Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I harnisk etter anonym kronikk: - En skam

Donald Trump og hans pressesekretær Sarah Sanders reagerer på kronikken New York Times har publisert.

SINT: Donald Trump er meget irritert på den anonyme kronikken som ble publisert i New York Times onsdag. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
SINT: Donald Trump er meget irritert på den anonyme kronikken som ble publisert i New York Times onsdag. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag kveld publiserte New York Times en kronikk som slo ned som ei bombe over USA. Nå bes den anonyme forfatteren om å trekke seg.

Avisa skriver at de sjeldent publiserer kronikker hvor forfatteren holdes anonym. Nå har de likevel gjort et unntak.

«Vi har gjort det etter ønske fra en høytstående ansatt i Det hvite hus som vi kjenner identiteten til, og som ville ha stått i fare for å miste jobben sin om identiteten ble offentliggjort», skriver avisa.

I kronikken hevder personen blant annet at det finnes en motstandsbevegelse på innsida av Trump-administrasjonen som vedkommende er en del av.

«Jeg jobber for presidenten, men jeg og likesinnede kolleger har sverget å forhindre deler av agendaen hans og hans verste impulser», skriver personen, og legger til at presidenten selv ikke har forstått de interne motstandernes agenda.

Misfornøyd Trump

Dette har ikke gått upåaktet hen hos presidenten. Knapt en time etter kronikken ble publisert, skal han ifølge AP ha uttalt at det er «virkelig en skam» at kronikken ble publisert.

Trump har også publisert en video på sin Twitter-konto der han adresserer kronikken.

- En dag når jeg ikke er president, som forhåpentligvis er om seks og et halvt år, så vil New York Times og CNN og alle disse falske mediene bli lagt ned. Fordi det ikke vil være noe å skrive om, fordi det ikke er noe av interesse, sier Trump.

- De liker ikke Donald Trump, og jeg liker ikke dem. De er veldig uærlige folk, sier han videre.

Trump gjør det også til et poeng at kronikken er anonym.

- Hvis mislykkede New York Times har en anonym kronikk, husk det, anonym, som betyr feig, så gjør vi en god jobb, sier Trump, som en halvtime etter at han publiserte videoen følger opp med en ny Twitter-melding av det korte slaget:

«Forræderi?»

Også pressesekretær ved Det hvite hus, Sarah Sanders, har uttalt seg og sier at vedkommende er en «feiging» som «bør gjøre det eneste rette: å trekke seg».

- Vedkommende har valgt å motarbeide, i stedet for å støtte den folkevalgte presidenten i USA, uttaler hun videre og anklager personen for å sette seg selv foran viljen til den amerikanske befolkningen.

«Administrativt statskupp»

Innlegget kommer ett døgn etter at de første utdragene fra Washington Post-journalist Bob Woodwards bok ble frigitt. I boka skildres det en kaotisk hverdag i Det hvite hus, hvor flere på innsida frykter hva presidenten kan finne på.

Woodward skriver blant annet om det han omtaler som et «administrativt statskupp», der framstående rådgivere skal ha tatt offisielle dokumenter fra presidentens skrivebord, sånn at han ikke fikk se eller underskrive dokumentene.

Gjentatte ganger beskrives det hvordan Trumps nasjonale sikkerhetsråd skal være rystet over presidentens manglende nysgjerrighet og kunnskap om forhold i verden, og hans forakt for tankene og perspektivene til framstående ledere i militæret og etterretningen.

Donald Trump har brukt det siste døgnet til å så tvil til bokas troverdighet. Han har blant annet kalt den «kjedelig og usann», «total fiksjon» og «oppdiktet svindel». Han mener også det er «mange løgner og falske kilder» i boka.

Hele Norges coronakart