Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg og Facebook:

I hele dag har hun ligget i krig med Facebook. Nå varsler Erna nytt skritt i striden

- Kan ikke la Facebook redigere vekk viktige bilder fra vår historie, sier statsministeren.

I KRIG MED FACEBOOK: Erna Solberg har varslet et nytt skritt i striden med Facebook om deres publiseringsregler. Solberg la i dag ut det ikoniske krigsbildet fra Vietnam på Facebook. Innlegget ble senere slettet av Facebook. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
I KRIG MED FACEBOOK: Erna Solberg har varslet et nytt skritt i striden med Facebook om deres publiseringsregler. Solberg la i dag ut det ikoniske krigsbildet fra Vietnam på Facebook. Innlegget ble senere slettet av Facebook. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Statsminister Erna Solbergs oppgjør med Facebooks sensur av ikoniske bilder vekker internasjonal oppsikt.

I dag la hun ut Nick Uts ikoniske krigsbilde av ei gråtende, naken jente som løper vekk fra napalm-bombene.

Timer seinere slettet Facebook Solbergs innlegg. Nyheten gikk verden rundt.

Oppfordrer andre til å gjøre det samme

BLE FJERNET: Innlegget statsminister Erna Solberg la ut på sin Facebook-side. Facebook-posten med Vietnam-bildet har seinere blitt fjernet av nettgiganten.
Foto: Skjermbilde / NTB scanpix
BLE FJERNET: Innlegget statsminister Erna Solberg la ut på sin Facebook-side. Facebook-posten med Vietnam-bildet har seinere blitt fjernet av nettgiganten. Foto: Skjermbilde / NTB scanpix Vis mer

Hennes presse- og kommunikasjonsstab har sin fulle hyre med å besvare henvendelser fra media verden rundt: CNN, BBC, Reuters, Al Jazeera og flere andre er på tråden etter at Norges statsminister gikk ut i «krigen» mot giganten Facebook.

Solberg oppfordrer norske Facebook-brukere til å gjøre det samme som henne: Legge ut historiske bilder og vise sin protest overfor giganten på sosiale medier.

- Folk kan fortsette å legge ut bilder og delta i diskusjonen om hvor viktige slike bilder er i historien, og hvor rart det ser ut når noen begynner å ta vekk nøkkelpersoner eller nøkkeldeler av slike bilder, sier Solberg.

Solberg, som er i Trondheim på Høyres kommunalkonferanse, brukte store deler av formiddagen til å svare på spørsmål fra media om Facebook-aksjonen.

Varsler nytt stridsinitiativ

Etter det Dagbladet erfarer, vil Solberg komme med et nytt initiativ i striden i morgen.

- Du har engasjert deg sterkt i denne saken. Hva håper du kan komme ut av at en norsk statsminister kaster seg inn i denne debatten?

- Jeg håper det får Facebook til å forstå at de ikke kan overlate redigering til roboter. De må ha et system som gjør at selv om noen er nakne på et bilde, så har bildet så stor verdi at det også må ha lov til å være på Facebook, sier Solberg til Dagbladet og legger til:

- Det Facebook gjør her, er at de prøver å redigere vekk store deler av vår historie. Disse store, ikoniske bildene for store hendelser uttrykker også en tidsånd. De inngår i den samtalen vi har med barna våre om å lære av det som har skjedd i historien. Mister vi denne plattformen for kommunikasjon, er det et tap for den historiske bevisstheten.

Sladdet andre historiske bilder

SLIK SVARTE ERNA: Statsminister Erna Solberg har igjen lagt ut Vietnam-bildet på sin Facebookside, denne gangen har de sladdet bildet sammen med flere andre historiske bilder.
Foto: Skjermbilde / NTB scanpix
SLIK SVARTE ERNA: Statsminister Erna Solberg har igjen lagt ut Vietnam-bildet på sin Facebookside, denne gangen har de sladdet bildet sammen med flere andre historiske bilder. Foto: Skjermbilde / NTB scanpix Vis mer

Etter at Facebook slettet det kjente bildet fra Vietnamkrigen og statsministerens innlegg, la hun i formiddag ut bildet på nytt og andre historiske bilder, som bildet av mannen som står mot stridsvognene på Tienanmen-plassen i Beijing i 1989.

- Jeg har sladdet bildene for å vise hvor mye du mister av poeng og informasjonsverdi ved et bilde på den måten, slik at det blir et helt annet bilde.

- Hvordan reagerte du Facebook hadde slettet ditt innlegg?

- Jeg oppdaget det da jeg landet her i Trondheim Nei, altså, hvis det er maskiner som styrer dette, har de en jobb å gjøre. Men det kan ikke være maskiner som styrer virkeligheten, sier Solberg.

- Må ikke sensurere bort virkeligheten

Hun understreker at det er prisverdig at Facebook har en politikk for å hindre at Facebook brukes til distribusjon av pornografiske bilder og overgrep mot barn.

- Men de må ikke sensurere bort virkeligheten, sier Solberg.

- Håper du på dialog med Facebook nå?

- Vi får se. Kanskje de tenker seg om. De må tenke på sitt ansvar, og kjenne konsekvensene om de overlater redigeringen til roboter. Jeg er overrasket over at Facebook ikke er kommet lenger, sier Solberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!