lagt seg som et teppe rundt cruiseskipet.

- Man nærmer seg grenseland for hva som er mulig å håndtere som pilot, særlig når det kommer til bevegelse i mørket. Det er ingen horisont å navigere ut ifra på grunn av manglende lys, forteller Singstad til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer