Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syreangrep i Storbritannia:

I helga ble seks skadd i nok et syreangrep i London. Nesten alle angrepene skjer i samme bydel. Ingen skjønner hvorfor

- Vi har i øyeblikket ingen kunnskaper om hvorfor det er flere tilfeller øst i London, sier politiførstebetjent Mike West i London-politiet til Dagbladet.

SKADD FOR LIVET: Daniel Rotarius ekskjæreste var så sjalu at hun kastet etsende syre over ham mens han sov. Nå håper han det økende antallet syreangrep i Storbritannia vil tvinge myndighetene til å handle. Video: AP Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seks menn ble skadd i et syreangrep på kjøpesenteret Stratford i bydelen Newham øst i London lørdag kveld, tre ble fraktet til sykehus.

Det kom først meldinger om at det var flere tilfeldige angrep rundt omkring, men ifølge politiet var det to grupper med menn involvert, som skal ha kranglet før det ble kastet syre.

Politiet tror dermed ikke angrepet er relatert til terrorisme. Det har heller ikke vært tilfelle ved tidligere syreangrep i den britiske hovedstaden.

Man det har skjedd en rekke syreangrep i London bare i år, spesielt i østre del av byen. Det sirkulerer ulike teorier om hva som er årsaken til dette, fasiten sitter ikke engang politiet i London på.

- Det har skjedd en økning i antall kriminelle hendelser hvor etsende stoffer blir brukt. Hvilke stoffer som brukes varierer i alt fra blekemiddel til svovelsyre, og de har blitt brukt til å begå en rekke lovbrudd, som vold og ran, sier politiførstebetjent Mike West hos politiet i London til Dagbladet.

- Ingen kunnskaper om hvorfor

Antallet kriminelle handlinger ved bruk av skadelige stoffer – i hovedsak etsende stoff og syre – har mer enn doblet seg i London de siste tre årene, ifølge The Guardian, som har fått tilgang til offisielle tall.

186 hendelser mellom april 2014 og mars 2015 involverte skadelige stoffer. I samme periode fra 2016 til 2017 var tallet 397.

Ifølge AFP ble det utført 431 syreangrep i London i fjor, 398 av dem i Stratford i Newham øst i London, skriver NTB. Beboerne i områder hvor det har blitt utført syreangrep har uttrykt at de er redde og frykter at noe slikt skal skje med dem eller familien.

West i London-politiet bekrefter at syreangrepene er mest utbredt i Øst-London.

- Vi har for øyeblikket ingen kunnskaper om hvorfor det er flere tilfeller øst i London. Vi kan heller ikke spekulere i hvorfor det har skjedd en økning i bruken av etsende stoffer blant kriminelle, sier han.

SYRE: På dette senteret øst i London ble syre igjen brukt i et angrep. Foto: NTB Scanpix
SYRE: På dette senteret øst i London ble syre igjen brukt i et angrep. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han forteller videre at det trolig har vært tilfeller av press og såkalte «copycats».

- Det er imidlertid noe vi kommer til å finne ut av ganske raskt, gjennom etterforskningen, sier West, som legger til at de trenger hjelp fra publikum.

- Vi trenger informasjon om hvem som bærer og bruker dette, slik at vi kan bryte inn på tidligst mulig tidspunkt.

Erstatter kniver og våpen

For britene er det et lite mysterium hvorfor det har skjedd en økning i alvorlige hendelser med etsende syre. De som utsettes for angrepene skjønner heller ikke hvorfor akkurat de blir offer for den grusomme handlingen.

Etter et syreangrep i juni, hvor gjerningsmannen kastet syre inn gjennom bilvinduet til en muslimsk mann og en muslimsk kvinne, sirkulerte det spekulasjoner i om dette kunne være hatkriminalitet. Ofrene selv har stått fram i blant annet The Independent og sagt at dette måtte være islamofobi.

Men så har det vist seg at en rekke angrep med etsende syre har vært tilfeldige ofre. For eksempel ble et skadelig stoff spredt på en nattklubb øst i London tidligere i år, som førte til at 16 personer ble skadd.

Eksperter har knyttet syreangrepene til nedgangen i bruk av kniver og våpen, og har hevdet at gategjenger i økende grad bærer etsende stoffer i stedet, da det er lettere tilgjengelig.

- Økningen er delvis knyttet til det faktum at det har skjedd en nedgang i bruk av kniver og våpen, og at unge bytter til syre, sier Simon Harding, lærer i kriminologi ved Middlesex University, til The Guardian.

Lett tilgjengelig

Independent skrev tidligere i sommer en artikkel om hvor enkelt det er å få tak i etsende stoffer, som for eksempel svovelsyre, bare ved et kjapt Google-søk.

I det britiske parlamentet diskuteres det om dagen om det burde innføres strengere regler og krav om lisens for å kunne kjøpe etsende syre.

Etter syreangrepet mot muslimske Resham Khan og Jameel Muhktar, som satt i en bil, har tusenvis av personer skrevet under på en underskriftskampanje.

STERK APPELL: 18 år gamle Reshma ble angrepet med syre i fjor. I håp om å få slutt på syreangrepene i India har hun gått sammen med veldedighetsorganisasjonen Make Love Not Scars og laget en gripende sminkevideo. Video: Make Love Not Scars Vis mer Vis mer

- Det er på tide at loven om handel av etsende stoffer endres. Nå kan du kjøpe det lett på butikker om du er over 18 år, står det i underskriftskampanjen.

Ulike syretyper

Martin Ystenes, professor i Kjemi ved NTNU, sier til Dagbladet at alvorlighetsgraden av angrepene avhenger av hvilken syre det er snakk om. Det er ikke kjent hvilken syre som ble brukt i angrepet i London i går.

Ystenes tror at svovelsyre har blitt brukt i flere av de alvorlige hendelsene man hører om, men når han blir fortalt at det denne gangen var seks som ble angrepet og tre som ble sendt til sykehus, har han en teori om at det kanskje heller er snakk om saltsyre.

- Når folk har blitt vansiret av syre, er det ofte svovelsyre som er brukt. Svovelsyre er farligere enn syrer generelt og det er mye som er mer etsende enn vanlige syrer, sier han.

Konsentrert svovelsyre er nemlig veldig farlig. Syren trekker til seg vann og kan føre til alvorlige skader.

OVERLEVDE: 19 år gamle Reshma QurashiI overlevde et brutalt syreangrep i 2014. Her stråler hun på catwalken i New York. Video: Reuters Vis mer

- Den kan trekke vann ut fra huden, men også forbindelser. Putter man for eksempel sukker i konsentrert svovelsyre, kan det føre til ren forkulling, sier Ystenes.

- Hvem som helst

Debatten i Storbritannia omhandler hvor lett tilgjengelig disse syrene er for angriperne. Ystenes tror det i utgangspunktet ikke er vanskelig å få tak i noen steder.

- Så lenge man har bilbatterier kan i utgangspunktet hvem som helst som har bil få tak i konsentrert svovelsyre. Det finner man i bilbatteri, sier han.

Eksperter, som nevnt tidligere i artikkelen, tror syre i stor grad har erstattet det å bære våpen og kniv blant unge.

PROTEST: Mange mennesker demonstrerte tidligere i år i London etter fem ulike syreangrep ble utført av to personer på moped. Foto: NTB Scanpix
PROTEST: Mange mennesker demonstrerte tidligere i år i London etter fem ulike syreangrep ble utført av to personer på moped. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Skulle noen angrepet meg med kniv eller syre, er jeg sikker på hva jeg hadde valgt. Syre er i utgangspunktet ikke så farlig, men så finnes det selvsagt noen som er veldig farlige, sier Ystenes.

Førstehjelp mot syre, andre kjemikalier og flammer er vann.

- Masse vann, gjerne kaldt. Ikke slutt før legen ber deg om det. Så lenge du ikke drukner eller fryser i hjel, har du ikke gjort noe galt, sier eksperten.

Ofte ungdom som står bak

Om man ser tilbake på enkelthendelser det siste året er det ofte ungdommer som står bak syreangrepene.

En 15 år gammel gutt er pågrepet, mistenkt for grov kroppsskade, i forbindelse med hendelsen på et kjøpesenter i London i går.

Tidligere i sommer ble en 15-åring og en 16-åring pågrepet, mistenkt for å stå bak fem syreangrep som fant sted på mindre enn 90 minutter, øst i London i juli, skriver The Guardian.

En restauranteier som var ute og leverte mat ble i november utsatt for et syreangrep. Da var det en gjeng med ungdommer som krevde penger og mat av ham, før de kastet etsende stoff på ham.

Fem liter vann i politibilene

Ifølge West i London-politiet forteller at en rekke firma har kommet til dem for å høre hva de kan gjøre for å minke skaden - som å gjøre enkelte produkter kun tilgjengelig for personer over 18.

- Det vil være frivillig inntil eventuelle legale endringer blir gjort. Butikkene på gatehjørner er mer utfordrende, sier han.

West forteller videre at politibilene nå blant annet er utstyrt med fem liter vann, da det må vann til for å hjelpe syreskadde.

- Vi ønsker å nå ut til foreldre lærere og andre som jobber med unge mennesker til å utfordre dem de tenker kanskje kan bære etsende stoffer, og jobbe med dem for å hindre at de utgjør skade på andre eller seg selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!