HVOR MANGE? Jonas Gahr Støre sa i talen sin til landsstyret at det er meningsløst å si et tall for hvor mange Norge skal hente fra Moria. Tvert imot, sier Høyre og Frp, som etterlyser klar tale. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HVOR MANGE? Jonas Gahr Støre sa i talen sin til landsstyret at det er meningsløst å si et tall for hvor mange Norge skal hente fra Moria. Tvert imot, sier Høyre og Frp, som etterlyser klar tale. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I harnisk over Støre:
- Vinglepetter

Begeret er fullt i Høyre og Fremskrittspartiet: Nå må Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet avklare hva som er partiets politikk på innvandringsfeltet. Og hvor mange vil Støre hente fra Moria?

Publisert
Sist oppdatert

Arbeiderpartiet gikk lørdag ut i Dagbladet og gikk inn for at Norge skal ta imot flere enn 50 asylsøkere fra Morialeiren i Hellas.

Dermed overbyr de regjeringen med Høyre, KrF og Venstre.

- Vi mener det at å ta imot 50 blir for lite. Nå må Norge vise at vi tar vår del i den dugnaden som kreves, sa partiets innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani.

Jonas Gahr Støre fulgte opp i sin tale til Arbeiderpartiets landsstyre tirsdag.

- Det blir litt meningsløst å si et tall. Det må vi finne ut sammen med de andre europeiske landene. Taket på 50 gir ingen mening når norske kommuner sier de har hjerterom og husrom, sa Ap-lederen.

- Oppsiktsvekkende

Arbeiderpartiets ønske om å hente flere asylsøkere fra Hellas skaper sterke reaksjoner i Høyre og Fremskrittspartiet, som viser til partiets vedtatte politikk.

Der heter det at Arbeiderpartiet skal prioritere kvoteflyktninger. Det var også det Ap var tydelige på å prioritere i vår da Moria-saken ble behandlet i Stortinget.

- Jeg får ikke taket på hva Arbeiderpartiet vil. Da vi behandlet Moria-saken i Stortinget var de veldig tydelige på at det skulle være kvoteflyktninger. De viste litt vilje, men det er oppsiktsvekkende at de nå mener 50 er for lite når vi henter asylsøkere, sier Trellevik, som innrømmer at KrF og Venstre har vunnet fram i regjering.

<strong>FORSTÅR INGENTING:</strong> Ove Trellevik (H) evner ikke å få tak i hva som er Arbeiderpartiets politikk. Skal de lytte til Tyskland eller kommunene? Og skal de prioritere kvoteflyktninger eller ikke? Foto: Vidar Ruud / NTB
FORSTÅR INGENTING: Ove Trellevik (H) evner ikke å få tak i hva som er Arbeiderpartiets politikk. Skal de lytte til Tyskland eller kommunene? Og skal de prioritere kvoteflyktninger eller ikke? Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Trellevik peker videre på at Arbeiderpartiet i fjor enstemmig vedtok en ny innvandrings- og flyktningpolitikk. Der sier Ap at de vil gå i dialog med kommunene om hvor mange de ønsker å ta imot.

- Støre har signalisert at Norge kan ta imot 150 asylsøkere fra Moria basert på at Tyskland henter 1500. Samtidig er det partiets vedtatte politikk at de skal forhandle med kommunene i spørsmålet om nivået på innvandringen, sier Trellevik.

150 eller 1000?

En rekke norske byer og kommuner har sagt at de ønsker å bosette Moria-flyktninger. Ifølge Høyres opptelling er det kommet opp i lovnader om å bosette 1000.

- Er det Tyskland eller kommunene Støre skal forhandle med? spør Trellevik.

I Fremskrittspartiet er ikke frustrasjonen mindre over det som oppfattes som vingling fra Arbeiderpartiet. For Sylvi Listhaug er nå begeret mer enn fullt.

- Arbeiderpartiet har vært et vandrende seminar i innvandrings- og flyktningpolitikken siden Jonas Gahr Støre ble partileder. Hver gang det er et massivt krav fra asyllobbyen ender det med at de overbyr hverandre i Arbeiderpartiet, sier Listhaug.

ER HISTORIE: Støre mener konflikten i partiet er noe de har lagt bak seg. Video/foto: Nina Hansen Vis mer

«Vinglepetter»

Både Trellevik og Listhaug trekker fram Støres tale til landsmøte i forkant av flyktningkrisen i 2015. Siden den gang mener de at Ap stadig vekk har skiftet standpunkt – nå senest med Moria.

- Vi har veldig friskt i minne at Støre ville ha 10.000 til Norge. Det kom 30.000. Faren er at man sender et signal til migranter fra Moria om at brenner du ned leiren du bor i, blir du flyttet til et annet europeisk land, sier Listhaug.

- Arbeiderpartiet beveger seg fra sak til sak basert på hva media skriver. De har sagt de skal hjelpe kvoteflyktninger, men nå snakker de om at migranter skal til Norge for å få behandlet asylsøknadene sine. Det er blitt umulig å vite hva Ap mener. Det er et resultat av at partiet ledes av en vinglepetter som ikke har noen fast kurs, er Listhaugs dom over Støre.

<strong>STØ KURS:</strong> Sylvi Listhaug (Frp) mener Arbeiderpartiet nok en gang har snudd i innvandrings- og flyktningpolitikken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STØ KURS: Sylvi Listhaug (Frp) mener Arbeiderpartiet nok en gang har snudd i innvandrings- og flyktningpolitikken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Hva mener Ap?

Regjeringspartiene KrF og Venstre ønsker også å ta imot flere fra Moria, men Trellevik mener det er annerledes når Ap mener det samme.

- Det er ikke ukjent at Venstre og KrF har en helt annen tilnærming i innvandrings- og flyktningpolitikken enn Høyre, Arbeiderpartiet, Frp og Senterpartiet. Men det er ingen av de andre partiene jeg nevner som vingler sånn som Ap gjør, sier Høyre-mannen, som har sympati med Gharahkhani, sin kollega i Ap.

- Gharahkhani har ikke autoritet i disse spørsmålene internt i eget parti. I stedet for å forklare behovet for politikken, gjør han og resten av ledelsen knefall for intern opposisjon. Jonas Gahr Støre bør avklare om Arbeiderpartiets politikk – som ble vedtatt på landsmøtet – ligger fast eller om de har tenkt til å overkjøre den vedtatte politikken. Å behandle asylsøknader i Norge er det stikk motsatte av det de tidligere har hevdet, sier Trellevik.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer