TID FOR ÅRETS FØRSTE BAD?: I helga kan Oslo-folket kose seg med høyere temperaturer enn storbyen Barcelona. Er det tid for årets første dukkert? Foto: NTB Scanpix
TID FOR ÅRETS FØRSTE BAD?: I helga kan Oslo-folket kose seg med høyere temperaturer enn storbyen Barcelona. Er det tid for årets første dukkert? Foto: NTB ScanpixVis mer

I helga blir Oslo varmere enn Barcelona

Ingen grunn til å dra utenlands for å oppleve varme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sola skinner over Sør-Norge, og temperaturene er på vei oppover. Kommende lørdag vil det faktisk være mer behagelig å nyte en utepils i Oslo enn i storbyen Barcelona. I Oslo er det meldt 19 grader, mens det i Barcelona ikke blir mer enn 16 grader.

- Det er nok mer uvanlig at de ikke har det varmere i Spania enn at vi har 19 grader i Oslo nå i mai. Men det er kjølig i Spania for tida, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Terje Alsvik Walløe, til Dagbladet.

- Så man har ikke vært helt heldig om man skal til Spania nå?

- Nei, da har man bomma litt.

Over 20 grader Men det er ikke Oslo som har det varmeste været akkurat nå. Ved 14-tiden torsdag var det Gulsvik, litt nord for Hønefoss, som hadde det varmeste været. Der kunne meteorologene notere 17,3 grader.

Det fine været skal fortsette utover neste uke og temperaturene blir stadig høyere.

- Det ser ut som finværet skal holde seg mesteparten av neste uke også. Det blir høyere temperaturer. Det kan bli over 20 grader, sier Alsvik Walløe.

Varslene for neste helg, pinsa, er for usikre til at man kan si noe sikkert om været. Men Roar Teigen, vakthavende meteorolog i Storm Geo, sier at værutsiktene for pinsen og også 17.mai er gode.

- Det er ikke noe som tyder på at det skal bli veldig dårlig vær, men det er litt for tidlig å si noe mer detaljert om været, sier Teigen.

Det er et høytrykk som ligger opp mot Sør-Sverige som skal ha æren for det fine været i Sør-Norge. Høytrykket ligger såpass nært oss at vi får glede av det.

- Mange fine dager Vinden, på fem til seks meter i sekunder, vil etterhvert avta, noe som bidrar til de stigende temperaturene.

- Nå kommer vinden inn fra havet, og siden havet fremdeles er ganske kaldt, så er det en litt kald vind. Den vinden vil avta, og det er det som gjør at temperaturene stiger. Det blir kanskje ikke 20 grader allerede på lørdag, men det blir ikke så langt unna. 18-19 grader kanskje, sier Alsvik Walløe hos Meteorologisk Institutt.

Den siste tiden er det Nord-Norge som har hatt det beste været, men det har nå snudd. For nordpå blir stort sett hele neste uke preget av regn og skyet vær.

- For eksempel i Tromsø vil det være mye skyer på himmelen og regn, sier Alsvik Walløe.

Men fra Trondheim og sørover er det altså bare å finne frem hagemøblene fra boden og fyre opp grillen.

- Det blir mange fine dager. Om det ikke er 100 prosent skyfritt så blir det fint. Det kan komme en regnbyge eller to i midten av neste uke, men det er usikkert og blir i så tilfelle bare en lokal liten skur. Men det ødelegger ikke inntrykket av at det blir en fin uke, sier meteorologen.

FIRE GRADER KALDERE ENN OSLO: Skal vi tro meteorologene vil Barcelona være fire grader kjøligere enn Oslo til helga. Foto: Dagbladet
FIRE GRADER KALDERE ENN OSLO: Skal vi tro meteorologene vil Barcelona være fire grader kjøligere enn Oslo til helga. Foto: Dagbladet Vis mer