Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- I hans hode var drapene nødvendige

- Han har sagt mye om hvorfor han har gjort det, sier forsvarsadvokaten til Anders Behring Breivik (32) etter avhør i kveld.

BLOMSTERHAV Slik minnet folk i Oslo ofrene etter det ubegripelige massedrapet 22. juli 2011. Foto: ELISABETH SPARRE ALNES
BLOMSTERHAV Slik minnet folk i Oslo ofrene etter det ubegripelige massedrapet 22. juli 2011. Foto: ELISABETH SPARRE ALNES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 32-åringen har erkjent de faktiske forhold etter å ha blitt siktet for massedrapene i Regjeringskvartalet og på Utøya.

- Han har sagt mye om hvorfor han har gjort det, men det ønsker jeg ikke å gå inn på her og nå, sa advokat Geir Lippestad til Dagbladet utenfor politihuset i Oslo i 23.15-tida i kveld.

Han var da ferdig for kvelden etter lange avhør av siktede Anders Behring Breivik (32).

Ifølge forsvareren har Behring Breivik i avhørene også fortalt politiet om det i kveld mye omtalte manifestet, som han skal ha utarbeidet gjennom flere år. Også selve angrepet skal være godt planlagt.

- Dette er planlagt over tid, bekrefter Lippestad overfor Dagbladet.

Behring Breivik skal ha fått opplyst omfanget av angrepene. Ifølge advokaten har han ikke lagt skjul på hva han har gjort i avhør.

- Angrer han?

- Det er vanskelig å kommentere.

- I hans hode var drapene nødvendige, sier advokaten på spørsmål fra TV 2.

Advokatens mest kjente sak fram til i dag har vært da han i 2001 forsvarte Ole Nicolai Kvisler, som sammen med Jo Erling Jahr ble dømt til henholdsvis 17 og 18 års fengsel for det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen.

Det var angivelig Behring Breivik selv som valgte Lippestad som forsvarer. Lippestad vet selv ikke grunnen til dette. Nå skal han forsvare den antatte gjerningsmannen bak den verste ugjerningen i Norge siden 2. verdenskrig.

- Det er selvfølgelig et meget spesielt oppdrag, men i Norge har vi et demokrati som gir alle retten til en advokat. Jeg må forholde meg profesjonelt til dette, sier Lippestad til Dagbladet.

Etter det han kjenner til, vil det ikke bli noen flere avhør i morgen.

På mandag blir Behring Breivik framstilt for varetektsfengsling. Der ønsker 32-åringen å avgi forklaring overfor retten, for åpne dører.

- Han framstår som rolig i avhørene, men helsetilstanden hans er det vanskelig å si noe om. Han har sagt seg villig til å treffe en politilege, sier Lippestad.

FORSVARER: Advokat Geir Lippestad bisto i dag klienten i avhør.
Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
FORSVARER: Advokat Geir Lippestad bisto i dag klienten i avhør. Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer